Mooie overwinning voor Helmond Sport tegen het veelbelovende AZ

Helmond Sport heeft vanavond een belangrijke overwinning behaald op Jong AZ in de strijd om play-offtickets. In de laatste acht wedstrijden hoeft de ploeg van coach Bob Peeters slechts één team in het klassement (met uitzondering van Jong AZ) te overtreffen om zich te plaatsen.

In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Jong FC Utrecht was linksback Joeri Schroijen weer inzetbaar, waardoor Bryan van Hove op de bank begon. Verder waren er in deze wedstrijd tegen het veelbelovende KKD-team met de beste prestatie geen wijzigingen.

Jong AZ met veel ervaring in de Eredivisie

De jonge AZ-coach Leroy Echteld had vanavond de beschikking over meerdere spelers met aardig wat Eredivisie-wedstrijden op zak. Myron van Brederode, Lequincio Zeefuik, Jayden Addai, Myron van Brederode en Ernest Poku stonden in de basiself. Het technische surplus van de gasten bleek al in de beginfase. Na vijf minuten werden Lequincio Zeefuik en Ernest Poku gevaarlijk.

De eerste kans van Helmond Sport vertaalde zich direct in het eerste doelpunt. Martijn Kaars accepteerde op voortreffelijke wijze een uitstekende steekbal van Mees Kreekels. Met een geplaatste slider scoorde hij het twintigste doelpunt van het seizoen (6′;1-0).

Een kwartier later stond Kaars weer in positie, dit keer dankzij spits Marin. Deze gok werd echter gered door AZ Roma-doelman Jayden Owusu-Oduro, die eveneens vier keer voor het eerste elftal speelde.

In de slotfase van de eerste helft beleefde Helmond Sport zijn moeilijkste periode. Doelman Van der Steen moest drie reddingen maken, waarvan één (verrassend genoeg) met zijn voeten. Op het schot van Lequincio Zeefuik in blessuretijd hoefde hij niet te reageren, de spits, die in de winterstop overkwam van FC Volendam, verspeelde deze kans door hoog te schieten.

Helmond Sport neemt afstand in de tweede helft

Na de pauze kreeg Zeefuik opnieuw de kans op een gelijkspel. Dit keer was een redding nodig van de Helmondse doelman. Maar het gelijkspel bleef uit, want Helmond Sport besliste de wedstrijd al in vijf minuten. Eerst schoot Botos de hoek in na een goede actie van Enrik Ostrc vanaf de rand van het gebied (57′;2-0). Enkele minuten later volgde een uitstekende voorzet van Martijn Kaars die Marin moeiteloos afrondde (62′; 3-0).

Jong AZ eiste dus de tol van de enorme ruimte die ze de hele wedstrijd aan Helmond Sport gaven. De bezoekers scoorden via Ernest Poko na een pass van Finn Stam (80′;3-1), maar spannend werd het niet meer. Invaller Jurre van Aken verspeelde vlak voor aanvang van de blessuretijd de laatste kans voor Alkmaarders.

Aanstaande vrijdag vervolgt Helmond Sport de herstelrace voor de play-offs. Zij spelen dan een uitwedstrijd tegen TOP de Oss, de huidige nummer 17 van de KKD.

In de rij gaan staan Helmond Sport: Wouter van der Steen; Bram van Vlerken (68′ Bryan van Hove), Pius Krätschmer, Mees Kreekels, Joeri Schroijen; Enrik Ostrc (73′ Michael Chacón), Michel Ludwig (73′ Lucas Vankerkhoven); Giannis-Fivos Botos, Martijn Kaars, Álvaro Marin (68′ Anthony van den Hurk), Joseph Amuzu (88′ Tarik Essakkati).
Op de bank en niet gewisseld: Håkon Lorentzen, Mohamed Mallahi, Robin Mantel (doelman) en Ramón ten Hove (doelman).
Geel: Ostrc (18′; tegenstander neerhalen), Van Vlerken (43′; tegenstander vasthouden) en Schroijen (90’+4; tijdverlies).
Afwezig: Doke Schmidt, Peter van Ooijen, Elmo Lieftink, Flor Van den Eynden, Arno Van Keilegom en Mohammed Amin Doudah.