Ook VVV-Venlo tekent op bezoek bij Helmond Sport

VVV-Venlo speelde vrijdagavond gelijk tegen Helmond Sport. In het stadion van GS Staalwerken ging de ploeg van coach Rick Kruys na een uitstekende eerste helft met voorsprong de rust in dankzij een doelpunt van Thijme Verheijen. Na de onderbreking konden de Venlonaren die voorsprong echter niet vasthouden: 1-1.

De VVV begon op het Helmondse kunstgras zonder grote verrassingen aan de elf. Roel Janssen keerde na een schorsing terug in het centrum van de verdediging en Kruys koos voor dezelfde namen als een week eerder tegen FC Eindhoven (2-2). In dat duel kwam VVV al in de vijftiende minuut op voorsprong en ook vrijdag waren de Limburgers al snel dicht bij het eerste doelpunt. Na het eerste gevaar van Martijn Berden, die Helmond-doelman Wouter van der Steen tegenkwam, nam VVV in goede positie een vrije trap. Nadat een kort balcontact naast ging, was het Simon Janssen die hard en goed toesloeg en doelman Van der Steen voor het eerst serieus op de proef stelde. De doelman kon met enige moeite redding brengen, maar Roel Janssen kon de rebound van dichtbij niet benutten. Nadat de bal viel probeerde Joep Kluskens het met een afstandsschot dat over het Helmondse doel ging. Zo begon de VVV bruut aan de wedstrijd, gesteund door een compleet bezoekend team met driehonderd fans.

Verdiend leiderschap
Het eerste kwartier had VVV altijd de bal en als ze hem verloren, hervonden ze hem snel. In de 17e minuut leidde balbezit via Levi Smans tot een volgende kans voor Venlose. De man die tegen FC Eindhoven de score opende zag er gevaarlijk uit met een schot vanaf de rand van de 16e en dwong doelman Van der Steen tot een nieuwe redding. Daarna moesten we tien minuten wachten tot het volgende gevaar kwam, dat dit keer van Rick Ketting kwam. De aanvoerder, die dit seizoen nog geen minuut verspilde, kopte na een hoekschop recht op doelman Van der Steen af. Collega-doelman Delano van Crooij hoefde het eerste halfuur niet in te grijpen aan de andere kant van het veld. op 32ste minuut kwam die machtsverhouding ook tot uiting in de partituur. Na een uitstekende aanval op de linkerflank had Verheijen een uiterst gevaarlijke voorzet die via de binnenkant van de paal belandde. Smans zorgde voor de finishing touch, maar de bal was waarschijnlijk al eerder over de doellijn gegaan, waardoor het doelpunt op naam van Verheijen kwam.

Helmondse kansen na rust
In het laatste kwartier van de eerste helft bleef VVV domineren en werden de bezoekers nog een paar keer gevaarlijk: Helmondse doelman Van der Steen moest een gevaarlijke voorzet van Simon Janssen en een uitstekend laag- en afstandsschot van Elias Sierra redden. VVV kreeg voor rust in de zestien geen grote kansen tegen, maar dit gebeurde wel direct na de onderbreking. Al in de eerste minuut kwam de ploeg van Kruys, die tijdens de pauze geen wijzigingen doorvoerde, ongeschonden uit de strijd. Doelman Van Crooij redde uitstekend tegen een Helmondse aanvaller, maar daarna leek de thuisploeg de bal vanuit een lastige hoek in een leeg doel te kunnen schieten. Gelukkig voor VVV ging dat schot naast. Vijf minuten later moest Simon Janssen Helmond ervan weerhouden de doellijn te naderen. Toen werd VVV gewaarschuwd.

Equalizer
Hoewel VVV in de daaropvolgende minuten meer ging voetballen en meerdere keren dreigde, kreeg Helmond na een uur spelen opnieuw een grote kans. Oud-VVV’er Joeri Schroijen kreeg de bal voor zijn voeten in het gebied en leek een kans te krijgen om te schieten, maar hij schoot hard over het doel van Van Crooij. Vijf minuten later scoorde Schroijen alsnog, die een voorzet vanaf rechts van dichtbij kon benutten en de stand gelijk kon trekken voor de thuisploeg. Daarmee was niet alleen de dominantie van Venlo voor rust verdwenen, maar ook de voorsprong van Venlo. Kruys stapte meteen in en schakelde Milan Robberechts in als vervanger van Martijn Berden. De Belgische huurling van Fortuna Sittard zag Van Crooij vervolgens met een belangrijke redding een grote kans creëren voor VVV. Een perfecte voorzet van Simon Janssen bezorgde Michalis Kosidis een vrije schotkans, maar de Griekse spits mikte op het midden van het doel, waardoor doelman Van der Steen een knappe redding kon maken. Met nog twintig minuten te gaan had VVV nog een doelpunt nodig om de drie punten naar Venlo te brengen.

Er is geen besluit genomen
Op jacht naar de overwinning stuurde Kruys nog twee rookies het veld in, Pepijn Doesburg en Richard Sedláček. Ze vervingen Kosidis en Sierra. Amper een minuut na deze wissels was het de andere invaller die voor het volgende gevaar voor Limburg zorgde. Robberechts wist na een pass van Sedláček te ontkomen en kopte vanaf rechts richting het vijandelijke doel, maar zijn schot werd gescoord. Het was het begin van een serieus eindoffensief van de VVV, die op zoek was naar de 1-2. Ketting creëerde met een gevaarlijke kopbal een nieuwe dreiging voor Venlo, waarna hij met een belangrijke tackle aan de andere kant van het veld het Brabantse gevaar ontweek. Kort daarna moest de lat VVV redden uit een gevaarlijke Helmondse hoekschop en ook Van Crooij moest de achterstand voorkomen met twee hele knappe reddingen. De wedstrijd ging heen en weer in de finale en beide teams hadden gemakkelijk kunnen scoren. Dit gebeurde echter opnieuw niet en VVV verliet het veld met een gelijkspel.

Helmond Sport – VVV Venlo: 1-1 (0-1)
32. Thijme Verheijen, 0-1.
63. Joeri Schroijen, 1-1.

Opstelling VVV-Venlo: Delano van Crooij; Moreno Rutten, Rick Ketting, Roel Janssen, Simon Janssen; Joep Kluskens, Elias Sierra (73. Richard Sedláček), Levi Smans; Martijn Berden (63. Milan Robberechts), Michalis Kosidis (73. Pepijn Doesburg), Thijme Verheijen (84. Magnus Kaastrup).