Waterpolo: Heren de Zaan zet de eerste stap richting de landstitel

Op zoek naar het hoogste, het landskampioenschap, hebben de herenwaterpoloërs van ZV Zaan de eerste stap gezet in hun eigen poule. In Zaandam versloegen ze zaterdagavond huidig ​​kampioen GZC Donk (13-9). Als ze morgen de terugwedstrijd in Gouda winnen, zijn de mannen eindelijk weer de beste van Nederland.

Vorig jaar ging het in de finale mis voor De Zaan en was Donk te sterk. Daarom zal in 2024 alles een kwestie zijn van sportieve wraak. Het zwembad De Slag is aan vervanging toe, maar de sfeer is daar niet debet aan. De supporters stonden massaal achter de ridders.

In het eerste kwart liet De Zaan meteen zien wie de leiding had in de strijd. Na een halve minuut scoorde Donk een snelle openingstreffer, Don Rempt had met de gelijkmaker al snel het antwoord voor De Zaan. Dankzij Thomas Lucas, tweevoudig Phil Brantjes en Jacopo Mandolini kwam de thuisploeg in het eerste kwart met 5-1 voor.

Donk herstelde zich in het tweede kwart en liet zien dat hij niet voor niets naar Zaandam was gekomen. Het verzet was groot en de bezoekers scoorden drie doelpunten. De Zaan scoorde vier. Dit deel van de wedstrijd was het meest bevochten. Er waren wat kleine ongeregeldheden en hier en daar werden de beslissingen van de scheidsrechter niet op prijs gesteld. ZV de Zaan-coach Andreas Miralis kreeg een gele kaart. Zijn ploeg wist in de rust tot rust te komen met een stand van 9-4.

Ook het derde hoofdstuk van de wedstrijd bracht spektakel, maar dan in de wedstrijd. Donk was na ruim twee minuten de eerste die scoorde dankzij een soort doelpunt van Jorn Winkelhorst, die de bal met gesloten vuist leek te raken. Toen scoorde Donk ook nog 9-6 en het leek er even op dat het nog spannend ging worden. Bovendien raakten beide ploegen de lat waarna De Zaan opnieuw startte, waardoor de voorsprong werd uitgebreid naar 12-6. Na het hele gevecht, waarin teammanager Koen de Jong zelfs een rode kaart kreeg, was de angel uit de wedstrijd. In de slothelft scoorde alleen Daan Bakker voor de Zaan en Donk kon er nog drie maken, maar hij wist dat het vandaag niet zou lukken. Phil Brantjes en Daan Bakker hadden met ieder vijf doelpunten het grootste aandeel in de overwinning.

Daan Bakker scoorde vijf doelpunten tegen Donk.

Morgen, zondagmiddag om 17.00 uur is de return in Gouda. De Zaan zal daar met veel volgers aanwezig zijn om de laatste stap richting de eremedaille te zetten. Volgens de Griekse coach Miralis van de Zaan is de race echter nog niet voorbij.

“We hadden de wedstrijd grotendeels onder controle, maar het is nog niet voorbij. Donk is een goede ploeg en ik verwacht een reactie van hen. We kunnen af ​​en toe even blij zijn en dan moeten we morgen verder. klus is nog niet “Het is klaar. Donk is de huidige kampioen en we hebben veel respect voor hem. Donk heeft altijd een krijgersmentaliteit gehad en zijn spelers spelen al jaren samen.”

Coach Andreas Miralis en de invallers reageren op de door De Zaan gemiste grote kans.

Mocht ZV Zaan verliezen in Gouda, dan is er op 2 juni een beslissende wedstrijd in Zaandam.

Door: Edwin Kleiss (tekst en foto’s).