Waterpolo: Zaan’s ZV gaat op zoek naar dubbele landstitel (m/v)

Zwemclub De Zaan wist net als in 2023 de finale van het landskampioenschap te bereiken met heren- en dameswaterpoloërs. Na een succesvolle vrijdagavond in zwembad Slag in Zaandam wonnen beide teams ook hun wedstrijd uit huis in de halve finales van de play-offs van de Eredivisie.

Kopieerwedstrijd voor dames.

De dames, die gisteravond comfortabel met 16-7 wonnen van UZSC, kenden zaterdag ook geen problemen tegen de Utrechters. In de Kathedraalstad wonnen ze met gelijke cijfers, 7-14. De zussen Bente en Lieke Rogge scoorden elk vier doelpunten. In de finalewedstrijden strijden de dames tegen de ijsberen. De ploeg van Ede plaatste zich voor de finale door tweemaal Het Ravijn te verslaan.

Verrassend genoeg ontstond er via de livestream even verwarring onder de kijkers omdat de scores linksboven in beeld omgedraaid waren. Het leek alsof de UZSC een schitterende overwinning kon vieren. Gelukkig werden de punten terecht naar de Zaanstreek gebracht.

Mannen winnen heel gemakkelijk.

Ook plaatsten de mannen zich voor de landstitelfinale door vrij eenvoudig met 11-15 te winnen op Het Ravijn in Nijverdal. Vrijdagavond ging de ploeg in Zaandam door het oog van de naald door in de laatste minuut met slechts een doelpunt verschil te winnen. Hoe anders was het zaterdag. Stan Meijn, Daan Bakker en Claudio Brancatello bezorgden De Zaan in het eerste kwart al snel een 0-3-voorsprong. Er werden in ieder geval veel schoten afgevuurd. Na dit kwart was de stand 4-5.

Leiderschap werd nooit verlaten. Halverwege de wedstrijd stonden de Zaanse bezoekers al op 7-9 en dat gat werd in de tweede helft alleen maar groter. In het derde kwart scoorde De Zaan er vier en de thuisploeg slechts één. Met een 9-13 voorsprong leek De Zaan al op een vrije zondag (Pinksteren) zonder beslissende wedstrijd te draaien.

In het laatste deel werd niet veel gescoord. Beide ploegen scoorden nog twee doelpunten en de ZV van Zaan werden gefeliciteerd. Daan Bakker en Claudio Brancatello hadden met elk vier doelpunten het grootste aandeel in het succes van het team. In de finale staat Zaan tegenover GZC Donk of UZSC. Donk won vrijdag de heenwedstrijd met 13-12. De terugwedstrijd is zaterdagavond in Utrecht.

Laatste data.

De herenfinale wordt volgende week gespeeld, op 24 en 25 mei, met een mogelijke beslisser op 2 juni.

Over twee weken spelen de dames om de landstitel. Deze wedstrijden worden gespeeld op 31 mei, 1 en 2 juni.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Live uitzending van de ZV-wedstrijden van Zaan op Youtube.
Kopfoto: Hanny van den Dobbelsteen genomen tijdens de bekerfinale van 2024.