FC Emmen verslaat comfortabel Helmond Sport, maar overtuigt niet. Play-offs in zicht voor Drenthe

Wat FC Emmen maandagmiddag voor bijna 8.000 fans in De Oude Meerdijk presenteerde was geen voetbalspektakel, maar Drenthe versloeg toch comfortabel Helmond Sport. Met de drie punten die FC Emmen kan bijschrijven na de 3-0-zege bevindt de club zich ineens in een play-offplaats.

Na de thuisnederlaag tegen MVV, enkele dagen na het ontslag van trainer Fred Grim, geloofde bijna niemand dat FC Emmen zich zou plaatsen voor de promotie-play-offs naar de Eredivisie. Na een wonderbaarlijke en gelukkige comeback tegen Telstar, waarin FC Emmen een 2-0 achterstand in de tweede helft ongedaan maakte in een 3-2 overwinning, volgde een week later een vrijdagavond waarin de Limburgse rivalen MVV en VVV-Venlo punten verspeelden. Dit veranderde plotseling de kansen van FC Emmen op het bereiken van de play-offs. Opeens hadden de Drenten alles in handen.

Het spel moet beter.

Om een ​​plek in de Eredivisie te ambiëren zal FC Emmen veel beter moeten spelen. Tegen Telstar had hij geluk dat doelman Ronald Koeman Drenthe een cadeautje gaf en tegen FC Emmen floot de scheidsrechter niet.

Interim-coach Alfons Arts was ervan overtuigd dat het spel van FC Emmen beter moest. Daarom voerde de coach twee wijzigingen door voor de wedstrijd tegen Helmond Sport. Ben Scholte verving Desley Ubbink en de van een blessure herstelde Bradly van Hoeven stuurde Joey Konings naar de bank. Dat had het moeten zijn, maar ook Arts moest in de verdediging ingrijpen. Michaël Heylen startte omdat Julius Dirksen wegens ziekte afwezig was.

FC Emmen zwermt niet

De wijzigingen waren geen garantie dat FC Emmen maandagavond fantastisch voetbal zou spelen. De inwoners van Drenthe konden hun wil niet opleggen aan die van Brabant. De thuisploeg kwam echter al in de tiende minuut op voorsprong. Van Hoeven struikelde langs Michel Ludwig en werd vervolgens op de naamlijn gepasseerd door Bram van Vlerken.
Van Hoeven viel vrijwillig op de grond en scheidsrechter Nagtegaal wees naar de stip. Van daaruit scoorde Piotr Parzyszek, die na het vertrek van Grim is teruggekeerd in de basiself, zijn eerste doelpunt sinds zijn doelpunt tegen FC Eindhoven op 2 februari (1-1).

Na het eerste doelpunt gebeurde er een tijdje niet veel op De Oude Meerdijk. Alleen de duels tussen FC Emmen-verdediger Dennis Vos en Helmond Sport-aanvaller Anthony van den Hurk zorgden voor het nodige vermaak. Pas aan het einde van de eerste helft, wat Scholte niet meemaakte omdat hij na een half uur geblesseerd het veld moest verlaten, was er weer spanning. Eerst schoot Van Hoeven naast nadat invaller Jorrit Smeets de voorbereiding van de Brabanders onderbrak met een uitstekende tackle en kort daarna tikte Vicente Besuijen de bal net naast het doel na een uitstekende pass van Lucas Bernadou.

groot voordeel

In de tweede helft ging het spel verder. FC Emmen creëerde weinig, maar kreeg nog minder kansen tegen. In de 69e minuut gebeurde het plotseling. Patrick Brouwer, die nog maar een minuut op het veld stond, zag een fraaie dribbel geblokt worden, maar de aanval was nog niet voorbij. Jeff Hardeveld vond met een voorzet een stuiterende Brouwer, die de bal tegen de verre paal sloeg.
Een paar minuten later maakte Besuijen eindelijk het duel af na een uitstekende pass van Smeets, waardoor het 3-0 werd. Dit bood Arts de mogelijkheid om jong talent Jorn Hekkert zijn debuut te laten maken in de finale. Hij zorgde voor enige opschudding met zijn activiteit, maar doelpunten werden niet meer gemaakt.

Droom van promotie

FC Emmen heeft al twee wedstrijden op rij laten zien dat het niet nodig is onverslaanbaar voetbal te spelen om te winnen. Als de Drentse ploeg die reeks voortzet, kunnen ze op 13 mei de eerste play-offwedstrijd tegen de nummer drie van de eindstand spelen. De rivaal is dan FC Groningen, Roda JC of Willem II, drie clubs die verwikkeld zijn in een bloedige strijd om directe promotie. De nummer drie zal in ieder geval erg teleurgesteld zijn na het missen. Dromen mag je, FC Emmen kan nog promoveren.

FC Emmen Helmond Sport 3-0

Scoreverloop: 10. Parzyszek 1-0 (strafschop), 69. Brouwer 2-0, 73. Besuijen 3-0.

Gele kaart: Kieftenbeld (FC Emmen), .

Scheidsrechter: Spotvogel.

Openbaar: 7595.

FC Emmen: Oelschlägel, Te Wierik, Heylen, Vos en Hardeveld; Kieftenbeld, Scholte (28. Smeets/87. Hekkert) en Bernadou; Besuijen, Parzyszek (67. Konings) en Van Hoeven (67. Brouwer).

Helmondse Sporten: Van der Steen; Van Vlerken, Schmidt (59. Kreekels), Kratschmer en Van Hove; Ludwig (59. Ostrc), Kaars (84. Mallahi) en Botos; Van Keilegom, Van den Hurk (76. Marin) en Amuzu (76. Lorentzen).