ADO Den Haag moet zich schamen voor hun prestatie in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport

Wat ADO Den Haag in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport liet zien, was van twijfelachtig niveau. Directe promotie via de tweede plaats was al een tijdje buiten beeld. Coach Darije Kalezic richt zich nu op de play-offs. En hij wil het met een ander spelsysteem doen. Met vijf verdedigers. Een teleurstellende 0-1 nederlaag tegen Helmond Sport konden zij niet vermijden.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Eric de Wit

Kalezic kiest voor dit nieuwe systeem omdat zijn ploeg in de overgangsfase van deze competitie vaak verrast werd of defensief zou schieten en doelpunten zomaar weggaf. Waarom ze tegen Helmond Sport, dat aan de voet van Keuken Kampioen kampeert, met vijf verdedigers moeten spelen, is een vraag. Verder bood deze wedstrijd door een stomme omzet ook kansen aan de tegenstander. De vraag blijft ook waarom een ​​grote wissel zo laat plaatsvond, pas in de finale.

Kalezic wilde het zonder Jort van der Sande en Joël Ideho doen omdat zij terugkeren van een blessure. Daarom begonnen ze met dezelfde formatie als vorige week, waar ze in de uitwedstrijd tegen Cambuur een 0-2 overwinning behaalden. Van der Sande en Ideho hadden op de bank gezeten.

Voor rust leek het een trainingswedstrijd voor de Haagse ploeg. Veel met de bal rennen, te langzaam gaan en in het begin geen kansen creëren. Ook de bezoekers speelden geen aantrekkelijke wedstrijd. Na zo’n twintig minuten spelen kreeg ADO Den Haag een kans. Pinch-hitter Amir Absalem zag zijn afstandsschot over het doel gaan langs een Brabantse verdediger. Even later dacht Matteo Waem dat hij gevaarlijk zou worden, maar doelman Wouter van der Steen reageerde alert. De beste kans was voor topscorer Henk Veerman. Vlak voor het doel werd zijn zwakke poging onderbroken door een verdediger van Helmond Sport.

Aan de andere kant had ADO Den Haag het geluk dat het niet met een achterstand de rust in hoefde. Arno van Keilegom was tweemaal dicht bij een doelpunt. Eerst redde Kürsad Sürmeli de bal en even later moest Van Keilegom de bal laten glijden, maar raakte in Den Haag de paal. Daryl van Mieghem was nog voor rust dicht bij een doelpunt voor Den Haag, maar zijn schuiver werd knap uit de corner gered door doelman Wouter van der Steen. Geen treffers dus in het eerste bedrijf: 0-0.

Terwijl bij ADO Den Haag iedereen een verandering verwachtte, begon Kalezic met dezelfde elf op het veld. Het spel verbeterde niet veel voor de thuisploeg. Toen Daryl van Mieghem een ​​fout kreeg, mocht ADO Den Haag buiten de zestien op rij een vrije trap voor het doel nemen. De Brabantse muur weerhield Van Mieghem er echter van om te schieten. De middelmatige Jari Vlak vond de uitstekende doelman Van der Steen op zijn pad en de stand bleef 0-0.

Aan het begin van de wedstrijd in de Haagse buurt, nadat de fans al naar hem en Ideho hadden gevraagd, verving Jort van der Sande Lasse Vigen. De beste kans deed zich echter aan de andere kant voor. Na een stomme omzet werd invaller Anthony van den Hurk plotseling vrijgelaten voor doelman Nick Marsman, maar tot opluchting van de fans en de ADO-bank schoof hij de bal iets naast. Echter, kort daarna gebeurde het. Gylermo Siereveld, die kort daarvoor geblesseerd was geraakt en direct gewisseld had moeten worden, kopte de bal te zacht richting doelman Nick Marsman en snelle scorer Martijn Kaars benutte de kans door de bal over de Haagse doelman de lege ruimte in te lanceren. verdwijnen: 0-1.

De technische staf reageerde onmiddellijk, en met nog maar zes officiële minuten te gaan (en, zoals later bleek, negen extra minuten), maar eigenlijk laat, waardoor er nog meer wissels plaatsvonden. Silvinho Esajas (voor Siereveld), Tyrese Asante (voor Matteo Waem) en Joël Ideho, die met groot applaus werd ontvangen voor Amir Absalem. Verschil was er niet, de 0-1 bleef voor het hardwerkende Helmond Sport, een groot succes voor Adrie Bogers, in zijn eerste wedstrijd op de bank nadat coach Bob Peeters eerder deze week werd geschorst. Voor ADO Den Haag was het na de winterstop opnieuw een teleurstellend resultaat. Op deze manier heeft de ploeg niet veel kansen in de play-offs. Binnenkort zullen de zaken moeten verbeteren. De volgende gelegenheid om het thuispubliek te vermaken is aanstaande zaterdag, als de ploeg van Kalezic weer thuis speelt tegen FC Eindhoven. Die wedstrijd in het Bingoal Stadion begint om 16.30 uur.