Compaen moet thuis wat werk doen

AMSTERDAM – Wij zijn de kampioenen, zo is te horen op de Amstelcampus. Kapitaalcynisme. Collega’s kunnen erom lachen. Vlak voordat ze de tweede set van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten verloren. Spelers en technische staf weten dat ze minimaal een paar uur zullen moeten wachten op een mogelijk kampioenschap.

Het worden zelfs zeven dagen. Chaser Next Volley reageert later die avond met een 4-0 overwinning op de 3-1 overwinning van Compaen. De meeste volleyballers hebben het al lang naar hun zin in een Amsterdamse karaokebar. Trouwens, samen met de tegenstanders van vanmiddag, want we hebben hier goede buren.

De uitslag van de eenentwintigste ronde is dat Compaen nog een setje nodig heeft voor de titel, want het quotiënt is sowieso beter. Tegen Inter Rijswijk 2 moet dit in de eigen sporthal gebeuren. Waarschijnlijk weet de tegenstander voor de wedstrijd al zeker dat hij definitief als laatste in de poule zal eindigen. Volgende Volley mag het zaterdag opnemen tegen Limax 2, nummer 3 in het klassement.

Gunstiger kan het programma voor de Oostzaners dan komende zaterdag niet zijn. Alles lijkt erop te wijzen dat de reeds geplande feestavond voor The Match een bijzonder karakter zal hebben. Een kampioenschap in de eerste divisie zou een hoogtepunt betekenen in de 63-jarige geschiedenis van Compaen. Dat kan gebeuren op een dag waarop ook het heren- en damesderde elftal de titel pakken, het dames 2e promotie veiligstelt en Ralf Muijs na een 50-jarige volleybalcarrière zijn kniebeschermers weglegt. Uiteindelijk wordt 2024 een jaar om nooit te vergeten.

Dat de confetti in het zakje bleef en de champagne in de koelkast zorgde zaterdag niet voor enige teleurstelling. Dit volgende kampioenschap gaat alleen naar Compaen. Voor het seizoen durfde niemand dit te verwachten. Verder hielden weinig teamgenoten rekening met een maximale overwinning in Amsterdam, noodzakelijk voor een vroeg kampioenschap. Er volgden immers twee spannende sets in Oostzaan en het was bekend dat de Verenigde Staten nog een punt nodig hadden om te winnen.

Compaen kan er net zo goed vrede mee hebben. Aan de andere kant van het net stonden Koen Baas, die de Corsairs-formatie als spelmaker leidde in hun hoogtijdagen op het hoogste niveau, en een even ondersteunende voormalige teamgenoot Rik Timmers. Hij wil dat zulke goede mannen doorgaan in de eerste divisie.

In de tweede set werden de Verenigde Staten beloond voor hun vechtlust. Op de tropische Amstelcampus moest de thuisploeg het speelveld periodiek schoonmaken om zweetvlekken op te vangen. De buren pakten de overwinning met de nummers 25-21. Vijf rebounds en vijf servicefouten werden Compaen in deze periode fataal. De vijf aanvalspunten van Koen van de Wetering waren alleen statistisch interessant.

Voor coach Mark Schoonen was het wegvallen van de set reden om de opstelling compleet te wijzigen. Jelmer de Jong, Evert Hankes en Jasper Geerdink vervangen Milan Muijs, Koen van de Wetering, Sjoerd van Tol en libero Yanick de Rooij. Aanvankelijk boden deze bekeringen weinig soelaas. De Verenigde Staten gingen met 5-2 en 6-3 en pas na 20-20 kwam Compaen op voorsprong. In een spannende slotfase waren een nettofout van de thuisploeg en de aanval van Nikita Artamonov beslissend (23-25).

Het kleine krachtsverschil was er ook in de eerste helft van de eerste set. De ‘Amsterdamse muur’ wist veel aanvallen tegen te houden. Na twee hoge passes op de service van Sjoerd van Tol (hij zorgde voor de enige troef van Compaen in deze partij) ging de koploper van een 14-13 achterstand naar een 14-17 voorsprong. Die marge van weinig punten bleef behouden (21-25).

Pas in de vierde set accepteerden de Verenigde Staten het machtsevenwicht in het klassement. Met volleybalwerk wist Compaen na een stand van 9-9 te profiteren. De thuisploeg maakte nog een paar fouten – totdat Compaen dit seizoen zo’n hoog puntenpercentage moest voorleggen – en de wedstrijd werd met 20-25 gewonnen.

De eindconclusie van de wedstrijd is dat de VS Compaen in verlegenheid brachten met de opslag: in totaal waren er maar liefst dertien ketkers. Dat Compaén zelf te vaak verkeerd serveerde (zestien keer) en slechts één aas produceerde. En verrassend genoeg wist centrum Bram Bekebrede de meeste nettopunten te scoren met tien aanvalspunten en vier kill-blokken vergeleken met zijn fouten.

‘Wij zijn de kampioenen’ zou zaterdag rond half zes naar de herkansing moeten komen.