Prijzen voor Helmondse atleten op NK Atletiek in Utrecht

Sporters van Atletiek Club Helmond (HAC) en Atletiek Helmond zijn afgelopen weekend in de prijzen gevallen op de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek U20 en U18 in Utrecht. Jorg Klomp (Atletiek Helmond) werd uitgeroepen tot Nederlands kampioen op de 800 meter. Namens de HAC behaalde Teije Fleskens brons op het verspringen en speerwerpen.

Jorg Klomp (hoofdfoto, midden) van Atletiek Helmond is zaterdag kampioen geworden op de 800 meter. Vrijdag plaatste Jorg zich eenvoudig voor de finale van de voorrondes, die een dag later werd verreden. In die finale liepen de tien finalisten als groep samen de eerste heat (400 meter). Maar na 500 meter versnelde de kopman flink en viel de groep uit elkaar. Jorg bleef op de vijfde plaats achter de eerste groep achter. Met nog 100 meter te gaan was er een spannende eindsprint tussen de top vijf finishers. Jorg kwam van achteren, maar bij de finish was hij te snel voor alle concurrenten. Nu mag hij zich voor een jaar tot Nederlands kampioen kronen.

Brons voor Teije Fleskens
Ook Teje Fleskens van HAC had een bijzondere prestatie in het NK U18. Hij won een bronzen medaille bij het verspringen. Hij deed dat met een sprong van maar liefst 6,92 meter. Teije breekt daarmee twee clubrecords: in zijn eigen categorie (onder de 18 jaar) en in de categorie boven hem (onder de 20 jaar).

Brons voor Teije Fleskens bij het verspringen

Nog een bronzen medaille
Als polyatleet concurreert Teije op verschillende evenementen in de top van Nederland. En dat liet hij zien op dit Nationaal Kampioenschap. Hij won ook brons op het speerwerpen met een nieuw persoonlijk record van 58,62 m. Bovendien verbeterde hij zijn beste prestatie bij het hoogspringen met een sprong van 1,87 meter, waarmee hij op de zesde plaats eindigde. Al met al een fantastisch weekend voor de getalenteerde Helmondse sporter.

clubrecord
Naast Jorg Klomp en Teije Fleskens boekte ook Fergus Tabor van HAC succes: hij liep een ijzersterke finale op de 400 meter en zette een enorme tijd neer: 50,48 seconden. Daarmee is Fergus de nieuwe clubrecordhouder in de categorie U18. Hij verbreekt het clubrecord uit 1987 met een halve seconde. Uiteindelijk eindigde HAC-speler Luuk Verhoeven als vierde in de 3.000 meter torenachtervolging voor mannen onder de 20 jaar. Hij zette een nieuw persoonlijk record neer van 10:28.82.

(Foto’s: Ilse Stok en Niels Jacobs)