Waterpolo: de heren ZV de Zaan schrijft geschiedenis: eerste nationale titel!

De ZV-mannen uit Zaan wonnen op overtuigende wijze de nationale waterpolotitel. In de finale versloegen ze huidig ​​kampioen Donk tweemaal met grote cijfers. Na de thuiszege van zaterdag (13-9) werd er zondagmiddag goud gepakt (4-15).

Drie seizoenen op rij ging het mis in de finale tegen GZC Donk uit Gouda, maar nu is er sportieve revanche. Voor het eerst in de geschiedenis is de Zaan 1 heren ZV de beste van Nederland. In Gouda keerde Donk in de eerste helft terug in de wedstrijd, maar de overwinning kwam nooit echt in gevaar voor De Zaan.

De eerste helft begon redelijk gelijkopgaand. Donk opende de score en de stand liep op naar 2-4. De Zaan verbeterde en verzuimde de 2-5 te maken. In het tweede kwart werd er niet veel gescoord. Donk scoorde een penalty en keerde kort na de wedstrijd terug naar Zaan. Vlak voor rust scoorde Don Rempt met een fraai doelpunt 3-6.

Gesloten wedstrijd.

Kort na de pauze arriveerde Zaan nog twee keer. Via Corver en Lucas die er 3-8 van maakten. Donk riep onmiddellijk een time-out af. Dat was tevergeefs. Ook Donk had pech, want hij raakte twee keer de lat en scoorde pas het vierde en laatste doelpunt van de wedstrijd toen De Zaan met twee man achterstand aan het zwemmen was. De Zaandammers maakten het duel dit kwart uit. De stand was 4-11 toen het laatste hoofdstuk begon.

“De koelkast kan open”, was te horen in de live-uitzending. Ook onder de spelers was er bewustwording. De Zaanse mannen hingen bij vier doelpunten even hun streamers op, maar een spelletje was het niet meer. De missie van coach Andreas Miralis en zijn mannen is geslaagd. Na het winnen van de beker is De Zaan eindelijk landskampioen.

Vanavond wordt het team hartelijk ontvangen in Zaandam. Als wij hiervan beelden ontvangen, voegen wij deze toe aan dit bericht.

Door Edwin Kleiss. Foto’s: Screenshots uit de ZV-livestream van Zaan op YouTube.