Opnieuw een kans voor ZSV om de play-offs te ontlopen na het gelijkspel tegen NWC in Asten

Zondagmiddag kreeg ZSV een uitgelezen kans om adempauze te creëren in de wedstrijd tegen NWC in Asten. Beide teams bevonden zich op een locatie die directe toegang tot de play-offs mogelijk maakt. Het resultaat: een wedstrijd die eerder spannend dan leuk was en die in 1-1 eindigde.

Het wedstrijdverslag van Martien van Rijt

Al in de eerste helft stond de thuisploeg met tien man, toen Stan van Helmond richting het NWC-doel wilde opschuiven. Hij werd van achteren aangevallen en dat betekende een directe rode kaart voor de Astense-verdediger. Hierdoor ontstonden er na een uurtje voetballen met een groot aantal spelers immers kansen die de tegenstander op een gegeven moment wel moet voelen. Het duurde echter te lang voordat ZSV de tegenstander vermoeide. Bovendien is hij na een snelle storing ongetwijfeld achtergebleven en bleef hij lange tijd achter.

Althuizen
De naam van Davy Althuizen viel meteen op in de ZSV-opstelling. In de wedstrijd tegen De Valk kreeg hij een rode kaart, waar niemand het mee eens was. Dat was de reden waarom ZSV de kaart in twijfel trok, althans de beloofde schorsing van drie wedstrijden! Vaak komt er geen reactie, maar in dit geval werd de schorsing ongedaan gemaakt en kon de aanvaller ‘normaal’ spelen.

In de beginfase ging het vooral om scannen en was er geen gevaar voor het doelwit. Tot de tiende minuut, toen Stan van Helmond het gebied betrad. In een poging de bal te beschermen gleed hij tijdens de wedstrijd uit. Geen wonder dat dit geen reden voor straf was. De wedstrijd leek daardoor op het spel te staan, want amper een minuut later dreigde er gevaar aan de andere kant van het veld. Een diepe bal belandde op de rug van verdediger Rick Leenders en werd daardoor eenvoudig gepasseerd. Douwe Hurkmans kopte richting doel, maar zijn bal belandde op de lat.

rode kaart
Na ruim twintig minuten volgde een directe rode kaart voor Menno Janssen. Hij bracht Stan van Helmond, die met een bal van Davy Althuizen diep werd gestuurd, vlak voor de zestienmeterlijn neer. De toegekende vrije trap mocht niet baten: Davy Althuizen schoot in de muur. Een paar minuten later kreeg Jordi van der Heijden een gele kaart na wat een kleine overtreding leek.

De NWC bleef goed voetbal spelen, ondanks een achterstand van één man. Dat was ongetwijfeld ook te danken aan ZSV, die rigide speelde en de directe rivaal vaak van achteren liet lopen. Vlak voor rust was de thuisploeg zelfs dicht bij een voorsprong. De snelle Mees Janssen rende rechts langs de lijn naar beneden. Zijn voorzet werd door Jip de Jong afgemaakt, maar doelman Leon Thijs kon stoppen. Deze eindigde bij rust: 0-0.

Begin
In de tweede helft kreeg Daan van Gansewinkel snel een gele kaart na het neerhalen van Stan van Helmond. De tweede helft was amper tien minuten bezig toen NWC op voorsprong kwam. Jordi van der Heijden maakte een fout en verloor de bal van Mees Janssen. Hij toonde zijn hielen en schoof op richting het doel. Hij liet doelman Thijs kansloos: 1-0.

Tegen het uur verbeterde het niet voor ZSV. De geelzwarten speelden in een tempo dat te laag was om het de thuisploeg moeilijk te maken. Keer op keer kreeg hij de kans om snel zijn posities terug te winnen. Na een uur volgde een terechte gele kaart voor Luc Matheij toen hij moest corrigeren. Tien minuten later maakte Thijs Bouwmans, die last had van de ontvoerder, plaats voor Luuk Engels. Tien minuten later verving Dirk Maas Rick Leenders. Hierdoor was een meer offensieve houding een gegeven. Dat had resultaat, want al snel kopte Thijs Meulendijks een hoekschop binnen en kon ternauwernood de doellijn afwerken.

Equalizer
Met nog tien minuten op de klok zagen we eindelijk de troepenmacht wegtrekken van de NWC. De kamers werden groter en de ZSV kon gemakkelijker meer druk uitoefenen. Dat leidde in de 81e minuut tot de gelijkmaker van Luc Matheij. De bal werd in het gebied naar hem toegespeeld, hij bleef rustig, keek goed en draaide de bal naar de verre paal: 1-1.

Het NWC-personeel moest iets doen en Verlijsdonk nam maar liefst drie nieuwe medewerkers aan. Dat werd snel van kracht, althans bijna. Een kopie van de fout die tot het doelpunt leidde, leidde vrijwel ook tot het tweede doelpunt van Astense. Jordi van der Heijden bood Mees Janssen opnieuw de kans, maar dit keer ging zijn schot naast. In de laatste minuut van de officiële tijd deed Thijs Meulendijks namens ZSV hetzelfde; Het miste eenvoudigweg het doel.

Volgende week kan ZSV proberen de play-off op eigen veld te ontwijken, maar dan moeten ze wel winnen van Geldrop, die zondag won van SV Laar. NWC heeft evenveel punten als ZSV en moet volgende week nog meedoen. Als beide teams winnen, gaat Geldrop door naar de play-offs. Met andere woorden: het is heel spannend om in de tweede D-divisie te zitten!