Blauw Wit vermijdt directe degradatie

Blauw Wit Wormerveer stelde zaterdag de play-off van de 4e divisie veilig in de uitwedstrijd tegen Wherevogels. Op de Westerweg in Purmerend kregen de mannen van Simon Kramer ondanks het late doelpunt het punt dat ze nodig hadden om directe degradatie te voorkomen. Zaterdagmiddag was de stand 1-1.

Zo begon Blauw Wit met spoed aan de cruciale wedstrijd tegen zijn directe concurrent uit Purmerend. Enkele maanden geleden leek directe degradatie onvermijdelijk, maar na een doorbraak met de halverwege het seizoen gearriveerde Kramer was er nog één punt nodig om zich te plaatsen voor de play-offs. De Wormerveender leek dit te beseffen.

Toen namen de scheidsrechter en de zon de controle over de wedstrijd over. De leider deed dat door overdreven te fluiten en om eerlijke duels te vragen, het weer had voor de wedstrijd al zijn werk gedaan. Het kunstgras was ruw en moeilijk bespeelbaar. Dit was terug te zien in het niveau van beide teams.

Een Wormerveerse treffer van Thomas van Eig opende na ruim twintig minuten de wedstrijd. Een lange bal van achteren bracht linksbuiten Leon Seitner in positie, die achter de verdediging gleed en de bal met veel vaardigheid aannam. Seitner bood zijn spits vervolgens de kans om het eerste doelpunt te scoren. Van Eig had een rebound nodig, maar maakte er 0-1 van.

Blauw Wit wist vervolgens lange tijd in functie te blijven. Vlak voor rust kende Wherevogels een klein herstel, maar dit vertaalde zich niet in meer dan twee matig genomen vrije worpen. Wherevogels kwam het dichtst bij een doelpunt na de tweede vrije trap, die kort werd genomen door Blauw Wit-doelman Silver Booij.

Het kleine herstel bracht Wherevogels naar de tweede helft, waar ze goed begonnen. Maar opnieuw vertaalde de lichte dominantie zich niet in echte kansen. Daarna werd alles weer normaal. Ondertussen werden de verschillen groter en werden de spelers moe. Een kleine herinnering: het was erg warm in Purmerend.

Blauw en wit in de aanval.

In het tweede bedrijf moesten we wachten tot het laatste stuk voordat we de eerste echte kans kregen. Opnieuw kwam Van Eig in een lastige situatie terecht, maar nu kon de doelman drastische maatregelen nemen. Hij brak Blauw Wit. Wherevogels begon één op één te spelen en dat wierp zijn vruchten af. Na een mooie kans voor de verdediger was het uiteindelijk middenvelder Daley Kleton die scoorde en de stand op 1-1 bracht. Kleton tekende daarmee de eindstand.

Maar zoals Blauw Wit-coach Kramer later benadrukte, was het doel ook bereikt.

‘Vandaag hadden we een missie en dat was onmiddellijke degradatie voorkomen. Die missie is geslaagd. Een tegendoelpunt in de 93e minuut is altijd vervelend, maar Wherevogels was niemand minder dan wij.’

“We stonden laatste na veertien kansloze wedstrijden. Toen zijn we als staf tussenbeide gekomen en hebben we geprobeerd de gezelligheid terug te krijgen. Dat hadden ze altijd buiten het veld, maar niet altijd erop. Nu ze dat weer hebben, vechten ze weer voor elkaar. “Ik ben trots op het feit dat ze er nu zijn.”

Blauw Wit sluit komende zaterdag de reguliere competitie af tegen Kadoelen, dat nog strijdt voor directe degradatie. Zaterdag weet ook ZCFC in de 4e divisie dat het veroordeeld is tot de play-offs. De Zaandamse ploeg verloor zaterdag met 7-1 van DZS. Als gevolg hiervan kan het niet langer ten laste worden gelegd van het OFC, dat nu zeker is van de uitvoering ervan.

Door: Hugo Heinen (verslag en foto’s).