Helmond Sport is sterker dan FC Eindhoven in een uitverkocht stadion

Helmond Sport won vandaag hun honderdste derby tegen FC Eindhoven in een uitverkocht GS Staalwerken stadion. In een uitverkocht GS Staalwerken stadion wisten zij hun rivaal met 2-0 te verslaan. De spelers werden op het veld begroet door een doedelzakspeler en een erewacht van veteranen, gewijd aan de bevrijding van Helmond.

Helmond Sport begon de wedstrijd met vier wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Emmen. De meest opvallende verandering was dat Joeri Schroijen op de linkervleugel mocht starten. FC Eindhoven was vanaf het begin aanwezig. Zij hadden het meeste balbezit en wisten binnen vijf minuten twee hoekschoppen te scoren. Het was echter Helmond Sport dat na zeven minuten op voorsprong kwam. Oud-FC Eindhoven-speler Andy van den Hurk raakte de paal na een uitstekende pass van Giannis-Favos Botos.

Eindhoven dringt aan
Na de voorsprong van Helmond Sport bleef de Eindhovense rivaal aandringen. Kökcu was tweemaal dicht bij een doelpunt. De eerste keer werd hij gestopt in het zestienmetergebied en zijn tweede kans was een vrije trap die Van der Steen netjes over het doel afwerkte. Helmond Sport leek echter de twijfels kwijt te zijn en wist meer initiatief te nemen.

Beide teams hebben mogelijkheden voor meer.
Martijn Kaars kreeg vlak voor rust de kans om er 2-0 van te maken. Hij bevrijdde zich goed, maar de paal redde de Eindhovenaren. In de volgende actie schoot hij naast. In het tweede deel van de eerste helft waren rood en zwart niet de enigen die dicht bij het doel waren. Botos kwam dichtbij voor Helmond Sport. Voor FC Eindhoven waren het Kökcu en El Bouchataoui die hun ploeg dichter bij een gelijkspel brachten.

Ter ere van O13
Tijdens de rust werd het jeugdteam U13 gehuldigd voor hun kampioenschap. De jongeren hadden de avond van hun leven met het tentoonstellen van hun kampioensschaal voor een vol Northside Stadium.

Aan het begin van de tweede helft ging het spel heen en weer zonder duidelijke kansen. Het enige vuurwerk kwam van het bezoekersgedeelte, letterlijk omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Vooral de rest van de wedstrijd was spannend, met veel strijd en overtredingen. Van de kant van Helmond zagen Kreekels en Amuzu de gele kaart.

Van Keilegom gooit een hangslot op de deur.
Naarmate de tweede helft vorderde kreeg FC Eindhoven kansen op de gelijkmaker met onder meer Simons en Borgmans. Maar het was Helmond Sport dat echt aandrong op meer. En dat is wat er gebeurde. Botos kwam heel goed binnen op de linkerkant en wist Arno van Keilegom met een voorbereide voorzet bij de tweede paal te vinden. Van Keilegom miste niet en schoot voorzet. 2-0 in de 79e minuut.

Hierna was het Helmond Sport dat op jacht ging naar meer. Voor FC Eindhoven was het tweede doelpunt als een hamer. Helmond Sport ging er vandoor en creëerde kansen voor Kaars en Keilegom. Voor Kaars was het heel verdrietig om niet meer te kunnen scoren. De Haagse speler Veerman wist hem vandaag te overtreffen als topscorer van de KKD met zijn 22e doelpunt.

Speciale overhemden
Helmond Sport speelde deze bijzondere wedstrijd in speciaal ontworpen truien. Deze worden na de wedstrijd online geveild. De winst gaat naar stichting Heel Helmond Sport.

Dankzij de overwinning van FC Emmen wordt het seizoen van Helmond Sport afgesloten na de uitwedstrijd van volgende week in Leeuwarden. De 2-0 overwinning geeft glans aan dit teleurstellende seizoen.

Helmond Sport opstelling: Van der Steen, Van Vlerken, Kaars, Mallahi (’71. Van Keilegom), Schmidt, Van Hove (’45. Amuzu), Botos (’90. Marin), Ostrc, Schroijen (84. Ludwig), Kreekels, Van den Hurken (84. Lieftink).
Vervangingen: Ludwig, Amuzu, Lorentzen, Van Keilegom, Van Ooijen, Marin, Mantel (k), Lieftink, Ten Hove (k), Vankerkhoven, Chacon

Fotografie: Jason Gerritsen