FC Emmen pakt de sleutel naar de play-off: 3-0 tegen Helmond Sport

FC Emmen applaudisseert na het eerste doelpunt van Piotr Parzyszek. Foto: Cor Lasker.

Als je zo vaak de play-off-sleutel krijgt, vooral zo vlak voor het einde van de competitie, mag je deze niet nog een keer verliezen. Met die boodschap betraden de spelers van FC Emmen vanavond het veld tegen Helmond Sport. Met succes, want de Drentse club won met 3-0.

Met deze overwinning heeft FC Emmen opnieuw de sleutel tot de play-offs in handen. Twee overwinningen (in de laatste twee wedstrijden tegen FC Den Bosch en De Graafschap) zijn genoeg voor de mannen van Alfons Arts. Emmen heeft één punt meer dan MVV, dat in de laatste twee wedstrijden vijf punten verspeelde.

Nog steeds aan het uitglijden

Alfons Arts moest vlak voor de wedstrijd de basisformatie wijzigen. Julius Dirksen was net als Lorenzo Burnet ziek, waardoor Michaël Heylen naast Dennis Vos centraal in de verdediging startte. Verder had de interim-manager eerder besloten dat Ben Scholte als aanvallende middenvelder zou starten en niet, zoals bij Telstar, Desley Ubbink. Voorin had Bradly van Hoeven opnieuw een basisplaats, ten koste van Joey Konings.

vroeg voordeel

Na een wat nerveuze beginfase kwam de thuisploeg al snel op voorsprong. Van Hoeven kreeg een lichte treffer op de basislijn van Bram van Vlerken, waarna scheidsrechter Nagtegaal resoluut naar de strafschopstip wees. Topscorer van de club, Piotr Parzyszek, nam zijn verantwoordelijkheid en schoot zonder problemen. Het was het achtste doelpunt van het seizoen voor de Poolse spits en zijn eerste doelpunt sinds begin februari tegen FC Eindhoven. In die wedstrijd miste Parzyszek een penalty.

Geweldige redding

Slechts een minuut na dat doelpunt zette Eric Oelschlägel zijn beste prestatie van de avond neer, waarbij hij op fantastische wijze een open kans van Anthony van den Hurk omzette. Het bleek dat dit eigenlijk de enige keer was dat Helmond Sport echt gevaarlijk werd. Opvallend, want ook Helmond Sport streed voor de laatste kans voor de play-offs.

Emmen speelde na het doelpunt niet lekker, maar kreeg wel enkele uitstekende kansen om de stand op te voeren naar 2-0, onder leiding van de onvermoeibare en sterke Lucas Bernadou. De middenvelder plaatste Vicente Besuijen prachtig alleen voor doelman Wouter van der Steen, maar de snelle aanvaller miste naast. Bradly van Hoeven had eerder kunnen scoren, maar zijn schot ging na matige actie van Helmond Sport en goede druk van Jorrit Smeets een meter naast. Smeets verving al snel Ben Scholte, die geblesseerd moest blijven.

Beslissing en hoop voor Hekkert

De marge bleef tot aan de rust slechts één doelpunt, waardoor de spanning nog steeds voelbaar was in De Oude Meerdijk. Er restten nog maar twintig minuten toen de tegenstander 2-0 scoorde. Het was Patrick Brouwer, die koud binnenkwam, die de voorzet van Jeff Hardenveld tegen de touwen duwde. De opluchting was groot en de verdediging van Helmond Sport was gebroken. De 3-0 overwinning van Vicente Besuijen maakte de wedstrijd helemaal af en daarna werd vooral een toegift verwacht, liefst van invaller Jorn Hekkert. Arts gaf het jonge talent, dat in de zomer overkwam van de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles, zo’n vijf minuten speeltijd. Vlak voor tijd stond een andere invaller, Joey Konings, op het punt hem uit te schakelen, maar de bal kwam op het hoofd van Brouwer terecht en hij bleek geen kopbalspecialist te zijn. Daardoor bleef de stand op 3-0, maar daar trok niemand zich iets van aan. De sleutel tot de play-offs ligt wederom in Emmen. En stop het nu in de kluis…

Door: Niels Dijkhuizen