2e klasse C: VUC met doelman Rudy Lakwijk, 43, naar overwinning in Gouda

Opeens stond Rudy Lakwijk (foto) weer in het VUC-doel. Nu is hij 43 jaar oud, maar hij is het doel niet vergeten. Zonder twijfel speelde hij met enkele reddingen een belangrijke rol in de 2-1 overwinning van de koploper in Olympia.

Het zou voor VUC een groot verlies zijn als doelman Nick Hasper niet zou kunnen spelen. Zaterdag miste hij wegens ziekte de wedstrijd tegen Olimpia. Daarom werd veteraan Rudy Lakwijk noodgedwongen opgeroepen. Hij was jarenlang keeper bij VUC 1 en is momenteel keeperstrainer in de ploeg van trainer Rob de Lange.

Reddingen

Lakwijk is inmiddels 43 jaar, maar liet in Gouda zien dat hij het keepervak ​​nog niet is vergeten. Hij maakte twee zeer belangrijke reddingen tegen Olimpia. Aanvaller Soefjan de Koning scoorde in de 23e minuut bij 0-1 de gelijkmaker en had een kwartier voor tijd zijn ploeg kunnen terugbrengen tot 1-2, maar beide keren stond Lakwijk in de weg. In de verlenging moesten ze nog een doelpunt tegen krijgen, maar dat bracht VUC niet meer in gevaar.

Capituleren

Toevallig had Olimpia ook een veteraan in doel vanwege een blessure van hun gebruikelijke nummer één. Maar deze Robbert Dols, die inmiddels jeugdkeepers coacht, is elf jaar jonger dan zijn lotgenoot Lakwijk. Dols hield ook goed stand. Hij moest na twee minuten in de wedstrijd capituleren. Quinten van der Kraaij zette VUC op voorsprong door de voorzet van Roderick Meinema af te werken met een mooie hoge voetbeweging. Topscorer van de club, Meinema, maakte in de 28e minuut de 0-2 met een afstandsschot dat deed denken aan het doelpunt van Tijani Reijnders voor Oranje tegen Schotland de avond ervoor.

Bedreiging

Omdat VUC ondanks meerdere kansen niet meer kon scoren, dreigde in de tweede helft de wedstrijd spannend te worden tegen onderste ploeg Olimpia. Lakwijk voorkwam het en ook Levi Schipper redde de lijn. VUC zelf kon na rust niet veel meer uitrichten. Meinema had liesklachten en moest snel vertrekken. Hierdoor miste VUC in het rest van de wedstrijd momentum voor het doelpunt van de thuisclub.

Voor de koploper kon rechtsback Roy Speelman na twee wedstrijden weer meedoen en was meteen de beste speler voor VUC. Ook Gino van de Water is terug. Hij miste maar liefst drie maanden vanwege een aanhoudende blessure, maar kwam voor de tweede zaterdag op rij veilig aan in Gouda.

Omdat ook de twee belangrijkste concurrenten wonnen, blijven de verschillen in de top van de tweede C-klasse hetzelfde: VUC heeft een voorsprong van drie punten op DONK en vier punten op HVV.