FC Emmen wint na een waanzinnige finale tegen Zoudenbalch

VOETBAL – Wat een middag, wat een apotheose. FC Emmen won na de pijnlijke 2-1 een kwartier voor tijd acht seconden, maar stond op en versloeg in blessuretijd Jong FC Utrecht. Dankzij doelpunten van Mike te Wierik en Desley Ubbink, beiden na voorbereidend werk van Patrick Brouwer, won de Drentse club het sombere sportpark Zoudenbalch: 2-3.

Dankzij de resultaten van VVV-Venlo (1-0 verlies bij NAC), Cambuur (2-0 verlies tegen Jong AZ) en Helmond Sport (1-0 verlies bij Oss) stijgt FC Emmen naar de 10e plaats. de ploeg deelt onder coach Fred Grim de negende plaats met VVV-Venlo, al is het doelsaldo van de Limburgers iets beter. Momenteel geeft de negende plaats het recht om in de play-offs te spelen.

FC Emmen had het in de eerste helft op de honderd meter van stadion Galgenwaard lastig door het fysieke en opportunistische spel van de thuisploeg, die vooral in de lucht domineerde. De mannen van Grim hadden nog een gevaarlijk wapen op de linkerflank, debutant Bradly van Hoeven, maar aan de rechterkant gebeurde er niets.

Er was weinig dreiging van rechtsback Robin Schouten en rechtsvoor Vicente Besuijen kwam niet in het spel voor. Het is niet de eerste keer dat de huurling van Aberdeen wanhopig naar de bal zocht en daarom regelmatig zijn positie verliet om een ​​meer centrale rol in het spel te krijgen.

De thuisploeg vocht en gokte in de overgang en verwachtte vooral overtredingen rond de zestiende plaats van Emmen. Die overtredingen kwamen en een van de toegekende vrije ballen zorgde voor 1-0. In de 31e minuut sloeg Mike te Wierik de bal onhandig binnen, nadat doelman Eric Oelschlägel de voorzet compleet miste en tot schrik van de ervaren verdediger de bal over de (eigen) doellijn rolde.

Grim wachtte niet tot de rust met het doorvoeren van een wissel, maar bracht twee minuten voor rust Besuijen in. Daaraan ging een denigrerend gebaar van de aanvaller richting de coach vooraf. Zonder elkaar aan te kijken liep Besuinen langs Grim heen richting de bank. Piotr Parzyszek werd zijn vervanger, waardoor Konings naar de buitenkant schoof en de Pool logischerwijs spits werd. Bij rust bleef centrale verdediger Dennis Vos (met gele kaart op zak) in de kleedkamer. Julius Dirksen arriveerde voor hem.

De Drentse ploeg kende een goede tweede helft, maar vergat lange tijd de trekker over te halen. Er waren zeker kansen. De grootste ging naar Parzyszek, die een schitterende prestatie neerzette maar zijn schot gered zag worden door Andreas Dithmer. Het gelijkspel kwam echter. Zestien minuten voor tijd was het Patrick Brouwer die na een scrimmage het laatste zetje gaf. Het was zijn tweede doelpunt van het seizoen voor de vleugelspeler die koud binnenkwam.

Emmen wilde het wel proberen, maar maakte al één minuut na de 1-1 een verschrikkelijke fout. Een persoonlijke fout van Hardeveld (te zwak in het duel met een diepe bal) gaf invaller Mees Akkerman de gelegenheid tot scoren: 2-1.

Opnieuw dreigde het een pijnlijke avond te worden voor de inwoners van Emmen, maar dit keer werd het Roda JC-syndroom de harde realiteit voor Jong FC Utrecht. In de blessuretijd gingen de gasten voluit. In de 94e minuut verdreef Te Wierik alle frustratie (2-2), waarna invaller Ubbink de 50 met hem meereizende Emmen-fans in vervoering bracht.