FC Groningen zakt naar de vijfde plaats in de competitie na een doelpuntloos gelijkspel tegen Helmond Sport

FC Groningen verspeelt belangrijke punten en speelt 0-0 gelijk tegen Helmond Sport. Ondanks dat de groenwitte ploeg de beste ploeg was op Euroborg, lukte het niet. Hiermee bezet FC opnieuw de vijfde plaats in de Keuken Kampioen divisie.

Slechts zes punten achter de huidige nummer twee, Roda JC, stond vrijdagavond een belangrijke wedstrijd op het programma. Mede doordat Roda zelf mocht spelen tegen koploper Willem II en nummer drie, ADO Den Haag, ook in actie kwam tegen MVV. Als FC drie punten pakt tegen Helmond en afhankelijk van de uitslag van de overige wedstrijden, zou Groninger geleidelijk kunnen stijgen naar de tweede plaats. Die directe promotie biedt naar de Eredivisie.

Coach Dick Lukkien moest zijn basiself noodgedwongen wijzigen ten opzichte van de vorige wedstrijd, die hij met 0-3 won van FC Eindhoven. Wouter Prins raakte in dat duel geblesseerd en werd vrijdagavond vervangen door Isak Määttä.

Lukkien stond voor de wedstrijd voor een ander dilemma: Joey Pelupessy of Johan Hove op het middenveld. Laros Duarte speelt de laatste tijd goed en heeft een vaste plek op het scorebord veiliggesteld. Wie zijn middenveldpartner tegen Helmond zou zijn, wilde Lukkien pas kort voor de wedstrijd bekendmaken. Uiteindelijk koos de coach voor Pelupessy als starter. Hove begint op de bank.

Eerste helft
De wedstrijd kent een trage beginfase met weinig kansen. Ook na deze eerste minuten is er weinig te doen in de Euroborg. FC Groningen heeft grotendeels balbezit, maar de elf van Lukkien kunnen geen grote kansen creëren. Na 48 minuten voetbal had FC slechts één schot op doel.

Tweede helft
FC Groningen zette in de tweede helft meer druk. In de openingsfase wist FC snel achter elkaar drie uitstekende kansen te creëren. Romano Postema, Leandro Bacuna en Thom van Bergen konden de actie niet met een doelpunt afmaken.

Kort daarna is Hidde Jurjus twee keer belangrijk voor de groenwitten. Na een tegenaanval snelt Helmond Sport richting het Groningse doel. Martijn Kaars confronteert de doelman, maar Jurjus staakt zijn poging. Na een tijdje in het gebied te hebben gespeeld kan Helmond weer schieten, maar de Groningse doelman voorkomt opnieuw dat de bal het doel in gaat.

FC blijft zoeken naar het doel. Het lijkt niet te lukken vanavond. Kort voor tijd weet Bram van Vlerken een schot te scoren. Jurjus kan een nederlaag voorkomen met een uitstekende redding.

FC Groningen speelde 0-0 gelijk tegen Helmond Sport. Door deze doelpuntloze wedstrijd valt FC terug naar de vijfde plaats in de Keuken Kampioen divisie. Donderdagavond staat de halve finale van de KNVB-beker tegen Feyenoord op het programma. FC Groningen mag in maart weer voor punten spelen bij de KKD: zij spelen dan uit tegen Den Bosch.