Berkum stijgt nog verder op de ranglijst na winst tegen VVOG

Berkum won zaterdag thuis met 3-2 van VVOG en de Zwolse ploeg draaide het duel in de laatste 25 minuten volledig om na een 0-2 achterstand. In de slotfase had de score van de thuisclub nog hoger kunnen uitvallen.

“Na de 0-2 zijn we alles of niets gaan spelen, dan kan het 0-4 zijn of kan het omdraaien”, zegt Berkum-coach Eduard Lindeboom. “We waren volop bezig en toen was de VVOG klaar voor de sloop.” VVOG-coach Jurjan Wouda zag dat zijn ploeg ruim een ​​uur lang geen problemen kende. “In eerste instantie waren we heel gedisciplineerd, maar bij de 1-2 raakten ze ons en daarna werden we uit het veld geveegd.”

Aanvankelijk kwam het grootste deel van de dreiging uit Berkum, maar de inwoners van Zwolle konden daar geen misbruik van maken. Dat gebeurde na ruim 20 minuten aan de andere kant. Na een goed uitgespeelde aanval, waarbij de verdediging van Berkum niet goed ingreep, scoorde rechtsbuiten Jaylon Moi Thuk Shung de 0-1.

Berkum had even later pech toen de kopbal van Maxwell van Dijk op de paal belandde, waarna Zwolse doelman Huib Veurink behendig een schitterend schot van Joshua Patrick pareerde.

Na de pauze waren de vooruitzichten voor de wedstrijd niet anders. Berkum maakte het ze met een slordige verdediging erg lastig en 10 minuten na de herstart ging de thuisploeg opnieuw kapot. De bal ging naar de Zwolse verdediging, waarna spits Mats Zwart met een precieze pass de 0-2 maakte.

De wedstrijd leek te mislukken voor Berkum, maar het pakte totaal anders uit. Er kwam een ​​aanvallende verandering, mede geforceerd door het terugtrekken van de ernstig geblesseerde verdediger Maxwell van Dijk, en daarna was het machtsevenwicht volledig omgedraaid.

VVOG-doelman Manuel Hoogewoning stond meerdere keren in de weg, maar in de 67e minuut scoorden de Zwolse ploegen. Na een hoekschop werd de onderkant van de VVOG-lat geraakt en na de rebound scoorde Vince van den Anker de 1-2. Dat gaf Berkum vleugels en amper vier minuten later bracht invaller Dean Vreugdenhil de thuisploeg op gelijke hoogte: 2-2.

De Harderwijkers gingen door het oog van de naald met kansen van Mike van Ekeren en Van den Anker, maar verloren toch. Na een goede backheel van Lars van Gerner werd een weddenschap gered en maakte Vreugdenhil de klus af: 3-2.

Berkum kon niet verder weg komen, maar wist uiteindelijk toch een driehonkslag te scoren die niemand had verwacht. De ploeg van coach Lindeboom stijgt daarmee naar de vijfde plaats in de 4e divisie D. Zaterdagmiddag speelt Berkum in Tubbergen tegen TVC ’28. De wedstrijd tegen de nummer 8 uit de competitie begint om 18.00 uur.

Door: Theo Kolker