Het Nederlandse team keert na twintig jaar terug naar de halve finales van het EK

E.K.

HILVERSUM Je kunt het niet missen: het Nederlandse team heeft de halve finales van het EK voetbal bereikt. Na een 2-1 overwinning op Türkiye speelt Oranje vanavond tegen grootmacht Engeland. Wist je dat het de zesde keer in de geschiedenis is dat Nederland de halve finales van het EK bereikt? En we hebben nog meer leuke weetjes over het EK voor je!

Het Nederlandse team bereikte in de geschiedenis van het EK vijf keer de halve finales. De eerste keer was in 1976, toen Nederland in de verlenging met 3-1 verloor van Tsjecho-Slowakije. In 1988, dit staat in ons nationale geheugen gegrift, won het Nederlandse team de halve finale met 2-1 van West-Duitsland, voordat het in de finale de Sovjet-Unie met 2-0 versloeg en het Europees Kampioenschap won.

Nu naar de finale?

In 1992 bereikte Nederland opnieuw de halve finales, maar verloor na strafschoppen van Denemarken. In 2000 verloor Nederland na strafschoppen de halve finale van Italië. De laatste keer dat het Nederlands elftal de halve finales van een EK bereikte was in 2004. Toen was gastland Portugal in de halve finales te sterk voor het Nederlands elftal (2-1). Nu, twintig jaar later, is het tijd dat Nederland opnieuw de finale bereikt.

Vijf-sterren hotel

Als Nederland de finale haalt, zal de ploeg in ieder geval tot 14 juli in Duitsland moeten blijven, wanneer de finale wordt gespeeld. Die paar extra nachtjes zijn geen straf. Het Nederlandse team slaapt in het Ritz-Carlton in Wolfsburg. Het is een vijfsterrenhotel met een spa, zwembad en zelfs een sterrenrestaurant.

Nog meer informatie over het EK

De jongste van de 26 spelers in het Nederlands elftal is Xavi Simons (21 jaar), de oudste Daley Blind (34). De gemiddelde leeftijd van het team is 26,3 jaar. De jongste speler van het hele EK is Lamine Yamal uit Barcelona. De Spanjaard is 16 jaar als het toernooi begint en wordt de dag voor de finale 17. Dat hij echt een heel jonge speler is, blijkt duidelijk uit de leeftijden van de andere spelers in het toernooi. Er zijn slechts vier spelers van 18 jaar en zes van 19 jaar. De twee oudste deelnemers aan het EK behoren tot de Portugese ploeg: centrale verdediger Pepe (41) en Cristiano Ronaldo (39).

HilversumsNieuws EK-groep

Wat denk jij: Haalt Nederland dit jaar de finale van het EK? En hoe worden de laatste wedstrijden gescoord? Als jij deelneemt aan de HilversumsNieuws EK-groep en goede voorspellingen doet, maak je kans op een prijs (zoals het Nederlandse team?)! Gedurende de looptijd van het EK publiceren wij wekelijks het voorlopige groepsklassement in Hilversum Nieuws. De actuele ranglijst vindt u ook online op www.hilversumsnieuws.nl.