Teleurstellend FC Twente verliest voor de tweede keer dit seizoen in Enschede | FC Twente

FC Twente voelde zich opnieuw ongenaakbaar, maar zondagmiddag kende de ploeg een uiterst teleurstellende prestatie tegen FC Utrecht. De nummer drie van het klassement leed op het 33-jarig jubileum van VAK-P zijn vierde nederlaag van het seizoen: 0-1.

FC Twente, waar de zieke Daan Rots ontbrak, stond geen moment voor eigen publiek en de wissels, die de ploeg zo vaak naar beneden sleepten, konden dit keer geen verschil maken. Hiermee had Ron Jans bij zijn terugkeer in Enschede een record van veertien wedstrijden zonder verlies behaald voor FC Utrecht.

FC Twente betaalde voor eigen publiek de prijs voor een zwakke eerste helft en na rust kon de ploeg de schade niet meer herstellen.

Kopie van FC Twente

FC Utrecht zette de afgelopen jaren de kijk op de kijkers bij De Grolsch Veste onder druk. Maar dan van FC Twente. De Enschedianen stonden oog in oog met een kopie van zichzelf. De thuisploeg had grote moeite in de voorbereiding door de felle achtervolging van de bezoekers, die FC Twente geen seconde rust gunden. De eerste kans ging eveneens naar FC Utrecht. Na een slechte aanname van Joshua Brenet bereikte de bal Sam Lammers, die Jens Toornstra vrijliet. Zijn schot ging naast.

Een minuut later liet FC Twente van zich horen. Na uitstekend voorbereidend werk van Sem Steijn en Younes Taha stond Ricky van Wolfswinkel van dichtbij tegenover doelman Mattijs Branderhorst.

Kans Steijn

Steijn deed ook mee aan het volgende gevaarlijke moment van FC Twente in de 21e speelminuut. Na een snelle tegenaanval kreeg de aanvallende middenvelder een vrije pass, maar schoot naast.

Nadeel

Na een half uur spelen maakte FC Utrecht de 0-1 toen Toornstra alsnog zijn doelpunt maakte. De middenvelder leek kansloos na een voorzet, maar na een zwakke tussenkomst van Carel Eiting kreeg hij toch de kans om Lars Unnerstall te verslaan.

Balverlies en misverstanden

Daarna kon FC Twente lange tijd niets meer bereiken. Het overstuur team kreeg te maken met omzetverlies en misverstanden en de ontevredenheid van de fans was duidelijk hoorbaar. Vlak voor rust maakte FC Twente echter tweemaal bijna gelijk dankzij Van Wolfswinkel en Eiting. Zo kwam FC Utrecht in de eerste helft op voorsprong, maar waren de meeste kansen verrassend voor het matige FC Twente.

Snelle veranderingen

Coach Joseph Oosting greep tien minuten in de tweede helft in. Hij bracht Myron Boadu en Alfons Sampsted in voor Michel Vlap en Joshua Brenet, twee spelers die vanmiddag op spectaculaire wijze faalden. Enkele minuten later leek deze wissel te lukken, maar de prachtige goal van Boadu werd afgekeurd wegens buitenspel.

Met Naci Ünüvar als vervanger van Eiting concentreerde Oosting zich het laatste halfuur volledig op de aanval. FC Twente viel aan, maar onder tijdsdruk nam de onnauwkeurigheid alleen maar toe. Jans De Veste vertrok zoals altijd: winnaar.