2e klasse D: VFC – DHC-wedstrijd overschaduwd door randproblemen

Bij aanvang van de uitwedstrijd tegen VFC wist DHC wat de opdracht was in de eerste van de laatste twee wedstrijden van de reguliere competitie: punten halen! En dat op de derde plaats in het klassement, waar in de slotfase thuis pas met 0-1 werd verloren. Misschien zou er wel iets mogelijk zijn, al moesten de groenzwarten aan de start zonder de geschorste Joey Klijn en de veteraan Giovalli Serbony, die tijdens het Pinksterweekend meedeed aan de RoPa Run voor het goede doel.

Tekst: Wicher Schreuders

DHC begon met veel energie en motivatie aan de wedstrijd. Dit leidde na elf minuten tot de voorsprong. Quinten van ‘t Hoog passeerde vanaf het middenveld op zijn naamgenoot Quinten van Zweden, die de bal doorgaf naar Kubilay van Oosten, waarna zijn schot door de naderende rechtsback op de tweede paal werd gekopt. Jelle Pearson (foto): 0-1. Een opsteker voor de bezoekers, die door meerdere snelle aanvallen gevaarlijk bleven, vooral het aanvallende trio Sinan Ocal, Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten.

Inspraak

VFC had in die fase meer balbezit, maar echt gevaarlijk waren ze niet. Na een half uur spelen claimden de Vlaardingers een strafschop na een vermeende handsbal van een Delftse verdediger, maar scheidsrechter Remko Lochtenberg (Sassenheim) wees die claim resoluut af. DHC leek bij rust een voorsprong te hebben, maar na veertig minuten viel de gelijkmaker. Een kopbal van een VFC-speler na een corner leek een veilige prooi voor DHC-doelman Oussama Zayzaoui, maar de uit zijn handen glippende bal werd in de rebound eenvoudig afgemaakt door Nordin van Mil: 1-1. In blessuretijd van de eerste helft schoot VFC-speler Aaron de Bruin eerst tegen de lat, waarna een pass van Dylan Durban doelman Sinan Ocan aan de andere kant bereikte, maar de bal die hij schoot ging voor later van de vlag en daarna van het fluitsignaal. heeft geen zin meer.

Vergist

Bij het verlaten van het veld richting de kleedkamers onder de tribunes ging het helemaal mis. Nadat gedurende de hele eerste helft enkele fans van de plaatselijke club meerdere DHC-spelers, de club en haar voorzitter voortdurend hadden beledigd met gezangen, werden de DHC-spelers die nu reageerden door te schreeuwen verbaal aangevallen en werd er ook bier over hen heen gegoten. De verhitte emoties – het verlaten van het veld en vervolgens in de catacomben – konden weer tot rust komen, maar zo mooi was het niet.

Energiek

In de tweede helft begon het groen-zwarte team weer met veel energie en aanvallend. Het schot van invaller Brahim Karoumi belandde al snel op de lat. Vervolgens leidde een aanval van Karoumi en Quinten van Zweden tot een schot van Sinan Ocal net over het VFC-doel. Aan de andere kant kon Oussama Zayzaoui met enige moeite redding brengen na een vrije trap van Joep Pranger. Na bijna een uur kreeg de thuisclub een vrije trap van de linkerkant, die Coen Bokx net voor doel kopte. Hoewel Zayzaoui zijn hand op de bal wist te krijgen, verdween de bal in het doel: 2-1. Natuurlijk gaf DHC het nog lang niet op. Enkele minuten later was er een combinatie tussen Quinten van Zweden en Kubilay van Oosten, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tijdelijke onderbreking

Toen, met nog zeker een kwartier te gaan, barstte het helaas weer los op de tribunes, waar het gezang tegen de DHC-leden onverminderd voortduurde. Op de tribunes was sprake van verbaal geweld en gedrang rond een van de DHC-spelers die was gestopt. Dat werd uiteraard ook gezien door de DHC-spelers op het veld, die hun teamgenoten wilden helpen. Gelukkig bleek dit niet nodig en werd vermeden. Scheidsrechter Lochtenberg legde de wedstrijd tijdelijk stil. Vervolgens vroeg hij de plaatselijke club om de tribunes boven de ingang en de uitgang naar de kleedkamer leeg te maken, maar dat hield het daaropvolgende gezang niet tegen. Na de herstart volgde ruim een ​​kwartier waarin de DHC uit alle macht probeerde de 2-1 voorsprong te heroveren. Met voortdurende aanvallen, waarbij VFC noodgedwongen ruimte moest bieden, probeerden ze de gelijkspel te scoren. Een inzet van Kubilay van Oosten werd gered door VFC-doelman Max Verkade, invaller Sidney Kaffa schoot in het zijnet en ook Quinten van Zweden kwam in botsing met de doelman van de thuisclub. Twee minuten voordat de extra tijd begon, bracht een nieuwe zwart-witaanval Brahim Karoumi ten val, wat scheidsrechter Lochtenberg ertoe aanzette resoluut naar de strafschopstip te wijzen. Een gouden kans voor DHC om het welverdiende gelijkspel en in ieder geval één heel belangrijk punt te behalen. Quinten van Zweden pakte de bal, plaatste hem op de stip en rende richting hoek, maar VFC-doelman Max Verkade (die blijkbaar bekend staat als goede ‘penalty killer’) hield de bal tegen. De teleurstelling onder de DHC-leden was groot, de resterende tijd was te kort. De teleurstelling over onnodig puntenverlies, in een wedstrijd waarin DHC grotendeels gelijk en soms beter was dan de nummer drie van het klassement, was groot. Er werd slechts terloops naar de resultaten van de overige groepswedstrijden gekeken, maar het belangrijkste was dat DHC zelf nul punten wist te scoren.

Bedreiging

Nadat de eerste DHC-spelers zich hadden gedoucht en zich hadden omgekleed in de kantine waren er helaas weer te veel verbale problemen en bedreigingen. Ondertussen had de plaatselijke club tijdens de wedstrijd al hulp ingeroepen van de politie, die plotseling met veel mensen en overtollig materiaal ter plaatse kwam. De hele groep DHC-leden kreeg het bevel de kantine en vervolgens het pand te verlaten. En dit omdat een deel van het thuispubliek zich de hele wedstrijd verbaal misdroeg. Maar zoals andere rivalen ons al hadden verteld, is dit soort wangedrag bij thuiswedstrijden van VFC blijkbaar ‘normaal’. Te triest om onder woorden te brengen. De wedstrijd, waarin normaal, niet gek voetbal werd gespeeld, verdiende meer aandacht dan alle onnodige bijzaken die niets met het voetbal zelf te maken hebben.

Wat de rest van de uitslag van de voorlaatste speelronde betreft: HBSS won, Nieuwerkerk verloor, Vitesse Delft was vrij, Berkel won uit huis in Neptunus-Schiebroek, DHC en Hillegersberg verloor. De stand onderaan is nu: 8. Nieuwerkerk 23-28; 9. Berkel 23-26; 10. Vitesse Delft 23-25; 11. DHC 23-23; 12. Neptunus-Schiebroek 23-23; 13. Hillegersberg 23-9.

Programma

Het programma voor de laatste dag is: DHC – CION (nummer 2 in het klassement, slechts één punt achter koploper SC Monster), Berkel – Verburch, HBSS – VFC, Vitesse Delft – Neptunus-Schiebroek, Oliveo -Nieuwerkerk en SC Monster – Hillegersberg. Zoals bekend betekenen plaatsen acht en hoger overleving, plaatsen negen tot en met elf spelen in de play-offs en plaatsen twaalf en dertien betekenen directe degradatie. De huidige stand in het klassement zegt niets over de uitslag van de volgende wedstrijd. Hoop geeft leven.

Het is jammer dat zo’n mooie en sportieve wedstrijd overschaduwd wordt door bijzaken die niet op een voetbalveld thuishoren.