Zenuwachtig NEC vergeet te winnen in generale repetitie tegen PEC Zwolle

NEC kon de drie punten niet pakken in de generale repetitie voor de bekerfinale tegen Feyenoord. Zondagmiddag was in het Goffertstadion. tegen PEC Zwolle 2-2. Waar NEC een lastige eerste helft kende en terecht op achterstand kwam, herstelden de Nijmeegse ploegen in de tweede helft de schade. Koki Ogawa was de beroemde man. Toen kwam PEC weer dichterbij.

Ten opzichte van de derbyzege voerde coach Rogier Meijer twee wijzigingen door in de basiself. Terwijl Rober González en Lars Olden Larsen tegen Vitesse de vleugels bedekten, begon NEC tegen PEC met derbyheld Sontje Hansen en Kodai Sano. Hierdoor bleef er ruimte op het middenveld over voor Dirk Proper, die herstelde van een hamstringblessure en voor het eerst sinds 24 februari weer aan de aftrap stond.

De eerste keer dat PEC richting het doel van Jasper Cillessen kopte, was het meteen een klap. Thomas Lam plaatste de bal ruim voor zijn rechterbeen en schoot perfect in de verre hoek. Na tien minuten stond het onverwachts 0-1 voor de bezoekers. NEC kon in het restant van het eerste half uur alleen maar lekke banden aanleggen. Met het aanbreken van de 30e minuut was het bijna een succes voor Kodai Sano. Na een aanval van Sontje Hansen kwam Sano tussenbeide en viel aan. Wonder boven wonder ging de bal langs de verkeerde kant van de paal van Jasper Schendelaar. In de daaropvolgende corner was het zijn landgenoot Ogawa die de PEC-doelman met een knappe kopbal op de proef stelde. Toen kwam het einde van de wedstrijd voor Proper. De middenvelder speelde zoals gepland een half uur en werd vervangen door Rober González.

Vlak voor rust moest Cillessen moeite doen om een ​​grotere achterstand te voorkomen. Hij wees de poging van Lennart Thy af. Dit kenmerkte de eerste helft: NEC had het meeste balbezit, maar kon dat niet omzetten in grote kansen. PEC was daarentegen woest aan de bal (en af ​​en toe met de man) en gevaarlijk bij de tegenaanval.

Na de pauze was het meteen een succes. González maakte Bram van Polen gek en gaf de bal door aan Ogawa. De Japanse spits, die sinds zijn overname door NEC nog niet had gescoord, kopte de bal langzaam en pijnlijk langs Schendelaar. Nog geen vijf minuten later kreeg Ogawa de uitgelezen mogelijkheid om direct op voorsprong te komen. Sontje Hansen, die in de eerste helft ook een plaag was voor zijn directe concurrent, werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. De spits bleef heel kalm en schoot koeltjes door het centrum. Daarmee scoorde hij zijn tiende doelpunt van het seizoen in de Eredivisie en was de voor rust opgelopen schade snel hersteld.

Twintig minuten voor tijd maakte PEC Zwolle opnieuw gelijk. Een vrije trap werd afgekeurd door Namli en Odiseo Velanas schoot hard. NEC liet het daar niet bij zitten en zocht naar een nieuwe voorsprong. Die kwam bijna via aanvoerder Bram Nuytinck, die werd geraakt door een afstandsschot van Tjaronn Chery, dat van richting werd veranderd door Schendelaar. Daar had de doelman echter ook een antwoord op. In de laatste minuut van de wedstrijd was Chery heel dicht bij het winnende doelpunt, maar zijn vrije trap belandde in het zijnet.

Met dit punt kan NEC niet boven Ajax blijven in de strijd om de vijfde plaats. Ze hebben nu 47 punten, één minder dan de Ajacieden en twee meer dan de naaste aanvaller, FC Utrecht. Volgende week is de bekerfinale tegen Feyenoord.

Scoreverloop:
10′ Thomas Lam (Younes Namli) 0-1
47′ Koki Ogawa (Rober González) 1-1
53′ Koki Ogawa (strafschop) 2-1
68′ Odiseo Velanas (Younes Namli) 2-2

Kaarten: Hoedemakers, Sandler (NEC), Velanas, MacNulty, Czyborra (PEC Zwolle).

Scheidsrechter: Dennis Higler

NEC-configuratie: Jasper Cillessen; Brayann Pereira, Philippe Sandler, Bram Nuytinck, Calvin Verdonk; Mees Hoedemakers (81′ Sylla Sow), Tjaronn Chery, Dirk Proper (32′ Rober González); Sontje Hansen (65′ Youri Baas), Koki Ogawa, Kodai Sano.

PEC-configuratie: Jasper Schendelaar; Bram van Polen, Sam Kersten, Thomas Lam, Anselmo García MacNulty (88′ Lennart Czyborra); Filip Krastev, Odiseo Velanas, Anouar el Azzouzi (86′ Damian van der Haar); Younes Namli, Lennart Thy, Silvester van der Water (77′ Anastasios Vellios).