2e klasse D: DHC verliest opnieuw de leiding in Westlandia

Opnieuw was de voorsprong van DHC, dit keer in de uitwedstrijd bij Westlandia (zaterdag), niet genoeg om opnieuw een broodnodige overwinning te behalen. De laatste overwinning van zwart-groen dateert van 9 maart, toen ze op eigen veld Hillegersberg met 1-0 versloegen. Sindsdien is de wedstrijd voor de vierde keer op rij gelijkgespeeld.

Tekst: Wicher Schreuders

Tegen HBSS kwamen ze terug van een achterstand, maar tegen Berkel, Vitesse Delft en nu tegen Westlandia verspeelden ze in de finale telkens de voorsprong. Niet winnen, maar gelijkspelen scheelt veel punten, wat de Brasserskade Club echt nodig had en nog steeds nodig heeft. Het voortdurend verliezen van de voorsprong in de laatste drie wedstrijden scheelt maar liefst zes punten. Een wereld van verschil in de ranglijst. DHC is inmiddels al zes wedstrijden op rij ongeslagen: de laatste nederlaag was op 24 februari op eigen veld tegen SC Monster, waarna ze vijf keer gelijk speelden, maar slechts één keer wonnen.

Weinig publiek

De openingsfase van de wedstrijd op het zonnige sportpark De Hoge Bomen, waar het aantal toeschouwers zeer tegenviel en zeker niet boven de vijftig uitkwam, ging naar de gasten uit Delft. Al in de eerste minuut stuurde de opkomende verdediger Luis Tumba een goede voorzet, waarna Uzuell Koempai van dichtbij naast het doel kopte. Westlandia counterde in de twaalfde minuut de doelpoging van Rick van Schie, maar zijn schot ging naast het doel van Oussama Zayzaoui. Een paar minuten later zorgde een uitstekende aanval van Giorgen Agostien en Ouanis el Kadaoui voor een kans voor Jurgylio Limon, maar zijn schot ging nipt naast het doel van Tim Janssen.

Geel

Na een minuut of twintig verzwakte de aanvankelijke aanval van DHC wat en kwamen de Westlanders langzamerhand beter in de wedstrijd. Een overtreding van Michael van der Ende op Westland’s topscorer Tim van der Voort, net buiten de beruchte lijnen, leverde de DHC-speler na 23 minuten zijn zevende gele kaart van het seizoen op en daarmee een schorsing. Van der Voort stond achter de bal. Zijn vrije trap ging over de barrière en was niet meer dan een hoekschop. Maar de bal belandde in de handen van DHC-doelman Zayzaoui. Terwijl iedereen zich concentreerde op de aanval van Delft speelde Zayzaoui op het middenveld bij Giorgen Agostien, die door een Westlandia-speler achter hem van de bal werd beroofd, waarna Merlijn Steenman en Tim van der Voort (foto) kon als duo ongehinderd voor Zayzaoui uitkomen, waarna Van der Voort eenvoudig de 1-0 kon scoren. Een cadeau.

Enthousiast

DHC was hierdoor begrijpelijkerwijs een beetje van streek, maar geleidelijk werd de aanval hervat. Vooral Jürgylio Limon, Ouanis el Kadaoui en Sinan Ocal waren soms veelbelovend, maar niet succesvol. Aanvankelijk volgden er slechts enkele hoekschoppen. Kort voor rust, in de 42e minuut, bereikte een vrije trap vanaf de zijlijn in het strafschopgebied Angelo Groen, die met een simpele beweging van zijn voet de bal in het net schoot: 1-1. Vlak voor rust bleef safety Sinan Ocal met rust voor vertrekkend doelman Tim Janssen, maar laatstgenoemde kwam als overwinnaar uit de strijd.

Redden

Direct na de theepauze maakte DHC-speler Ouanis el Kadaoui een goede actie vlak voor doelman Janssen, waarna El Kadaoui de bal uitstekend in de bovenhoek afleidde, maar doelman Janssen op briljante wijze redde ten koste van een hoekschop. . Maar ook Westlandia werd enkele minuten later gevaarlijk. Na het omzeilen van doelman Zayzaoui speelde Van der Voort hoog richting doel, waar aanvoerder Giovalli Serbony een hoogspringende kopbal onder de lat wist te koppen. Beide ploegen probeerden er voordeel uit te halen, met kansen voor beide ploegen. Het waren de bezoekers die in de 62e minuut op voorsprong kwamen, nadat een uitstekende pass van Jurgylio Limon de bodem bereikte van Sinan Ocal, die vervolgens alleen voor Janssen scoorde en er 1-2 van maakte. Twee minuten later passeerde Ocal de bal naar Ouanis el Kadaoui, die van dichtbij over het doel schoot.

Beslissen

Even later, in de 68e minuut, passeerde Ocal de bal opnieuw naar de achterkant van El Kadaoui, maar opkomende doelman Janssen wist ternauwernood te stoppen. Dit waren de momenten waarop DHC, vlak na de 1-2, het duel met twee grote kansen had kunnen en moeten beslissen. Het lukte de groen-zwarten echter niet, waardoor de plaatselijke club in het spel bleef en er ook weer in geloofde. En dat had consequenties, want in de 71e minuut werd een voorzet van rechts naar de tweede paal knap gekopt door Jari Lievaart, vrij vrij: 2-2. Beide teams bleven vechten voor de overwinning, veel noodzakelijker voor DHC dan voor Westlandia. De grootste kansen in de slotfase bleven tot blessuretijd bewaard. Eerst wist DHC-doelman Zayzaoui een miraculeuze redding te maken die niets anders opleverde dan een hoekschop voor Westlandia. Het laatste woord ging naar DHC-invaller Anass Attahari, die van dichtbij aan de rechterkant schoot, maar vergat dat zeker twee van zijn teamgenoten vrij voor het doel liepen. De volgende corner leverde niets op en de stand was 2-2. Scheidsrechter Ricardo Mulder (Alphen aan den Rijn) kon zich zonder problemen een sportieve wedstrijd herinneren.

Situatie op de achtergrond

Vervolgens werden de overige resultaten van deze groep met belangstelling bekeken. Na dit gelijkspel bezet Westlandia met 20-32 de vijfde plaats, maar wordt nog steeds niet als geheel veilig beschouwd. Westlandia denkt dat hij zo’n 35 punten nodig heeft om elk risico uit te sluiten, waardoor hij naar eigen zeggen nog niet helemaal zeker is van overleven. De laatste twee (Hillegersberg en Vitesse Delft) verloren, maar twee andere concurrenten van DHC, Berkel en HBSS, wonnen. Neptunus-Schiebroek verloor, Nieuwerkerk gelijk. De stand onderaan is nu: 7. HBSS 20-26; 8. Nieuwerkerk 19-22; 9. Neptunus-Schiebroek 19-22; 10. Berkel 20-22; 11. DHC 20-20; 12. Vitesse Delft 20-18; 13. Hillegersberg 19-9. In de overige vier wedstrijden speelt DHC zittend tegen Neptunus-Schiebroek (uit), Verburch (thuis) en VFC. (uit) en CION (thuis). De volgende DHC-wedstrijd is over drie weken, op zaterdag 4 mei. Westlandia speelt op 20 april uit bij HBSS en op 4 mei thuis tegen Berkel. Overwinningen tegen Westlandia in die wedstrijden zouden voor DHC zeer welkom zijn. DHC zelf heeft nog vier wedstrijden te gaan om eindelijk weer een overwinning te behalen. En dat is hard nodig, en één overwinning zal niet genoeg zijn.