Elf weetjes: PEC Zwolle – Excelsior Rotterdam

De positieve punten uit het thuisduel van PSV zaterdagavond in Zwolle nemen we mee. De uitwedstrijd tegen PEC Zwolle begint om 20.00 uur. Zoals altijd kijken we vooruit naar de volgende wedstrijd met elf weetjes samengesteld door Dylan Metselaar.

1. Voor de dertiende keer in de geschiedenis wacht Excelsior Rotterdam minimaal tien wedstrijden per seizoen om de Eredivisie (G2 V8) te winnen. Dit is de eerste keer dat deze serie twee keer in één seizoen verschijnt.

2. Ook de laatste overwinning van PEC Zwolle is lang geleden. De nummer veertien van de Eredivisie won geen van de laatste acht wedstrijden (W2 W6), terwijl de ploeg vóór deze reeks al vijf wedstrijden op rij ongeslagen was.

3. Bij geen enkele club is het puntenverschil tussen thuis- en uitwedstrijden zo groot als bij PEC Zwolle, dat buitenshuis vier punten bijleverde. Verder is de ploeg uit Zwolle (met een doelgemiddelde van 0,9 op 1,6) productiever dan thuis.

4. Excelsior kreeg de laatste twee wedstrijden tegen Go Ahead Eagles en PSV geen schot op doel. In de wedstrijd tegen PSV scoorden de Kralingers, als tweede club sinds dit cijfer werd gemeten (2010), geen enkel schot.

5. Excelsior bleef in acht van de twaalf Eredivisie-duels in Zwolle ongeslagen. De meeste wedstrijden (6) eindigden zonder winnaar en Excelsior zegevierde tweemaal: in 1982 en 1986. In de overige vier wedstrijden bleven de punten in Zwolle.

6. Zelfs tijdens de laatste vergadering op 6 oktober 2018 stond Excelsior met lege handen. Mike van Duinen, destijds speler van PEC Zwolle, opende halverwege de eerste helft de score en Thomas Lam maakte er kort na rust 2-0 van.

7. Drie van de laatste vijf edities eindigden in een 1-1 gelijkspel. De laatste keer was op 17 april 2018, toen Mike van Duinen scoorde namens Excelsior, waardoor de directe aanvraag van Excelsior in de 31e ronde officieel werd veiliggesteld.

8. In de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle ging Excelsior op 22 oktober 2013 met een 1-0 voorsprong de rust in (kopbal van Julian Baas), maar kwam PEC Zwolle na rust op een 1-4 voorsprong. Troy Parrot bepaalde enkele minuten voor tijd de eindstand op 2-4.

9. Siem de Moes is de eerste Excelsior-jeugdspeler met twee basisplaatsen in één seizoen sinds Julian Baas in 2020. Tegen PSV werd De Moes de eerste jeugdspeler sinds Dave van Delft in het seizoen 2020-2021 (6) met minimaal vier wedstrijden in een seizoen in het eerste elftal.

10. Stijn van Gassel en Sam Kersten zijn twee van de acht spelers die dit seizoen geen enkele minuut hebben gemist in de Eredivisie. PEC Zwolse verdediger Kersten is samen met Feyenoord-speler Dávid Hancko de enige veldspeler die elke mogelijke minuut op het veld stond.

11. Excelsior moet dit seizoen nog winnen van een promovendus (W1 V3) en heeft nog twee wedstrijden om te voorkomen dat dit het zesde seizoen wordt zonder overwinning op een promovendus, wat voor het laatst plaatsvond in het seizoen 2014-2015.