De Apollo 8 volleybalspelersbeker na de overwinning op Zwolle in de finale

Sport

Apollo 8 won voor de tweede keer in vier jaar de nationale beker. De Borne-volleyballers waren in de finale met 3-1 (25-20, 26-28, 25-22, 25-21) te sterk tegen Djopzz Zwolle Topvolleybal.

De bekerzege fleurt alvast het aanstaande afscheid van trainer Thijs Oosting op. “Ik wilde heel graag afscheid nemen met een prijs. Ik ben heel blij”, aldus Oosting.

Acht jaar lang regisseert hij samen met zijn broer Bart Apollo 8. Onder leiding van de gebroeders Oosting klommen de Bornse volleyballers vanuit de eerste divisie naar de Eredivisie. Na de tweede nationale beker in de clubgeschiedenis staat ons dit jaar ook het landskampioenschap te wachten.

Apollo 8 was in de finale te sterk voor VC Zwolle en won voor de tweede keer de beker.

Fans gekleed in clubrood toonden direct na het beslissende punt hun waardering voor Oosting. “Thijs, bedankt voor al die mooie jaren”, stond op een groot spandoek op de zijkant waar de 500 reizende Borne-fans het feest vierden in de Maaspoort in Den Bosch.

De coach rende het veld op om de overwinning te vieren met zijn broer, ploeg en team. Met de beker in de hand dacht Oosting terug aan de finale, waarin zijn ploeg eindelijk duidelijk de rivaal uit Zwolle voorbijstreefde.

Hartslag omhoog

“Qua blokkeren, serveren en verdedigen waren we vandaag beter”, aldus Oosting. Na het winnen van de eerste set pakte zijn ploeg drie setpunten van Zwolle, maar kon niet voorkomen dat de stand gelijk bleef.

Op moeilijke momenten vond Zwolle vaak de uitstekende Jet Kok en de tussenspeelster Emily Silderhuis, maar zelfs die wapens waren niet genoeg voor meer dan één set.

Apollo 8 hernam de leiding (2-1 in sets) en nam een ​​vroege voorsprong in de vierde. Vooral dankzij de sterke opslag van Lina Berendsen stond Apollo al snel acht punten voorsprong op Zwolle.

Oosting dacht de beker al te kunnen ruiken, maar hij zag Zwolle punt voor punt naderen. Een marge van acht werd teruggebracht naar twee punten. “Mijn hartslag ging flink omhoog, maar gelukkig bleef de ploeg rustig.”

Zwolse coach Pascal Veneman had meer verwacht. Zijn ploeg had op weg naar de finale slechts één set verloren, maar won niet in De Maaspoort. “We kwamen goed terug, de energie was teruggekeerd en het vertrouwen leek terug te keren. Maar het gat was al ontstaan”, baalde Veneman. “Gelukkig konden we niet ontsnappen aan de druk van Apollo.”

Vecht voor de titel

Na het vieren van de beker zal Apollo 8 zich richten op de strijd om de titel. Met de tweede plaats in groep A van de Premier League heeft de ploeg uit Borne zich al geplaatst voor de halve finales. Een nieuwe ontmoeting met Zwolle is mogelijk. Het team van Veneman eindigt als vierde in Groep A en gaat één ronde voor Apollo 8 in.