Akpom loodst Ajax met een dubbele klap matig naar een moeizame zege in Zwolle

Lars Capiau

Laatste update:

Ajax won nipt de wedstrijd tegen PEC Zwolle: 1-3. De grote man voor de Amsterdammers was Chuba Akpom, die twee doelpunten maakte. Na 25 minuten en een stand van 0-2 leek er geen probleem meer voor de Amsterdammers, maar in het restant van de wedstrijd werd het zwakke Ajax volledig overklast door de thuisploeg.

Ajax arriveerde met een verrassende 3-4-3-formatie in Zwolle. Sivert Mannsverk vormde de achterhoede met Jorrel Hato en Devyne Rensch en Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson fungeerden als vleugelverdedigers. Steven Bergwijn keerde vooraan terug naar de basisopstelling. De voorhoede werd gecompleteerd door Chuba Akpom en Mika Godts.

Hlynsson zette de bezoekers al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, al lag het doel van de goal vooral op Tahirovic. Met een zeer delicate bal bediende de Bosniër zijn collega voortreffelijk. De IJslander rondde rustig af met zijn linkervoet: 0-1.

PEC Zwolle kreeg na het eerste doelpunt al snel de kans om de stand op gelijke hoogte te brengen. Na een uitglijder van Rensch kon Reijnders rechtstreeks op doelman Diant Ramaj afrennen, maar aarzelde om af te maken. Rensch, die snel terugliep, stal de bal van Reijnders en herstelde zijn fout.

Steven Bergwijn kreeg na ruim twintig minuten spelen een mooie mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Na een krappe pass van Van den Boomen wist de aanvoerder te scoren, waarna de ronddraaiende bal naast het doel werd gekopt door Thomas Lam.

Een minuut later scoorden de Amsterdammers. Na een uitstekende actie en een steekpass van Godts rondde Akpom, na een lichte aanraking van Sam Kersten, af: 0-2. Na dat doelpunt deed PEC alles behalve opgeven.

Anders. De Zwolse ploeg trapte het gaspedaal in en vergat te profiteren van een greep van Diant Ramaj. Kort daarna maakte de Duitse doelman een uitstekende redding, dit keer na een afstandsschot van Lam. Bram van Polen scoorde vlak voor rust misschien wel de beste kans van Zwolle. Na een voorzet vanaf rechts was de aanvoerder geheel vrij, maar zijn schot van dichtbij ging naast.

In het tweede bedrijf stapelden de kansen zich gelukkig op voor de gastheren. Odiseo Velanas was de man die de nodige kansen vernielde. De eerste kans verspeelde hij door de bal egoïstisch hoog te gooien, waarna de Griek bij een tweede poging wanhoopte.

Bij Ajax kwam al het gevaar van Godts. De jonge Belg presenteerde de bal drie keer gevaarlijk, maar het eindigde niet in een doelpunt. Bergwijn kwam het dichtst in de buurt, maar kon de bal niet in doelpunt omzetten. Even later volgde een grote kans voor Akpom. Na goede druk van de Engelsman kon hij afwerken, maar zijn schot miste ternauwernood de linkerpaal.

Dat zou Ajax duur komen te staan. Invaller Filip Krastev was de bekende man. Na een uitstekende individuele actie sneed de Bulgaar de slide van Tahirovic af, waarna hij matig maar genoeg schoot: 1-2. Een andere invaller, Silvester van der Water, geloofde kort nadat hij de 2-2 had gescoord. Nadat Lennart Thy zijn sterke schot geblokt zag door Ramaj tikte Van der Water de rebound binnen. Hij deed dat echter in buitenspelpositie: geen doelpunt.

Ajax profiteerde optimaal en maakte de wedstrijd uit. Na een prachtige lange pass van Tahirovic bracht invaller Anton Gaaei de bal naar voren. Akpom stond in het strafschopgebied klaar om te scoren: 1-3. Bram van Polen dacht in de finale de 2-3 te kunnen maken, maar opnieuw werd de goal van Zwolle beoordeeld als buitenspel.