Ajax passeert de VAR-controle in Zwolle en bedankt Akpom voor de drie punten

Ajax weet opnieuw wat het betekent om te winnen. Na twee 2-2 gelijkspelen op rij wist de ploeg van John van ‘t Schip, op bezoek bij PEC Zwolle, die situatie te vermijden en de drie punten te pakken. In een wedstrijd van lage kwaliteit en gekenmerkt door lange VAR-controles waren twee doelpunten van Chuba Akpom en één van Kristian Hlynsson voldoende om de wedstrijd te winnen: 1-3.

Na een wat rustige beginfase kwam Ajax al na een kwartier spontaan op voorsprong. Benjamin Tahirovic had een voorzichtige pass op Kristian Hlynsson, die aan de aandacht van de Zwolse verdediging ontsnapte. Tegen Jasper Schendelaar was het schot niet zo eenvoudig, maar Hlynsson stuurde de bal met zijn linkervoet perfect in de verre hoek.

Het doelpunt veranderde in de loop van de wedstrijd niet veel. Ajax gaf de bal rustig door, zonder echt gevaar te creëren. Zwolle probeerde waar mogelijk druk uit te oefenen en bleef alert op de fouten van Amsterdam. Zo’n fout maakte Devyne Rensch nog geen twintig minuten later, toen hij ontsnapte toen Schendelaar de lange bal doorgaf naar Eliano Reijnders. Opeens had de linksbuiten geen andere keuze dan Diant Ramaj te benaderen, maar hij had zoveel tijd aan de bal nodig dat Rensch zijn eigen fout kon herstellen voordat Reijnders probeerde te schieten.

Kort daarna had Steven Bergwijn de voorsprong van Amsterdam kunnen en misschien wel moeten verdubbelen. Van den Boomen bracht hem binnen en de Ajax-aanvoerder kon het gebied in dribbelen. Hij koos ervoor om het linkshandig te proberen, maar het eindproduct liet veel te wensen over. Een tikje van Schendelaar zorgde ervoor dat Thomas Lam de bal van de lijn kon werken.

De 0-2 zou echter niet lang op zich laten wachten. In de geest van 0-1 liet Mika Godts Chuba Akpom los voor de doelman. Die kans ging verloren toen Brian Brobbey werd gewisseld en via een verdediger de voorsprong van Ajax verdubbelde.

Dit leek Ajax de controle over de wedstrijd te versterken, maar richting het einde van de eerste helft oogde de thuisploeg toch meerdere keren erg bedreigend. Ajax kon een tijdje niet van de eigen helft komen, na een periode van aanhoudende druk vanuit Zwolle. Dit resulteerde in pogingen van Lam en Younes Namli. Eerstgenoemde zag zijn schot echter van richting veranderen door Ramaj, terwijl Namli naast schoot. Vlak voor rust kreeg Bram van Polen de beste kans van de wedstrijd. De aanvoerder kon in alle vrijheid van dichtbij een voorzet schieten, maar hij trok de verkeerde schoen aan en gaf de bal over.

Ajax ging met een 0-2 voorsprong de rust in, maar wist dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld was. De Amsterdammers kregen echter direct na rust de mogelijkheid het duel af te sluiten. Akpom liep naar binnen en opende een gaatje voor Godts, maar de bal van Bergwijn was te onzorgvuldig, waardoor de uittredende Schendelaar kon voorkomen dat Godts zijn eerste doelpunt scoorde bij Ajax 1. Aan de andere kant had de wedstrijd weer echt spannend kunnen worden toen Ody Velanas Van den Boomen met pensioen. Het schot van de Griek liet echter veel te wensen over.

Die kansen leken een opmaat naar een spannende tweede helft, maar het tempo daalde al snel weer. Het PEC leek niet in staat om Ajax, dat bepaald geen soeverein voetbal speelde, echt tegen de muur te zetten. Dat veranderde toen coach Johnny Jansen na iets meer dan een uur wisselde. Hij haalde onder meer Silvester van der Water en Filip Krastev binnen en die veranderingen hadden al snel impact. Van der Water zorgde voor enkele gevaarlijke momenten die de hoop weer nieuw leven inblazen en na ruim zeventig minuten bracht Krastev de spanning definitief terug in de wedstrijd. De invaller begon met de bal te rennen, bereikte de Amsterdamse ronde van 32 en kon uiteindelijk relatief ongehinderd binnenschieten: 1-2.

Kort daarvoor had Akpom een ​​grote kans gemist om de 0-3 te scoren. De spits kreeg de ruimte om vanaf de rechterkant van de zestiende te schieten, maar wist geen goede poging te ondernemen. De poging was echter gevaarlijk, maar belandde net aan de verkeerde kant van de paal voor Akpom.

Door de 1-2 bereikte het Zwolse vertrouwen in de uitslag het kookpunt en enkele minuten na de gelijkmaker leek ook de 2-2 een feit. Ramaj wist de eerste doelpoging van Zwolle af te wenden, maar uit de rebound wist Van der Water alsnog de bal te scoren. Hij deed dit echter in buitenspelpositie en het feest werd afgelast.

Ajax kwam er ongeschonden uit en profiteerde kort daarna ten volle. Tahirovic stuurde invaller Anton Gaaei weg met een fraaie lange bal. De Deen nam de bal goed op en gaf hem terug aan Akpom, die de bal alleen van dichtbij hoefde te raken. Die klus was voor de Engelsman en zo eindigde de wedstrijd. Een grondige VAR-toetsing op mogelijk buitenspel van Gaaei bracht daar ook geen verandering in.

In blessuretijd dacht Van Polen zijn ploeg aan een tweede doelpunt te kunnen helpen toen hij de bal over Ramaj stuurde. De grensrechter markeerde echter buitenspel en een nader gedetailleerd VAR-onderzoek leidde uiteindelijk niet tot een andere beslissing. Ajax verliet het MAC3 Park-stadion met een 1-3-overwinning.