Ajax verhindert de wederopstanding van PEC Zwolle en dat is te merken

God zegene de grip?
Net toen een groot deel van Nederland zich aan het voorbereiden was op de paasbrunch, betrad Ajax het veld voor de wedstrijd tegen PEC. Eén blik op de opstelling gaf ons het gevoel dat het “God bless the grip” was voor John van ‘t Schip. De coach koos voor een 3-4-3, met Devyne Rensch en Jorrel Hato als enige echte verdedigers.

De andere verdedigingspositie werd ingenomen door Sivert Mannsverk. Natuurlijk was hij wederom een ​​raadsel voor de coach, bij afwezigheid van Ahmetcan Kaplan (geschorst), Josip Sutalo, Jordan Henderson, Steven Berghuis en Brian Brobbey (allen geblesseerd). Er zijn echter weinig grenzen te ontdekken in uw keuzes. Terwijl de manager de afgelopen weken sprak over een grotere defensieve veiligheid, werd de verdediging deze keer aanzienlijk ontmanteld.

Zo zaten Borna Sosa en Anton Gaaei met die lastige naam op de stadionbank, terwijl Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson als vleugelverdedigers mochten optreden. “Het is de bedoeling dat ze een heel aanvallende rol gaan spelen. Er wordt veel gevoetbald op het veld”, aldus Van ‘t Schip, die eraan toevoegt dat hij inderdaad bezig is met het vinden van een vaste basiself. “Maar dat is niet makkelijk als er altijd veel veranderingen zijn”, zei hij, verwijzend naar het grote aantal blessures.

Eet goede eieren in Zwolle
Voorheen was het even afwachten hoe de hazen liepen, maar de gekozen speelwijze pakte verrassend goed uit. Hlynsson scoorde na twaalf minuten knap, na een voorzichtige pass van Benjamin Tahirovic. Ook Chuba Akpom, die bij afwezigheid van Brobbey startte, demonstreerde opnieuw zijn scoringsinstinct.

Na uitstekend voorbereidend werk van Mika Godts duwde de aanvaller de bal met zijn verdedigende been. Akpom’s achtste doelpunt dit seizoen. Voor Ajax brak letterlijk en figuurlijk de zon door, al liep de ploeg verdedigend nog steeds op eierschalen.

Zo zorgde een slide van Rensch ervoor dat Eliano Reijnders slechts dicht bij doel kon komen. De verdediger corrigeerde echter snel zijn eigen fout. Ook Diant Ramaj verrichtte enkele noodzakelijke reddingen, terwijl Ajax in het laatste kwartier voor rust geen enkele druk meer op de bal zette. Door dit te doen veroorzaakte het team problemen voor zichzelf.

Halverwege de wedstrijd stonden de efficiënte Amsterdammers echter met 2-0 voor, waardoor Zwolle eieren kon eten.

Het is geen fluitje van een cent, maar drie punten.
Het einde van de eerste helft gaf weinig hoop dat de tweede helft een fluitje van een cent zou worden. Dat was niet het geval. Ajax had het vooral te danken aan PEC, dat zeer onzorgvuldig met de kansen omging. Hoewel de Amsterdammers iets meer initiatief namen, bleef de thuisploeg het meest bedreigend.

Toen Filip Krastev twintig minuten voor tijd de gelijkmaker scoorde, was het duidelijk dat hij in de finale opnieuw krap zou worden. Het leek soms alsof ze de rode loper uitrolden voor de thuisploeg. Het feit dat de gelijkspel werd afgekeurd wegens buitenspel was een zeer grote waarschuwing.

Gelukkig liet de reactie van Ajax dit keer niet lang op zich wachten. Gaaei leverde zes minuten voor tijd een uitstekende voorzet af op Akpom, die met zijn tweede doelpunt van de middag de wedstrijd besliste.

Er was dus nog een tripel om te vieren. Ook voor de Ajacieden in het bezoekende gedeelte, waar de sfeer uitstekend was. Ze keerden allemaal terug naar huis met de volledige buit in hun zakken. Het werden prachtige Paasdagen, al was het voor Ajax niet makkelijk in Zwolle.