FC Emmen ging na rust uit zijn dak: 4-2 overwinning op Jong Ajax

VOETBAL – Het weergaloze FC Emmen had slechts één helft nodig om het jonge Ajax op de knieën te krijgen. Na een dramatische eerste helft zonder kansen maakte de Drentse club een 0-1-achterstand volledig ongedaan. Mede dankzij de gouden wissels van Fred Grim werd de stand 4-2.

Met deze overwinning blijft FC Emmen goede papieren hebben in de strijd om een ​​plaats in de play-offs. De roodwitten, die zich vandaag in het roze kleedden voor de campagne ‘Check je ballen’ (om aandacht te vragen voor zaadbalkanker), blijven op de negende plaats staan ​​met 45 punten in 31 wedstrijden. Het lijkt erop dat nu de 9e plaats voldoende is om mee te doen aan de play-offs, maar het verschil met de 7e plaats, NAC, bedraagt ​​eveneens slechts 4 punten (terwijl Emmen ook één wedstrijd minder speelde dan de club uit Breda).

Over de eerste 45 minuten was er niet veel te vertellen, want de mannen van Grim, die ten koste van Jeff Hardeveld en Dennis Vos opnieuw basisplaatsen afgaven aan Julius Dirksen en Lorenzo Burnet, deden weinig tegen Jong Ajax (zonder Kian Fitz-Jim en Julian Rijkhoff, die zondag in actie komt tegen Ajax 1 in Zwolle). Er werd geen enkele kans gecreëerd en de thuisclub had het geluk dat de Amsterdamse jongeren slechts één keer scoorden.

Het was Oualid Agougil die na een simpele combinatie met de bijl de optie uit de hoekschop had: 0-1. Tien minuten eerder was Emmen al aan het doel ontsnapt toen Skye Vink tegen de lat kopte, nadat Julian Brandes zijn schot van de lijn zag weggewerkt door Joey Konings.

Grim kwam tijdens de rust tussenbeide en schakelde meteen drie nieuwe spelers in: Maarten Pouwels, Desley Ubbink en Michaël Heylen. Het trio verving Vicente Beseijen, Maikel Kieftenbeld en Robin Schouten. Direct volgde een dreigende aanval, waardoor het publiek in De Oude Meerdijk meteen wakker werd.

Daarna moesten we wachten op de gelijkspel, die na ongeveer tien minuten kwam. Desley Ubbink was de finisher. Het winnende doelpunt van twee weken geleden in Utrecht was het sluitstuk van een aanval die begon met Heylen. Via Konings, die na rust naar de rechterflank schoof, legde Pouwels de bal klaar voor Ubbink, die uitstekend scoorde (1-1).

Amper vier minuten later kon het Emmen-publiek weer juichen. Dit keer was Bernadou de doelpuntenmaker, al leek Pouwels de bal onderweg lichtjes aan te raken: 2-1.

Het jonge Ajax gaf nog niet op en scoorde een prachtige gelijkmaker. Opnieuw was Agougil de beroemde man. Net als bij zijn eerste doelpunt had de middenvelder van de Amsterdammers te veel ruimte om te scoren, al was het doelpunt ronduit schitterend.

Maar dat prachtige doelpunt kon de 3-2-voorsprong van FC Emmen, zeven minuten na 2-2, niet overschaduwen. Het was Jorrit Smeets die vanaf zo’n dertig meter verwoestend speelde. Ajax-doelman Setford hoorde een fluitsignaal en zag de bal in het net belanden.

Het doelpunt van Smeets had misschien het sluitstuk moeten zijn, maar Pouwels dacht daar anders over. De boomlange spits, verkozen tot ‘man van de wedstrijd’, kopte een voorzet van Konings binnen: 4-2.