Onder 16 doet mee aan de race om de titel

ZAANSTAD – Ook tijdens de interlandbreak traden veel teams van de AZ Jeugdacademie op. Zowel PSV als PEC Zwolle stonden twee keer tegenover elkaar en er werd ook gevoetbald tegen Ajax, sc Heerenveen en ADO Den Haag.

AZ Sub 17 – PEC Zwolle | 4-1 (1-0)
Het Alkmaarse U17-team bleek te sterk voor PEC Zwolle. Op het AFAS Trainingscomplex nam de ploeg van coach Tim Roest vooral na rust afstand van de concurrent: 4-1.

AZ kreeg bij het eerste bedrijf meerdere mooie kansen. Een grote kans voor Melle Roede vertaalde zich in de zevende minuut niet in het eerste doelpunt. In de 24e minuut viel het al. Aanvaller Thom Steenbergen werd naar achteren gestuurd en versloeg de doelman met een prachtig schot in de verre hoek: 1-0. Op slag van rust kwam Hessel de Wit op voorsprong met 2-0, maar de Zwolse doelman redde de dag.

Kort na rust maakte PEC opnieuw gelijk en moest AZ opnieuw beginnen. De kansen voor Roede en Steenbergen bleven nog uit, maar De Wit kreeg in de 73e minuut gelijk: de middenvelder was de laatste redding uit een ingestudeerde vrije trap en scoorde van dichtbij: 2-1. Toen liep AZ snel weg. Kiani Inge maakte er in de 79e minuut 3-1 van, waarna Steenbergen na een voorzet van Roede de beslissing nam: 4-1.

AZ-opstelling: Finn Molenaar; Kiani Inge, Kevin Van Ouytsel (82. Sieb Jongens), Finn Larooi (82. Jesse Larooi), Marios Mylopoulos (76. Jaden Walden); Hessel de Wit (82. Nigel Fraenk), Melle Roede (82. Mees Adrichem), Julian van Rijsdam; Kenzo Riedewald, Thom Steenbergen, Tycho de Wit.

Uitslag: 24. Steenbergen 1-0, 48. PEC Zwolle 1-1, 73. Hessel de Wit 2-1, 79. Inge 3-1, 80. Steenbergen 4-1.

AZ Sub16 – PSV | 4-2 (3-1)
Het AZ U16 van Nick van der Velden scoorde belangrijke punten. Op het trainingskamp van de AFAS waren de Alkmaarders te sterk om PSV met 4-2 te verslaan. Hierdoor blijven ze volop meedoen aan de titelrace.

AZ stond vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding, maar het waren de Eindhovenaren die als eerste scoorden. Al na twee minuten zwol het net achter doelman Nick Homan op. Kort daarna gebeurde hetzelfde aan de andere kant van de straat. Chavarello Hellings was trefzeker en begon zo aan een sterke fase voor AZ.

Ruim tien minuten later maakte Hellings de 2-1 en nog voor rust maakte de leider van de aanval zijn hattrick compleet: 3-1. AZ kon met een goed gevoel aan de tweede helft beginnen en kreeg diverse kansen om de voorsprong verder uit te breiden. Dat lukte in de 63e minuut. Adam Ouaziz dwong met een goede dribbel een overtreding af, waarna AZ een vrije trap kreeg. Yordi van der Velde stond achter de bal, liet hem over de barrière gaan en scoorde een prachtig doelpunt: 4-1.

Daarmee was de buit praktisch verzameld. PSV kwam in de laatste minuut nog iets dichterbij, maar kon er geen wedstrijd van maken. Door de overwinning keert AZ Sub 16 terug naar de topposities. De ploeg heeft nog een herstelwedstrijd op de planning en kan bij een goed resultaat één punt achterstand op koploper Feyenoord hebben.

AZ-opstelling: Nick Homan; Latrell Aken, Quincy Lede, Calvin Carrilho, Jayden Hart Pérez; Yordi van der Velde, Adam Ouaziz, Julian Sijbrands (73. Onne de Flart); Derryl Hupsel, Chavarello Hellings, Rayan Zekri (73. Gijs Groot).

Stand: 2. PSV 0-1, 9. Hellings 1-1, 15. Hellings 2-1, 34. Hellings 3-1, 62. Van der Velde 4-1, 80. PSV 4-2.

PSV – AZ Sub 15 | 2-0 (1-0)
AZ Onder 15 stond zaterdag ook tegenover PSV, maar kon niet hetzelfde resultaat behalen. In De Herdgang verloor de ploeg van coach Sander Veraart met 2-0.

De rivaal uit de Lichtstad wist al in de derde minuut te scoren. Jonas Colaes was degene die het voor PSV goed deed en zijn ploeg een goede start bezorgde. AZ moest daarna rennen en creëerde enkele kansen, maar kon niet voorkomen dat PSV op voorsprong kwam.

In de slotfase viel de beslissing in het nadeel van AZ. Obama Appiah kopte in de 73e minuut de 2-0 tegen de touwen en behield daarmee de punten in Eindhoven.

AZ-opstelling: Quenten Attigah; Christian Göring (58. Lars Boer / 78. Keayon Dumfries), Janoa Elias, Aebe Morel, Dante Blankendaal; Cas Jongeneelen (73. Job Tiebie), Donny van der Lijcke, Cas Klop; Ties Kemna (58. Dex Klaverdijk), Nuur Mahamed Ahmed, Jahmael Ampofo.

Stand: 3. Colaes 1-0, 73. Appiah 2-0.

AZ Sub 14 – Ajax | 3-2 (2-1)
AZ Sub 14 versloeg Ajax in een spectaculaire wedstrijd. De ploeg van coach Juryan Zandvliet won met 3-2 van de Amsterdammers.

In de beginfase gebeurde er veel. AZ kreeg een paar minuten later een grote kans, maar het eerste doelpunt viel al in de zesde minuut. De reactie van het lokale team kwam in de tiende minuut. Na een pass van Abutalib Hamid Mohammad maakte Mawulom Gota-Toudji de stand gelijk met een prachtig schot.

Tien minuten later kwam AZ zelfs op voorsprong. Het was spits Charly van Oosterhout die de trekker overhaalde. Dit keer kwam de assist van Jim Jansen: 2-1.

AZ stond op voorsprong, maar Ajax gaf niet op. Amper drie minuten na rust maakte de rivaal de 2-2, waardoor de wedstrijd weer helemaal open bleef. In de slotfase was het echter AZ dat weer gelijk kreeg en zo de wedstrijd naar zich toe trok. Na het voorbereidende werk van Jessey Jay van der Mije scoorde Hamid Mohammad het derde doelpunt. De doelpuntenmaker zou het doel niet bereiken, omdat hij vlak voor tijd met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Dit bracht de overwinning van Alkmaar niet in gevaar.

AZ-opstelling: Jaycen Duijcker; Christian Simunovic (53. Jesse van Ruler), Henk Schuit, Giel Kappelhof, Nick Perez Mutsaers, Jim Jansen, Merijn van Dijk, Senna van Elst (53. Jesse en Jay van der Mije); Abutalib Hamid Mohammad, Charly van Oosterhout, Mawulom Gota-Toudji (57. Bliss Peters / 72. Van Elst).

Stand: 6. Ajax 0-1, 10. Gota-Toudji 1-1, 20. Van Oosterhout 2-1, 37. Ajax 2-2, 62. Hamid Mohammad 3-2.

AZ Sub 13 – sc Heerenveen | 3-4 (1-1)
AZ Sub 13 leed zijn eerste nederlaag in de voorjaarscompetitie. De ploeg van coach Dico Blei wist in de voorgaande zeven wedstrijden drie punten te scoren, maar verloor met 3-4 van SC Heerenveen.

De Friezen kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong via een strafschop. AZ herstelde de schade snel toen Musie Mesfun een minuut later – op aangeven van Musabe Iliyas Abdusalam – scoorde: 1-1.

Kort na rust haalde Heerenveen opnieuw de trekker over en kwam zelfs op de 1-3 voorsprong. AZ achtervolgde hem en deed dat met succes. Dankzij doelpunten van Eray Akkaya en Noah Aannach kwamen de Alkmaarders in het laatste kwartier weer dichterbij. De wedstrijd leek gelijk op te gaan, maar in de blessuretijd kreeg Heerenveen opnieuw gelijk: 3-4.

AZ Selectie: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Eray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyas Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Uitslag: 20. sc Heerenveen 0-1 (strafschop), 21. Mesfun 1-1, 38. sc Heerenveen 1-2, 41. sc Heerenveen 1-3, 42. Akkaya 2-3, 54. Ahannach 3-3, 70+4. sc Heerenveen 3-4.

AZ Sub 12 – PEC Zwolle | 22-8 (tweelingspellen)
Het Twin Games-duel tussen AZ Sub 12 en PEC Zwolle kende een duidelijke winnaar. Dat was de ploeg van coaches Tim Appel en Ivar de Boer. De Alkmaarders wonnen de wedstrijd tegen de Zwolse ploeg met 22-8.

AZ-selectie: Berke Ilguy, Chevaino Kamperveen, Daniël Jonker, Dayne Spaander, De’Vaughn Hansen, Defaino Burke, Elijah Ikedia, Florian Diddens, Iwaynitchyio Asebeh, Jackson Lautenschutz, Kevin Weczera, Kyandro Noslin, Luke Duin, Milan Jonk, Milan Machielsen, Nuri Kose, Sam van Wijk, Sem Meijer, Sven Boon, Tom de Koning, Twan Wijnker, Willem den Heten.

AZ Sub 11 – ADO Den Haag | 23-5 (dubbelspellen)
In de Indoorzaal van AZ stonden de jongste spelers van AZ tegenover ADO Den Haag. Het team van coaches Dennis Zwagerman en Dimitri Jolly was in de minderheid dan hun rivaal. De Twin Games-wedstrijd eindigde op 23-5.

AZ Selectie: Arthur Metselaar, Danny van der Velde, Denn Vesseur, Jaxx Vreken, Jens List, Jolan Walsma, Jordan Bodt, Justice Riedewald, Kayden Boerleider, Kerim Bakni, Kick vander Waal, Louay Ibn Abderahim, Luca de Voogd, Matias Bernardos, Meredith Appiah, Noah Ramazan, Riyad Ouadjou, Salim Salamat, Sky Smits, Tijn Nuijens, Tom Frederiks, Tobias Ristra, Zendé Dihalu.