FC Twente maakt het lastig tegen Sparta, maar pakt wel de buit | nederlands voetbal

FC Twente leidde Sparta zaterdagavond bijna negentig minuten, maar een onverwacht doelpunt maakte het nog spannender. Uiteindelijk won de lokale ploeg, en verdiende het: 2-1.

Dat was niet eens terug te zien op het scorebord, maar FC Twente liet Sparta kansloos. In ieder geval tot de 87e minuut.De ploeg, met de sterke Max Bruns in de verdediging, gaf niets toe, maar hoefde zich in de slotfase alleen maar over te geven aan een afstandsschot. Dit maakte het nog spannender, zelfs in een wedstrijd die al lang geleden gespeeld had moeten worden. Uiteindelijk is alles goed gekomen voor FC Twente en was het meer dan verdiend.

Beide ploegen zaten nog in de scanfase toen FC Twente in de 21e minuut op voorsprong kwam en het was Michel Vlap die meteen succes boekte met zijn eerste succesvolle actie van de avond. Vlap lanceerde de bal vanaf links richting de tweede paal, waar tot Sparta’s verbazing plotseling Daan Rots opdook. De rechtse aanvaller kopte van dichtbij de 1-0 binnen.

De beste wedstrijd van Smal

Twee minuten later zorgde Vlap ook voor het tweede gevaar voor Twente met een goede pass met de buitenkant van zijn voet, maar Gijs Smal verzuimde te scoren. Hoewel sommige fans het liever anders hadden gezien, had coach Joseph Oosting de veelbesproken Smal simpelweg een startbaan gegeven. Smal, wiens aanstaande vertrek naar Feyenoord een dag voor de wedstrijd werd uitgelekt, werd in de eerste vijf minuten uitgejouwd, maar naarmate de wedstrijd vorderde liet het publiek hem met rust. Dat zal er zeker mee te maken hebben dat hij zijn beste wedstrijd sinds lange tijd speelde. De Japanner Mito gaf hem ook veel ruimte om aan te vallen, maar Smal vulde hem goed in.

Gijs Smal van FC Twente.
Gijs Smal van FC Twente. © Professionele opname / Ron Jonker

Hoewel Vlap ook veel ongelukkige momenten kende, deed hij ook mee aan de derde kans voor FC Twente. Na een te korte terugspeelbal op Sparta verscheen hij alleen tegen Nick Olij, maar struikelde bij het passeren van de doelman. Gemiste kans. Vlak voor rust voerde FC Twente de druk op. Michal Sadilek schoot met een schot op de buitenpaal en even later maakte Olij een schitterende redding door de kopbal van Joshua Brenet over het doel te tikken.

Sparta kon nog steeds hoop hebben

FC Twente zette deze trend in de tweede helft voort en het was wachten op het tweede doelpunt van Twente. De ploeg speelde goed, maar de mislukking zat in de slotfase van de aanval. Vele malen kwam de beslissende bal niet. Het machteloze Sparta kon daardoor blijven hopen op een goed resultaat, terwijl de ploeg niets in te brengen had in het voetbal.

Uiteindelijk viel een kwartier voor tijd de welverdiende 2-0. Het was Rots die met een slimme pass de onlangs gewisselde Anass-Salah Eddine vond en na een no-look pass de andere nieuwkomer Myron Boadu aan het werk zette. De aanvaller profiteerde van de slip van Olij en bleef daarna kalm. Het was Boadu’s tweede doelpunt in dienst van Twente.

Myron Boadu (links) scoorde het tweede doelpunt van FC Twente.
Myron Boadu (links) scoorde het tweede doelpunt van FC Twente. © Pro Shots / Niels Boersema

Nog steeds spannend

FC Twente leek de klus makkelijk te klaren, maar drie minuten voor tijd maakte Sparta uit het niets ineens de 2-1. Met het eerste schot van Sparta op doel in de 87e minuut maakte Pelle Clement er 2-1 van.

Door de overwinning komt FC Twente op een totaal van 53 punten. Nummer twee Feyenoord staat op 56, maar speelt zondagavond tegen Heracles. Sparta blijft steken op dertig punten en bezet daarmee de tiende plek in de Premier League.