De Oranjes laten de fans dertien keer juichen in de afscheidswedstrijd

De duizenden Nederlandse fans die zondagmiddag in Zwolle samenkwamen, kregen wat ze ook kregen tijdens de afscheidswedstrijd van het oranje damesteam tegen Japan: veel doelpunten om te vieren. De veelal jonge fans wisten maar liefst dertien keer hun handen te breken en hun fans te begroeten. Joosje Burg en Freeke Moes scoorden elk vier doelpunten in de 13-1 overwinning.

Beide ploegen treffen elkaar ook in de groepsfase van de Spelen van Parijs. Vanuit dat perspectief zou de wedstrijd in Zwolle een serieuze testwedstrijd worden, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. In het vierde kwart stond het al 6-0, nog geen drie minuten per doelpunt. Een betreurenswaardig resultaat voor het Japanse team, zo riep de omroeper de Nederlandse fans op Japans team aanwakkeren.

Die steun leidde in het tweede kwart zelfs tot een Japans doelpunt uit een strafcorner van Shihori Oikwawa, een 35-jarige oud-Oranje-Roja-speler. Maar dat betekende ook dat het Japanse buskruit meteen op was. Nederland overweldigde de arme Japanners met prachtige aanvallen, die gelukkig met 13-1 wegkwamen, hoe gek het ook lijkt.

Olympisch veld in Zwolle

Het krachtsverschil was zo groot dat het moeilijk is om de huidige staat van Oranje te beoordelen, dertien dagen voor de openingswedstrijd tegen Frankrijk, op zaterdag 27 juli om 20.15 uur in het Yves-du-Manoir-stadion. Het kunstgras van dat prachtige stadion is vrijwel identiek aan het Zwolse veld. Dit was één van de redenen om de afscheidswedstrijden van Parijs in de Overijsselse hoofdstad te vieren. Op het blauwe veld van Zwolle heeft Paul van Ass twee wedstrijden (dinsdag is de tweede wedstrijd) om de Olympische vorm van zijn gouden team verder te verbeteren.

Nederlandse fans juichen hun helden toe op het ‘Olympisch veld’ van de Zwolse hockeyclub. Foto: Willem Vernes

Die vorm was twee weken geleden duidelijk niet aanwezig tijdens de Pro League-duels in Utrecht en Amsterdam. Tegen België en Duitsland zocht Oranje naar het juiste ritme en een vloeiend spel. In Utrecht verloor Nederland zelfs met 1-2 van België. Volgens Van Ass overschreed zijn ploeg onder zijn leiding voor het eerst de ondergrens. In de tweede wedstrijd tegen België maakte Oranje driekwart indruk, maar moest toch hard werken om er 2-1 van te maken. In de laatste wedstrijd was het niet veel beter tegen Duitsland. De 1-0 overwinning bezorgde de concurrentie weinig angst.

Ik speel op de vleugels

De 13-1 overwinning kan grote concurrenten als Argentinië, China, België en Australië verrassen, maar zorgt niet meteen voor zwakte in de knieën. Daarvoor is de ploeg van coach Jude Menezes internationaal te klein. Na Frankrijk is het het laagst gerangschikte land in de Olympische groep van Nederland. Het bereiken van de tweede ronde wordt een sinecure voor de Aziaten.

Zeker zal het Nederlandse team die kwartfinales halen, maar dit is slechts een tussenstap op weg naar het uiteindelijke doel: het verlengen van de Olympische titel. Als het aan Van Ass ligt, wordt dat gebied versierd met prachtig aanvalsspel. In die zin zou Oranje zichzelf wel eens kunnen verwennen tegen Japan. Vooral in het eerste kwart was het, ondanks de teleurstelling van de tegenstander, prettig om het aanvallende spel van Oranje te aanschouwen.

Joosje Burg (links) en Felice Albers vieren een doelpunt. Foto: Willem Vernes

Bijzonder verrassend was het vleugelspel van het beste dameshockeyteam ter wereld. Het Nederlands team combineerde veelvuldig op de achterlijn en keerde de bal vervolgens terug naar de plek waar de aanvallers klaar waren om te scoren. Joosje Burg scoorde 2-0 en 5-0. Frederique Matla 3-0. Het waren allemaal goede hits. De overige doelpunten in het eerste kwart kwamen van Freek Moes (twee) en Maria Verschoor.

Hoekvariant

Na de 6-1 van Oikawa ging Oranje onverbiddelijk door met aanvallen. Omdat de doelpunten al in het eerste kwart vielen, was dat niet zo eenvoudig. Maar dat had meer te maken met het gebrek aan scherpte in de definitie dan met een verdienste van Japan.

Wat de aandacht trok was de 7-1 van Felice Albers, die een strafcorner van Renée van Laarhoven afrondde. Een variant die Nederland zelden speelt en die de concurrentie ongetwijfeld uit de ontvangen videobeelden zal verwijderen. Met spelers als Yibbi Jansen en Matla voorop hebben de hoekanalisten van de tegenstander een extra uitdaging.

En nog een doelpunt van Joosje Burg. Foto: Willem Vernes

Analisten zouden ook speciale aandacht kunnen besteden aan de 9e treffer van het Nederlandse team om de kracht van Nederland te onderstrepen, als dat nog nodig is. Bij dat doelpunt in het vierde kwartaal maakte Matla indruk met een geweldige run langs de linkerkant. Zijn middelhoge voorzet werd door Burg met een prachtige stickbeweging naar 9-1 gepromoveerd.

Klappen in de nacht

Voor de Nederlandse fans hield het feest niet op, want in de slotfase versnelde de huidige wereldkampioen nog wat en zakte de Japanner in elkaar. Verlangend naar het einde keken ze naar de stand, die regelmatig haperde maar uiteindelijk op 13-1 bleef staan.

Dinsdag is de tweede afscheidswedstrijd in Zwolle. Het is niet een game waar we naar uitkijken voor Japan. Reis je als fan naar Zwolle, bereid je dan voor op een avondje applaus.

Nederland – Japan 13-1 (8-1)
3. Freeke Moes 1-0
5. Joosje Burg 2-0
7. Frédérique Matla 3-0
9. Maria Verschoor (sc) 4-0
11. Joosje Burg 5-0
13. Freeke Moes 6-0
17. Shihori Oikawa (pe) 6-1