Ajax boekt onder Farioli zijn eerste overwinning na de nederlaag tegen PEC Zwolle

Ajax heeft dinsdagavond de eerste overwinning behaald in de voorbereidingstraining. De Amsterdammers begonnen met een jonge ploeg, maar bouwden toch een 3-0 voorsprong op. Na de vervanging van enkele doorgaans sterke spelers wist Ajax STVV met 4-0 te verslaan.

Ajax scoorde dinsdagavond al in tien minuten. Wat de Amsterdammers tegen PEC Zwolle niet voor elkaar kregen, bereikten ze tegen STVV al snel. De eerste kans was een treffer van Jorrel Hato. De verdediger zette zelf de aanval in en vormde daarna een combinatie met Julian Rijkhoff. De aanvaller, die in de eerste helft veel fysieke duels uitvocht, heroverde de bal van Hato en zag hoe de verdediger de bal in het doel wist te schieten.

Al snel volgde de tweede poging, via Silvano Vos. Hij maakte zich snel los en haalde uit, maar zijn schot was te zacht. Hierna volgde een kans voor STVV. Joselpho Barnes viel Remko Pasveer aan, maar de doelman verkleinde op tijd zijn doelpunt en voorkwam de gelijkspel. Hierna kreeg Jaydon Banel een kleine kans. Door een fout in de verdediging leek de aanvaller te scoren, maar hij schoot de bal tegen de Belgische doelman aan.

De volgende overtuigende aanval van Ajax kwam een ​​half uur later. Kian Fitz-Jim draaide goed op zijn eigen helft en zette een aanval in op Amsterdam. Hij serveerde op Carlos Forbs, die uiteindelijk de bal bij Hato kreeg. De verdediger probeerde vervolgens Fitz-Jim in schietpositie te krijgen, maar de middenvelder kon de bal niet voldoende loslaten. Voor rust werd het doelpunt van STVV afgekeurd wegens buitenspel, waardoor de stand bij rust niet verder kwam dan 1-0.

Kort na rust was de stand 2-0 voor Ajax. Fitz-Jim wist Forbs op links weg te werken, waarna de aanvaller snel handelde en Banel op de tweede paal serveerde. Deze laatste aanvaller hoefde alleen maar richting de bal te rennen. Hato was de volgende Ajacied die in de 51e minuut probeerde te scoren, maar zag de bal via de achterlijn langs een tegenstander rollen.

Een paar minuten later viel het volgende doelpunt. Ajax brak al snel uit met Anton Gaaei met de bal aan zijn voeten en ook de Deen behield het overzicht. Hij wachtte lang genoeg tot Forbs werd vrijgelaten, waarna de aanvaller aanvankelijk ongelijk leek te hebben in zijn veronderstelling. De bal bleef uiteindelijk dicht genoeg bij Forbs, die met een marker de doelman te slim af wist te zijn. Banel scoorde kort daarna zelfs voor 4-0, maar dat was te veel gevraagd. De portier stopte.

Farioli voert wissels uit

In de 67e minuut voerde Francesco Farioli acht wijzigingen door, waarbij Remko Pasveer de enige speler was die bleef staan ​​en ook aan de aftrap stond. Jordan Henderson, Kenneth Taylor, Chuba Akpom, Devyne Rensch, Jakovic Medic, Youri Baas, Owen Wijndal, Branco van den Boomen en Mika Godts kwamen het veld op. Treffer: Benjamin Tahirovic kwam na rust het veld op en moest na de talrijke wissels van Farioli het veld verlaten. Voor hem duurde het ruim twintig minuten.

Ondanks de inzet van veel sterke spelers was het STVV dat na talrijke wissels de eerste kans kreeg. Pasveer keek echter goed op en wist te stoppen. Kort daarna volgde de volgende kans voor de Belgen. Ajax probeerde flink druk uit te oefenen, maar toen het balbezit te onzorgvuldig werd, maakte STVV zich los. De verdediging leek een gat in het gat, maar Pasveer kon opnieuw redden. Vervolgens was het Ajax dat na de wissels als eerste scoorde. Invaller Henderson stuurde Rasmussen weg, waarna de Deen het hoofd koel hield en Taylor bediende. De middenvelder werd vrij gelaten en schoot vervolgens overtuigend in het net.

Een paar minuten later leek ook Akpom te wedden op goede gevoelens, want waar hij zijn teamgenoten had kunnen helpen, koos hij op een cruciaal moment voor eigen succes. Zijn blik was echter niet gericht en hij schoot hard. Ook Godts kon later nog scoren, maar de Belg schoot ook niet nauwkeurig. Hij ging snel naast en schoot met zijn linkervoet, maar de bal belandde niet tussen de palen. Hierna bleven echte kansen uit en eindigde het allemaal in een 4-0 overwinning voor Ajax.