Ondanks de kansen verliest Ajax van PEC Zwolle

Ajax begon de voorbereiding op het nieuwe seizoen met een 0-1 nederlaag tegen PEC Zwolle. Het resultaat komt niet helemaal overeen met het beeld van de partij. De Amsterdammers wisten vooral na rust veel kansen te creëren, maar scoorden niet.

Bestel het nieuwe Ajax thuisshirt in de Ajaxshop!

Ajax begon redelijk goed aan de eerste helft. Via Mika Godts, die zijn dribbelkunsten liet zien, kwamen de Amsterdammers meerdere malen dreigend over. De Belg omsingelde bijvoorbeeld meerdere spelers van PEC Zwolle en gaf vervolgens door aan Devyne Rensch. De verdediger mikte echter boven.

Even later leek Ajax opnieuw een grote kans te creëren. Na een goede pass van Henderson werd Carlos Forbs naar achteren gestuurd. De Portugees liet de bal liggen, maar Godts kon er door tussenkomst van PEC-verdediger Reijnders niet bij.

Naarmate de eerste helft vorderde werd het spel van Ajax steeds statischer en trager. De ploeg van Farioli (de coach zelf trainde voortdurend fanatiek op de bank) probeerde veel druk uit te oefenen en dit zorgde ervoor dat PEC de ruimte kreeg op de tegenaanval. Hierdoor konden de Zwolse ploeg ontsnappen en dat leek vooral te gebeuren nadat Rensch buitenspel had uitgesloten. Uiteindelijk leek het gevaar geweken, maar na zwakke verdediging van onder meer Rensch zelf kon PEC-speler Anthony Fofana toch aanvallen en zelfs scoren.

In de laatste 20 tot 25 minuten van de eerste helft speelde Ajax hard en had het geen tijd voor goede aanvallen. PEC Zwolle wist nog enkele kansen te creëren, maar doelmannen Ramaj en Vermeer werden niet meer echt op de proef gesteld.

Veel kansen voor Ajax na rust

Ajax kende een goede start na rust. De Amsterdammers wisten goede kansen te creëren en kwamen meerdere keren heel dicht bij de gelijkmaker. Zo raakte Henderson via doelman Jasper Schendelaar de paal en misten Jorrel Hato, Jakov Medic en Forbs grote kansen om van dichtbij gelijk te maken.

Na een uur besloot Farioli zijn hele team te wisselen en kwamen er nog elf spelers bij. Van die elf namen werd Kian Fitz-Jim al snel gevaarlijk. De aanvallende middenvelder organiseerde zelf de aanval, ging de combinatie in en speelde vervolgens vakkundig tegen een PEC-verdediger. Zijn schot kende weinig fouten, maar Schendelaar wist knap te redden.

Kort daarna werd Ajax opnieuw gevaarlijk. Christian Rasmussen, vorig jaar uitgeleend aan FC Nordsjaelland, werd diep gestuurd, maar zijn schot vond Schendelaar op zijn pad. Even later was Ajax opnieuw dicht bij de gelijkmaker. Dit keer was het Rijkhoff met een gevaarlijk schot, na een goede pass van Gaaei, die bijna dacht te scoren als Schendelaar opnieuw niet zou redden.

In de slotfase kreeg PEC Zwolle met een vrije trap een goede kans om de score te verlengen. Dat lukte niet, terwijl Remko Pasveer een fout leek te maken. Pasveer zelf hervatte snel het spel en stuurde Rasmussen weg. De Deen gaf de bal door aan Kristian Hlynsson, maar ook de IJslander kon vlak voor het doelpunt de gelijkmaker niet scoren. De grootste kans van de tweede helft kwam misschien vlak voor tijd via Fitz-Jim. De uitstekend opschuivende middenvelder ontving de bal van Gaaei, bereidde de bal voor, maar schoot van dichtbij naast.

Ajax kwam uiteindelijk niet tot scoren, maar heel kritisch zijn zou een vorm van journalistiek op het scorebord zijn. Vooral na rust wist de ploeg van Farioli ongelooflijk veel grote kansen te creëren en was een ruime overwinning voor Ajax meer dan terecht geweest. Ajax speelt dinsdag tegen STVV en dan kunnen de Amsterdammers zich in ieder geval herstellen wat betreft het eindresultaat.