Francesco Farioli verliest bij zijn debuut voor Ajax van PEC Zwolle

Ajax begon de voorbereiding op het nieuwe seizoen met een nederlaag. De Amsterdammers verloren in de heenwedstrijd onder leiding van coach Francesco Farioli met 0-1 van PEC Zwolle. Een schitterend doelpunt van Anthony Fontana in de eerste helft maakte het verschil. Ajax kreeg vooral in de tweede helft voldoende kansen om de wedstrijd gelijk te trekken, maar de thuisploeg had duidelijk geen zin.

Farioli beschikte in de eerste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen nog steeds niet over een voltallig team. Naast de deelnemers aan het EK was ook Steven Berghuis niet aanwezig. Hoewel de veteraan volop meetraint met de groep, is hij nog niet in staat om te concurreren. De afwezigheid van Berghuis werd goedgemaakt door de basisplaatsen van Chuba Akpom, Carlos Forbs en Jakov Medic, drie aankopen van Sven Mislintat die afgelopen seizoen regelmatig op kritiek kwamen. Momenteel staan ​​ze nog onder contract bij Ajax, al zal Farioli vanaf vandaag wel een beetje te weten zijn gekomen over welke spelers hij kan, kan en wil inzetten.

Het artikel gaat verder onder de video.

De Italiaan zal tevreden zijn met wat zijn ploeg in het eerste kwartier liet zien. Farioli was luid en duidelijk en stuurde zijn spelers naar voren. Devyne Rensch kreeg de eerste kans, maar haar poging ging over het doel. Ajax kon de goede start niet adequaat voortzetten en net als vorig seizoen maakte de ploeg defensief een kwetsbare indruk. Rensch verklaarde buitenspel, waarna de bal voor de voeten van Anthony Fontana belandde. De 21-jarige aanvaller plaatste de bal prachtig in de tweede corner: 0-1. Ajax raakte vervolgens even de weg kwijt en PEC Zwolle kwam meerdere malen dreigend over. Een tweede Zwolse treffer hing zelfs even in de lucht, maar kwam uiteindelijk niet tot stand.

Ajax kan de bal niet scoren.

Ajax herstelde zich en kreeg nog voor rust kansen op de gelijkmaker. Kenneth Taylor zag Kenneth Vermeer een krachtig schot afvuren uit een korte corner en ook de ervaren doelman redde een kopbal van Jakov Medic. Mika Godts was het dichtst bij het doel van Amsterdam. Het schot van Godts, die zoals altijd aan het dribbelen was, miste echter ternauwernood het kruispunt. De ploeg van Farioli ging daardoor met een 0-1-achterstand de rust in. Ajax begon met dezelfde elf aan de tweede helft en had dankzij Jorrel Hato de gelijkmaker moeten maken, maar hij kon de bal niet van dichtbij scoren. Ook Medic miste een mooie kans om er 1-1 van te maken.

Na een uur begon de grote verandering aan de Amsterdamse kant. Naast Benjamin Tahirovic waren ook Sivert Mannsverk en Julian Rijkhoff aanwezig. Owen Wijndal en Youri Baas waren aanwezig. Wijndal en Baas werden vorig seizoen uitgeleend aan respectievelijk Antwerp FC en NEC. Met de elf nieuwe spelers aan boord bleef Ajax superieur tegen PEC Zwolle, dat in de tweede helft nauwelijks aanvallend toonde. Christian Rasmussen, eveneens terug van een uitleenbeurt, Kristian Hlynsson en Rijkhoff kregen kansen op de gelijkmaker in Amsterdam, maar misten niet.

Uiteindelijk ging de grootste kans naar Kian Fitz-Jim. De middenvelder, die als linksbuiten was binnengekomen, had de bal in het gebied om te schieten, maar zijn schot ging naast. Ajax begint de trainingscampagne daarom met een nederlaag tegen PEC Zwolle. De Amsterdammers vervolgen dinsdag de voorbereiding met een oefenwedstrijd tegen Sint-Truiden.