Play-offs: Wippolder is kansloos en komt niet uit in de Vierde Klasse

In De Pauwmolen leed Wippolder een wanhopige 1-6 nederlaag tegen DZC’68 uit Doetinchem in de herkansing om het ticket naar de Vierde Klasse. Een belangrijke nederlaag voor de Delftenaren, maar wel eentje die snel verklaard werd.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Wouter Dille

Wippolder begon niet zomaar en kreeg de eerste kans. Maar na vijf minuten stond de thuisploeg al met 0-1 te verliezen. Met een lange bal van DZC’68-doelman Mike Until schoof Wippolder-doelman Dion de Jong weg van zijn doel naar de rand van het zestienmetergebied. In plaats van zijn lichaam in zo’n geval goed te gebruiken, liet hij zich verslaan door Cas Evers, die vrijuit kon koppen: 0-1.

Wippolder schrok een beetje van die snelle achterstand en leek het eerste kwartier te onrustig. In de negentiende minuut eiste Wippolder een strafschop wegens handbal, maar scheidsrechter Groenewegen, die de rest van de wedstrijd bepaald geen voorstander was van de thuisploeg, wilde er niets mee te maken hebben en lanceerde een hoekschop.

Een minuut later was de stand al 0-2, maar tot opluchting van de hele Wippolder werd het doelpunt op advies van de assistent-scheidsrechter afgekeurd wegens buitenspel. Twee minuten later kreeg Wippolder een tegenslag. Guy Müller was het niet eens met de scheidsrechter, kreeg een gele kaart, maar bleef doorspreken, waarna scheidsrechter Groenewegen, enigszins kinderachtig, opnieuw de gele kaart tevoorschijn haalde. Einde verhaal met rood voor Müller. Vanaf het midden van de eerste helft moest Wippolder met tien man verder. Op de bank toonde de scheidsrechter eveneens een gele kaart aan invaller Jordy Krassenburg.

Geen mogelijkheid

De ploeg van coach Mark Moen had pech. In de 26e minuut liet Cas Evers doelman De Jong opnieuw kansloos met een directe vrije trap van buiten de zestiende en ook hier zag de Delftse doelman er niet zo goed uit: 0-2. Een minuut later wilde Evers zelf de 0-3 maken, maar zijn kopbal ging naast.

Na twee minuten en nog voordat het eerste halfuur was verstreken leek Wippolder de genadeslag te krijgen. Uit een hoekschop ging de bal terug naar verdediger Marijn de Kler, die de bal vervolgens van ver over doelman De Jong in de verre hoek stuurde: 0-3. Doelman De Jong werd vanwege een blessure direct gewisseld, zei hij, maar het moet vooral een mentaal probleem zijn geweest bij de 0-3-achterstand, waarbij hij niet helemaal vrij was om doelpunten tegen te krijgen. Thijs Berg was zijn vervanger onder de Wippolderposities.

Kort na de 0-3 bracht Wippolder de wedstrijd nieuw leven in. Na een goede individuele actie van Daley Uythof, die zijn laatste wedstrijd speelde met de Delftenaren (hij verhuisde naar TOGB), maakte Domenico de Vree er 1-3 van. Met de rust nog te gaan was er waarschijnlijk nog iets mogelijk voor de ploeg van Moen, want met tien man deed Wippolder niet onder voor DZC’68.

Alle hoop werd echter snel gedoofd in het tweede bedrijf. Na een minuut kwamen de bezoekers op 1-4 en kort daarna zag ook Dominique de Vree de rode kaart. Daardoor kon Wippolder, met negen man en 1-4 achter, een laatste wedstrijd (aanstaande zaterdag) niet halen. Na een uur stond de stand eveneens op 1-5 dankzij Jesper Vonk, die vakkundig profiteerde van een onnodige lossing van doelman Thijs Berg. Met nog tijd over, completeerde DZC’68 een zestal treffers: 1-6. Het was niet meer dan eerlijk dat scheidsrechter Groenewegen er geen minuut bijvoegde en precies de negentig minuut floot. Vlak daarvoor gunde coach Mark Moen Daley Uythof zijn publieke wissel.

Wippolder kan terugkijken op een uitstekend seizoen. Het team verzette zich lange tijd, maar strandde met de haven in zicht. Volgend seizoen mogen de Delftenaren het weer proberen in de eerste divisie.