Kippenvel bij de afscheidswedstrijd van Bram van Polen

PEC Zwolle sloot het seizoen 2023/24 af met een thuisnederlaag tegen FC Twente (1-2). Uiteraard was deze wedstrijd het afscheid van aanvoerder en clublegende Bram van Polen, die majestueus werd begroet door de Zwolse fans.

Dit was al te zien in het publiek, toen vier spandoeken met zijn afbeelding werden getoond. Ook in het uitverkochte MAC3PARK-stadion hield iedereen een speciale sjaal omhoog ter ere van het afscheid van Van Polen.

Nadat de wedstrijd bij aanvang kort werd stilgelegd vanwege een medisch noodgeval op de tribune, ging de eerste kans naar PEC Zwolle. Filip Krastev dwong doelman Przemyslaw Tyton tot redding. De mannen van Johnny Jansen bleven in de tegenaanval dreigen, maar het was vooral Jasper Schendelaar die meerdere keren redding wist te brengen. Hierdoor vielen er voor rust geen doelpunten meer.

Aan het begin van de tweede helft was Lennart Thy dicht bij een doelpunt. De Zwolse aanvaller, die deze zomer vertrekt, kopte de bal eerst naast. Vervolgens was het een snelle counter die voor het gevaar zorgde. Ody Velanas zette voor, maar de glijdende Thy slaagde er niet in de bal te scoren.

Na ongeveer een uur spelen was het Twente dat op voorsprong kwam. Daan Rots schoot, al leek in aanloop naar het doelpunt een overtreding te zijn begaan op een PEC-speler. Scheidsrechter Higler en de VAR keurden het doelpunt goed. PEC was niet lang in rouw. De Zwolse spelers kwamen na drie minuten weer op gelijke hoogte met een vrije trap. Anselmo García Mac Nulty stond op de juiste plek om te scoren: 1-1.

Het werd een spannende slotfase, waarin FC Twente streed om de derde plaats en een overeenkomstige plek in de voorronde van de Champions League. De Tukkers drongen naar voren in de hoop een doelpunt te scoren. Dat resulteerde tien minuten voor tijd in een penalty. Ricky van Wolfswinkel wist wel raad met die gouden kans: 2-1.

De 89e minuut brak aan en de dochter van de Pool, Saar, stond zichzelf toe aan te kondigen: “Papa, ze vervangen je door Eliano.” Met erewacht en daverend applaus, en uiteraard met weer opgeheven zakdoeken, verliet onze aanvoerder voor de laatste keer het veld. Daarna was die nederlaag niet meer te vermijden, maar daar bekommerde niemand zich in Zwolle om.

PEC Zwolle – FC Twente 1-2 (0-0).

Openbaar: 14.000

Scheidsrechter: hoger

Gele kaarten: Lam, Van den Berg (PEC Zwolle), Hilgers (FC Twente)

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar, Van Polen (90. Reijnders), Kersten, Lam, Mac Nulty (77. Van der Haar), El Azzouzi, Van den Berg, Velanas, Namli (85. Van der Water), Thy, Krastev

Opstelling FC Twente: Tyton, Hilgers (71. Bruns), Pröpper, Kjølø (58. Vlap), Smal (88. Salah-Eddine), Van Bergen (45+2. Ünüvar), Regeer, Van Wolfswinkel (88. Boadu), Rots, Steijn (88. Van Hoorenbeeck), Sadilek