Twente gaat door naar de voorrondes van de Champions League na winst tegen Zwolle en AZ eindigt als vierde

Robin Propper viert 2-1

Voetbal

FC Twente kan zich opmaken voor de voorrondes van de Champions League. Op de laatste speeldag van de Eredivisie won de ploeg van Joseph Oosting met 2-1 van PEC Zwolle. Zo hield Twente AZ, dat thuis met 3-3 gelijk speelde tegen FC Utrecht, op afstand.

De Tukkers eindigden op de derde plaats met 69 punten. AZ eindigde op de vierde plaats met 65 punten en plaatste zich voor de groepsfase van de Europa League. Lange tijd leek het erop dat AZ Twente alsnog zou inhalen in de tussenstand, omdat Twente al lang niet meer scoorde en AZ al duidelijk met 3-0 voor stond.

Maar Twente herstelde zich na een verlossende penalty van Ricky van Wolfswinkel en AZ verspeelde bij rust een 3-0 voorsprong van Utrecht, dat beter speelde.

Het eindklassement van de eerste divisie 2023/2024

Was de strijd om de derde plaats aan het begin van speeldag 34 nog spannend, twee weken geleden versloeg AZ FC Twente met 2-1. Ineens waren de Tukkers binnen bereik van AZ, dat vorige week ook won bij Go Ahead Eagles.

Twente hield vorige week alles in eigen hand met een knappe thuiszege op Volendam (7-2). Maar neutrale voetbalfans hoopten stiekem op een eindscenario waarin een beslissende wedstrijd gespeeld zou worden.

Op de laatste dag moest Twente zich houden aan een simpele opgave: winnen in Zwolle. De zenuwen moeten echter de overhand hebben gekregen, want AZ kwam in een mum van tijd op een 2-0-voorsprong tegen FC Utrecht.

AZ derde virtueel

Utrecht was in de openingsfase veel krachtiger dan AZ in Alkmaar, maar binnen twee minuten kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Mees de Wit (volley) en Ruben van Bommel (lob). Hiermee overtroefde AZ Twente praktisch in de tussenstand op doelsaldo (+34 om +32).

Twente, dat begon met Przemyslaw Tyton in plaats van terugkerende eerste doelman Lars Unnerstall, moest gewoon doorgaan met waar ze aan begonnen: aanvallen en kansen creëren. Een 1-0-zege was genoeg, maar toen zelfs doelman Sem Steijn, gecoacht door Ruud van Nistelrooij, van dichtbij (de paal) niet tot scoren kwam, was het duidelijk dat het een nerveuze middag zou worden voor de Tukkers.

De bal wilde er lange tijd niet in. Mitchell van Bergen kwam twee keer in botsing met doelman Jasper Schendelaar en ook een vrije trap van Steijn kwam te laat.

De Wit viert de 3-0 met Pavlidis

Ondertussen had AZ dankzij spits Vangelis Pavlidis de 3-0 gemaakt in Alkmaar. De Griek begon zelf de aanval, met een goede opening voor de opmars van Yukinari Sugawara. Pavlidis snelde het strafschopgebied binnen en kopte binnen, nadat Sugawara de bal op een presenteerblaadje had gelegd.

Het was Pavlidis’ 29e doelpunt dit seizoen. Dat was niet genoeg om de titel van onbetwiste topscorer te behalen. Omdat PSV’er Luuk de Jong tweemaal scoorde tegen RKC, moeten beiden die eer delen.

Twente even met 1-0

Na rust ging het nog steeds niet goed met Twente. Naci Ünüvar (schot van richting veranderd) en Steijn (vleugelverdediger) scoorden niet. En aan de andere kant stond de Zwolse spits Lennart Thy op het punt het gevreesde doelpunt te scoren.

Ünüvar omhelst Rots na 1-0

De verlossende 1-0 kwam na een uur spelen. Ünüvar combineerde met Steijn en zag Daan Rots vrij op rechts, die bij de tweede paal de 1-0 scoorde. Maar het feest was van korte duur, want drie minuten later zette Anselmo García MacNulty Zwolle opnieuw op 1-1.

Intussen ging het bij AZ niet meer goed. Toen Riechedly Bazoer de bal eenvoudig doorgaf naar Othman Boussaid (voor 3-1), werd Dani de Wit kort daarna van het veld gestuurd vanwege een vuile overtreding (direct rood) en Sam Lammers kopte kort daarna (3-2), ook daar was niets aan de hand veiliger.

De stand was uiteindelijk 3-3 toen Victor Jensen tien minuten voor tijd de bal aanraakte.

Afscheid van Polen

Met deze resultaten (Twente met 1-1 en AZ met 3-3) plaatste Twente zich voor de voorfase van de Champions League. Een strafschopdoelpunt van Van Wolfswinkel (2-1) maakte een einde aan de laatste onzekerheid.

In de slotminuten kon rustig het afscheid worden gevierd van Bram van Polen (38), die na een carrière van zeventien jaar bij PEC stopt met voetbal.

Even later was er opluchting in Twente, die na een nogal nerveuze slotmiddag van de Eredivisie opgelucht op de bus stapte terug naar Enschede.