In beeld: Ondanks ruime overwinning verliest het Zwolse dameshockey de derde plaats uit het oog

Dameshockey van HC Zwolle won zondagmiddag op sportcentrum Het Hoge Laar met 6-0 van HOD Valkenswaard. De Blue Fingers, die de hele wedstrijd op voorsprong stonden, kregen de kans om als derde te eindigen in de transitiecategorie. Die droom werd na de race abrupt aan diggelen geslagen toen uit Bussum het nieuws kwam dat Cartouche leider Schaerweijde had verslagen.

HC Zwolle begon sterk aan de wedstrijd en deed er alles aan om de drie punten te pakken. Na een goede aanval scoorde Sarah Vreeling, die haar laatste wedstrijd voor HC Zwolle speelde, de 1-0. Kort daarna zette Bonne Braspenning de Zwolse ploeg op een 2-0 voorsprong. In het tweede kwart bleef de Zwolse hockeymachine brullen. Sophie Locht en Annemijn Viester bezorgden HC Zwolle bij rust een 4-0-voorsprong.

“In de kleedkamer werd de laatste hand gelegd om de voorsprong vast te houden”, zegt aanvoerder Megan de Gunst van HC Zwolle. “We zijn weer met veel moed begonnen en we blijven onszelf belonen.” Vooral het dameshockey deed dat in het derde kwartaal. Isis Canoy en Locht vergrootten de voorsprong opnieuw naar 6-0.

De eerste zes in onderlinge wedstrijden
In het vierde kwartaal lanceerde HOD een klein tegenoffensief om hun eer te redden. HC Zwolle werd in de verdediging geduwd en kon nauwelijks aanvallen. “We hebben er de laatste zeventien minuten alles aan gedaan om de nul te houden”, aldus De Gunst. “Het is ons gelukt en over het geheel genomen was de laatste thuiswedstrijd van het seizoen een geweldige wedstrijd.”

De overwinning van Cartouche maakt het voor HC Zwolle onmogelijk om de derde plaats in de competitie te behalen. Schaerweijde heeft het kampioenschap al veiliggesteld, Gooische tweede en Cartouche derde. Toch wordt het zondag 26 mei spannend als de zes beste teams elkaar ontmoeten in een onderlinge wedstrijd.

HC Zwolle, Terriërs en Almere, momenteel de nummers 4 tot en met 6, spelen hun laatste wedstrijden tegen een top 3-team. Afhankelijk van de uitslag kunnen zij nog een centje veranderen in de tussenstand. HC Zwolle kruist vervolgens hockeysticks met Cartouche. Gooische zal het opnemen tegen Terriers en Almere zal strijden tegen kampioen Schaerweijde.