Een waar spektakel in Enschede, Excelsior won ruim en gelijk RKC

FC Twente en FC Volendam zetten een echte show neer bij Grolsch Veste. Na een spannende beginfase opende de thuisploeg voor rust een ruime marge, waardoor de stand in de tweede helft opliep: 7-2. Doordat AZ op bezoek bij Go Ahead Eagles wist te winnen (0-3) blijft de strijd om de derde plaats spannend. Aan de andere kant was Excelsior op eigen veld met 4-0 te sterk voor Heracles Almelo en staan ​​de Rotterdammers op gelijke hoogte met RKC Waalwijk, dat thuis tegen PEC Zwolle ternauwernood gelijk speelde: 1-1.

FC Twente – FC Volendam (7-2)

FC Twente ging speeldag 33 in als nummer drie van de Eredivisie, twee punten voorsprong op de vierde plaats AZ. Aan het begin van de wedstrijd kwam het al gedegradeerde FC Volendam op voorsprong dankzij Damon Mirani, nadat even eerder Robert Mühren had gescoord wegens buitenspel. Nog voor de tiende minuut bracht Ricky van Wolfswinkel orde op zaken met een fraaie lob. Kort daarvoor zag ook FC Twente een doelpunt afgekeurd worden door Sem Steijn wegens buitenspel. Na een kwartier spelen kregen de Tukkers een strafschop toegekend na een overtreding op Steijn, maar de strafschop werd afgekeurd nadat de VAR had ingegrepen wegens buitenspel.

Het artikel gaat verder onder de video.

Kort nadat de strafschop werd afgekeurd was het Mirani die de Volendammers na een hoekschop opnieuw op voorsprong zette. Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong, want in de 23e minuut kwam Naci Ünüvar Twente weer op voorsprong. Tien minuten voor rust kwamen de Enschedeërs voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Aanvoerder Robin Pröpper kopte na een hoekschop onder de lat. Even later was het Youri Regeer die de voorsprong uitbreidde naar twee voor FC Twente. Direct na de aftrap maakte Xavier Mbuyamba een fout en gaf de bal aan Van Wolfswinkel, waarna hij de pass gaf aan Steijn om er 5-2 van te maken.

In de tweede helft nam de storm wat af. Met nog twintig minuten te gaan lanceerde Volendamse doelman Barry Lauwers een voorzet van Mitchel van Bergen, waarna Steijn zijn tweede van de middag binnen kon koppen. Vijf minuten later voltooide Steijn zijn hattrick met een schitterende vrije trap. Hierdoor heeft FC Twente een voorsprong van twee punten op AZ in de strijd om de derde plaats in aanloop naar de eindronde.

Aanvaller Águilas – AZ (0-3)

Voor AZ telt slechts één overwinning om kans te maken op de derde plaats en daarmee de voorfase van de Champions League. Al vroeg in de wedstrijd kreeg Alkmaarders een grote kans op voorsprong, maar de poging van Ruben van Bommel explodeerde van de folie. Vijf minuten voor rust kwamen de bezoekers op voorsprong. Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange schatte een diepe bal van Sven Mijnans verkeerd in, waarna Ibrahim Sadiq de bal in een leeg doel kon koppen. Vlak voor rust maakte Mijnans er ook nog 0-2 van, na een goede pass van Vangelis Pavlidis.

Met nog een kwartier te gaan maakte ook Myron van Brederode er 0-3 van. De aanvaller was net het veld betreden en stuurde de bal bij zijn eerste contact op briljante wijze richting de verre hoek. Twee minuten voor tijd dacht Oliver Edvardsen iets terug te kunnen doen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Door de overwinning blijft AZ twee punten achter op het als derde geplaatste FC Twente.

RKC Waalwijk – PEC Zwolle (1-1)

RKC Waalwijk blijft een felle strijd voeren tegen degradatie. Met een voorsprong van twee punten op nummer zestien Excelsior en een uitwedstrijd in Eindhoven volgende week moest het zondag gebeuren voor de Waalwijkers. In de eerste helft had PEC Zwolle het meeste balbezit, maar de thuisploeg kreeg de beste kansen. De ploegen gingen echter met een 0-0 stand de rust in.

Na ruim een ​​uur spelen begonnen de problemen van RKC nog groter te worden. Bram van Polen keerde een diepe bal terug naar Lennart Thy, die naar voren stapte en van afstand afrondde. Doordat de bal via Jeffrey Bruma van richting veranderde, was Etienne Vaessen kansloos. Vijf minuten later dacht Richonell Margaret de stand weer op gelijke hoogte te kunnen brengen voor Waalwijkers, maar zij stond buitenspel. In de negentigste minuut haalde Zico Buurmeester de vernielde Denilho Cleonise neer, waarna de PEC-verdediger moest ingrijpen. Vanaf de volgende vrije worp was het Margaret die na een spel de das tegen de touwen schoot. Dit betekent dat de Waalwijkers op doelsaldo nog steeds boven Excelsior staan.

Excelsior – Heracles Almelo (4-0)

Excelsior ging als nummer zestien de 33e ronde in en stond thuis tegenover Heracles Almelo, dat in theorie ook op de zestiende plaats kan eindigen. In de eerste helft was het Excelsior dat de toon zette, waardoor de thuisploeg in blessuretijd op voorsprong kwam. Doelman Michael Brouwer moest een schot lossen van Kenzo Goudmijn, waardoor Troy Parrot vrij kon profiteren na een goede reactie van Lance Duijvestijn.

Halverwege de tweede helft verving Couhaib Driouech Excelsior, waardoor er wat leven in de brouwerij kwam. In de 66e minuut liet de buitenspeler Parrot de tweede van de middag scoren en een minuut later maakte hij er zelf 3-0 van. Al in blessuretijd scoorde Driouech ook de 4-0, waardoor de Rotterdammers op gelijke hoogte kwamen met RKC Waalwijk.

FC Utrecht – Sparta (0-1)

FC Utrecht heeft de play-off voor het EK voetbal al veiliggesteld en Sparta kan die alleen in theorie ontlopen. Domstedelingen hebben nog een kans om vijfde te worden, maar hebben drie punten achterstand op Ajax. Na ruim een ​​kwartier dachten de Rotterdammers dankzij Tobias Lauritsen op voorsprong te komen, maar de lange spits stond buitenspel. Met nog iets meer dan twintig minuten te gaan werd de ban door Sparta verbroken. Camiel Neghli ontving de bal op grote afstand van het doel en scoorde wonderwel: 0-1. Door de nederlaag heeft FC Utrecht geen kans meer om vijfde te worden, waardoor beide ploegen zich volledig kunnen concentreren op de play-offs.

SC Heerenveen – Vitesse (1-3)

De wedstrijd tussen SC Heerenveen en Vitesse leek alsof het nergens meer over ging. Vitesse was na de enorme puntenstraf al gedegradeerd en de Friezen konden in theorie alleen nog maar de play-offs voor het EK voetbal bereiken. De thuisploeg kwam na acht minuten op voorsprong, na een strafschop van Anas Tahiri na handsbal van Ramon Hendriks. Halverwege de eerste helft bracht Marco van Ginkel de Arnhemmers weer op niveau. Tien minuten voor rust dacht Pelle van Amersfoort uit een corner binnen te koppen, maar zijn schot belandde op de paal.

Kort na rust kreeg Vitesse de kans op voorsprong te komen. Sven van Beek verwerkte de bal in zijn eigen gebied, waarna Van Ginkel zijn tweede van de middag kon scoren. Tegen Andries Noppert bleef hij rustig en schoot de Arnhemmers door het midden: 1-2. Thomas Buitink maakte het in de blessuretijd nog erger voor Heerenveen door een fraaie 1-3 op het scorebord te zetten, waardoor de Friezen definitief uit de strijd om de play-offs vielen.