ZZ Leiden, naar de halve finale tegen Zwolle na hun tweede overwinning op Feyenoord

De huidige kampioen, zowel in Nederland als in de BNXT League, kende een lastige helft met de Rotterdammers. Leiden kwam voor rust nooit op een achterstand, maar ze konden Feyenoord ook niet verslaan. Roeland Schaftenaar, vooral hij, en Brock Gardner waren moeilijk te stoppen, maar dat gold ook voor verschillende Rotterdammers.

Dat maakte de ruststand 36-36. Tajion Jones begon zich in het derde kwart bij de score te betrekken. Met zes punten op rij gaf de Amerikaan een adempauze. Schaftenaar en Marijn Ververs sloten aan. Vooral de ervaren Schaftenaar speelde een prima wedstrijd. “Roeland hield echt zijn mannetje”, zei coach Doug Spradley. “Maar dit team draait nooit om één persoon. Iedereen kan een verschil maken. Dat maakt het voor ons lastig om te spelen.”

Rotterdam probeerde het met al hun individuele talent in de tweede helft, maar Leiden verdedigde als team heel sterk. “De verdediging werd steeds beter”, zei Spradley. “Het voelde ook als een thuiswedstrijd met zoveel van onze fans erbij.”

Na het derde kwart was de stand 47-61 en het was duidelijk dat ZZ Leiden niet voor verrassingen zou komen te staan, tenminste als de ploeg gefocust bleef. Marijn Ververs, Brock Gardner en Schaftenaar hielden Feyenoord opnieuw op redelijke afstand.

“We hebben ons ritme gevonden in de tweede helft”, zei Spradley. “Rotterdam is geen slechte ploeg en ze hebben het echt geprobeerd. Omdat we meerdere wapens hebben, is het moeilijk om met ons te spelen.” De tegenstander in de halve finales is Zwolle, dat Leeuwarden uitschakelde. “Een geduchte tegenstander”, zei Spradley. “We moeten ons thuisvoordeel veiligstellen en daar iets winnen.”

Feyenoord – ZZ Leiden 66-79

(17-20, 19-16, 11-25, 19-18)

ZZ Leiden scoort: Schaftenaar 23, Jones 18, Gardner 12, Ververs 11, Kruithof 6, Gross 4, Bouwknecht 3, Van Bree 2.