Feyenoord boekt makkelijke zege op PEC Zwolle, Giménez scoort opnieuw

Voetbal

Zie de samenvatting Feyenoord – PEC Zwolle

Feyenoord heeft in de Eredivisie een comfortabele thuiszege behaald op PEC Zwolle. Ze hebben nooit echt problemen gehad en hoefden ook niet hun uiterste best te doen om uiteindelijk met 5-0 te winnen.

De doelpunten werden gescoord door Ayase Ueda, Luka Ivanusec, Lutsharel Geertruida en Santiago Giménez, die voor het eerst in bijna twee maanden scoorden in de eerste divisie. De Mexicaan deed het zelfs twee keer.

De middagwedstrijd, in een bomvolle Kuip, waar het publiek genoot van de laatste zonnestralen, kwam traag op gang. Voor beide clubs stond er al weinig op het spel: Feyenoord is al verzekerd van de tweede plaats, terwijl PEC Zwolle vrijwel verzekerd is van voortbestaan.

Classificatie eerste divisie

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er veel tijd besteed aan het uitlichten van verschillende mensen. Zo werden Feyenoorders Alireza Jahanbakhsh en Gernot Trauner gehuldigd voor hun 100ste wedstrijd voor Feyenoord, terwijl ook een speler van PEC Zwolle een cadeautje ontving.

Bram van Polen, de aanvoerder van PEC die na vijftien jaar dienst bij de club met pensioen gaat, kreeg uit handen van Feyenoord-coach Arne Slot een shirt. Slot zelf mocht ook een jubileum vieren: het was zijn 100e Premier League-duel als manager van Feyenoord.

Hiddink raadt Slot aan om bij Liverpool te werken: ‘Neem niet te veel Nederlanders mee’

Na de procedures was het Ueda die de ban van Feyenoord verbrak. Na ruim een ​​half uur werd hij in het PEC-gebied van het veld gestuurd, kreeg de bal van Igor Paixão en schoot rustig uit de corner. Het was de tweede opeenvolgende Premier League-wedstrijd voor de Japanners waarin hij scoorde.

Enkele minuten voor rust was de stand 2-0: Quinten Timber nam een ​​afstandsschot dat leek te scoren, maar in de herhaling was te zien dat Luka Ivanusec de bal van richting had veranderd. Het doelpunt werd dus toegeschreven aan de Kroaat.

Twee boetes

In de tweede helft bleef het tempo laag. Beide teams speelden zeker niet perfect, maar straffen de fouten van de ander ook niet af. Ueda miste zelfs een penalty.

De Japanner werd in het gebied aangevallen door Zwolse verdediger Anselmo MacNulty en hijzelf bleef achter de bal. Ueda schoot niet slecht, maar zijn strafschop werd gered door doelman Jasper Schendelaar.

De wraak kwam een ​​kwartier later, toen Calvin Stengs in het gebied viel. Dit keer werd de strafschop genomen door Giménez, die zojuist de onfortuinlijke Ueda had vervangen. De Mexicaan faalde niet: zijn penalty maakte er 3-0 van en zijn eerste doelpunt in de Premier League sinds 10 maart.

Blocking Hit: ‘Vandaag viel buiten deze categorie qua waardering’

Met nog tien minuten te gaan leverde ook Lutsharel Geertruida zijn bijdrage. De Nederlands international verscheen na een hoekschop van Feyenoord aan de tweede paal en schoof de bal langs de doelman.

De eindstand was echter wederom voor Giménez, die behendig door de verdediging dribbelde en via een Zwolse leg scoorde. Met zijn tweede doelpunt van de middag bracht hij zijn seizoenstotaal op 23 Premier League-doelpunten. De laatste Feyenoord-speler die zoveel doelpunten scoorde in een seizoen was Graziano Pellè in 2013/14.

Feyenoord behaalde daarmee de 24e overwinning van het seizoen in de Eredivisie, goed voor 78 punten, een totaal dat in vele seizoenen goed zou zijn geweest voor de landstitel. Dit seizoen eindigden de Rotterdammers echter als tweede.

Kleine troost: de groepsfase van de Champions League is inmiddels verzekerd.