PEC Zwolle – Heracles Almelo: het verhaal

Heracles Almelo speelt zondagmiddag tijdens speeldag 31 van de Eredivisie. De ploeg van Erwin van de Looi reist af naar Zwolle om het op te nemen tegen de huidige nummer dertien van de competitie: PEC Zwolle. De aftrap vindt plaats om 12.15 uur in het MAC³PARK-stadion.

De Eredivisie-wedstrijd tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo wordt voor de tiende keer gespeeld in Zwolle en de uitslag is vrijwel in evenwicht. Heracles Almelo won twee keer en beide ploegen deelden vier keer de punten. Drie keer wist de thuisploeg de overwinning te vieren. Dat gebeurde ook in de laatste Eredivisie-wedstrijd van 2021, toen PEC Zwolle met 1-0 won. Na tussenkomst van de VAR scoorde scheidsrechter Nagetaal in de 92e minuut de penalty en deze kans werd benut door aanvoerder Bram van Polen. De Almeloërs kregen aan het begin van de wedstrijd ook een penalty, maar misten deze.

Op 6 oktober 2012 vond de eerste editie van de PEC Zwolle – Heracles Almelo plaats. En die wedstrijd moet een inspiratiebron zijn voor de mannen van Erwin van de Looi voor komende zondag. In 2012 eindigde de wedstrijd met een knappe 0-3 overwinning. Ninos Gouriye was met twee doelpunten de grote man voor de Almelose ploeg. Ook in dat duel was Samuel Armenteros succesvol.

Huidige vorm

Het PEC Zwolle van Johnny Jansen, de coach die begin dit seizoen de erfenis van Dick Schreuder overnam en met wie PEC Zwolle promoveerde, staat momenteel op de dertiende plaats. Een plaats lager, op de veertiende plaats, staat Heracles Almelo met hetzelfde aantal punten (33) in het klassement. De verschillen zijn klein, maar de inzet is hoog. Het verschil met nummer zestien RKC Waalwijk bedraagt ​​acht punten en met nog vier wedstrijden te gaan kunnen zowel PEC Zwolle als Heracles Almelo definitief in de Eredivisie blijven. Om dat te bereiken moeten ze winnen en moet RKC Waalwijk komende zondag punten laten liggen in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Het PEC Zwolle heeft de stijgende lijn ontdekt. In de vorige speelronde pakten de blauwvingers een punt tegen NEC (2-2) en daarvoor won PEC Zwolle de belangrijke thuiswedstrijd tegen Excelsior met 2-1. De thuisploeg gaat daarom op zoek naar het derde ongeslagen duel op rij. Heracles Almelo van zijn kant is op zoek naar rehabilitatie. De Almeloërs versloegen AZ (5-0) en Sparta Rotterdam (1-2), maar in de voorgaande speelronde ging het slecht voor SC Heerenveen (0-2). Zal Heracles Almelo zondag de derde zege in de laatste vijf wedstrijden kunnen boeken?

Eerste been

De heenwedstrijd in Erve Asito, op 1 oktober 2023, ging naar Heracles Almelo. Met Emil Hansson aan het roer won het Almelose team de wedstrijd tussen de twee promovendi met 2-1.

In de eerste helft ging het spel heen en weer. Beide ploegen kregen kansen. Heracles Almelo kreeg dankzij Mohamed Sankoh een grote kans op het eerste doelpunt, terwijl PEC Zwolle er dankzij Lennart Thy vaak gevaarlijk uitzag. Uiteindelijk was het laatstgenoemde die de score opende tegen de zonovergoten Erve Asito. Al bij de rust kon hij op aangeven van Odiseo Velanas de 0-1 scoren.

Later in de tweede helft herstelde Heracles Almelo zich en nam het heft over. Bryan Limbombe werd na een goede actie binnen het strafschopgebied neergehaald, waarna Emil Hansson met een strafschop de stand in evenwicht bracht. Maar Heracles Almelo wilde meer en met hulp van de Zweedse buitenspeler wisten ze druk te zetten op het doel van Zwolle. Zijn directe tegenstander Eliano Reijnders, die net als zijn broer Tijjani Reijnders (nu AC Milan) vanuit de Zwolse stadsdeel Stadshagen van de Academie naar CSV’28 verhuisde en daarna in het PEC speelde, kon Hansson niet onder controle krijgen. Nog geen tien minuten later klopte Heraclied op dienst de rechtsback en schoot magnifiek in de lange hoek: 2-1.

Uitgelichte wedstrijd

Op 22 april 2017 hadden beide Overijsselse ploegen een memorabele ontmoeting in het MAC³PARK stadion. Heracles Almelo was op dat moment verwikkeld in een felle strijd om een ​​plek in de play-offs van het Europees voetbal. Op speeldag 32 ging de Almelose ploeg, toen onder leiding van John Stegeman, op bezoek bij PEC Zwolle.

De editie van 2017 was traditiegetrouw enorm spannend. Na een gelijkopgaande eerste helft kwam de angel in de tweede helft. Terwijl PEC Zwolle via Queensy Menig gevaarlijk was voor het doelpunt van Bram Castro, was de ploeg uit Almelo het meest effectief. Met een snelle snijdende actie misleidde Kristoffer Peterson PEC Zwolle-aanvaller Kingsley Ehizibue en ontketende een harde lage voorzet. Samuel Armenteros liet de kans uiteraard niet onbenut en scoorde de bal: 0-1.

De Zweedse aanvaller van Heracles Almelo bracht de Heracles-bewoners na het eerste doelpunt in vervoering en scoorde de overtreffende trap toen Armenteros de voorsprong verdubbelde. Een lange bal van invaller Brahim Darri liet Armenteros vrij voor het doel. De doelman bleef kalm en vergrootte de marge naar twee.

De slotfase van de wedstrijd werd nog spannender nadat Ted van de Pavert de Zwolse ploeg met een kopbal uit hoekschop op het scorebord zette, maar de gelijkmaker kwam te laat. Op een mooie lentemiddag streed Heracles Almelo voor drie belangrijke punten tegen PEC Zwolle.

Bekijk hieronder de samenvatting van de PEC Zwolle – Heracles Almelo 2017.