Moeilijke overwinning voor FC Twente in de derby

Sport

FC Twente won zondagmiddag de derby tegen Heracles Almelo met 1-0. Myron Boadu was de winnaar van de wedstrijd. Hij vierde het doelpunt zoals Joshua Brenet dat altijd vierde.

Enschede – De aandacht voor de Twentse derby werd overschaduwd door de Joshua Brenet-kwestie. De verdediger van de agressor werd dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een maand gevangenisstraf wegens rijden zonder rijbevoegdheid. Brenet was niet aanwezig bij de hoorzitting, maar bleef op trainingskamp. Hij zat nog in zijn proeftijd vanwege een eerdere veroordeling. FC Twente besloot het contract met Brenet te beëindigen. “We hadden hem graag bij ons gehad”, zei Ricky van Wolfswinkel na de wedstrijd tegen Heracles voor de camera. “Een enorme schande. Hij is iemand die het team verbindt. “Wij laten je zeker niet in de steek.”

Alfons Sampsted speelde de eerste helft in de plaats van Brenet en Youri Regeer de tweede. De overwinning kwam met moeite. Twente had een groot dominantie, maar kwam in de eerste twintig minuten niet veel verder dan zes corners. Boadu kreeg in de 32e minuut zijn eerste schot op doel na een pass van Van Wolfswinkel, maar doelman Michael Brouwer redde. In de tweede helft kwam Heracles’ eerste kans: Bryan Limbombe kwam in botsing met doelman Lars Unnerstall. De 1-0 van Boadu kwam in de 54e minuut na een prachtige actie van Daan Rots en een pass van Gijs Smal, die zijn honderdste wedstrijd vierde. Twente zorgde nog wel voor gevaar via invaller Michel Vlap, maar was blij dat een andere invaller, Mario Engels, in de verlenging de paal raakte. “Wij hadden de controle, maar dat was het”, aldus Robin Pröpper. “Het was niet goed. Maar uiteindelijk verdienden we de overwinning. Het maakt niet uit hoe je het verdient. We moeten drie punten toevoegen.” Coach Joseph Oosting: “Ik ben heel blij dat ik heb gewonnen. Alleen op het einde was de wedstrijd niet goed en dat had denk ik met onszelf te maken.” Naast Regeer en Vlap liet Oosting ook Alec van Hoorenbeeck (voor Pröpper), Mees Hilgers (voor Sem Steijn) en Juego de Gijs Besselink achter. (door Rots).

Door de overwinning op Heracles behield FC Twente een voorsprong van vier punten op AZ, dat Vitesse met 2-0 versloeg. De ploeg van coach Joseph Oosting heeft nu 56 punten uit 27 wedstrijden. In het midweekprogramma, op speeldag 28, gaat FC Twente woensdagavond op bezoek bij SC Heerenveen. AZ speelt in Almelo tegen Heracles. In het weekend, op speeldag 29, krijgt FC Twente bezoek van Fortuna Sittard. AZ treft dan in Eindhoven koploper PSV.