Orion-volleyballers winnen bekerfinale, Limax loopt eerste hoofdprijs mis

Sport

Orion-volleyballers winnen bekerfinale, Limax verslagen in drie sets

De volleyballers van Active Living Orion wonnen voor het eerst sinds 2017 de nationale beker. In Maaspoort in Den Bosch versloeg de ploeg uit Doetinchem Numidia Limax uit Maasbracht in drie sets (25-19, 25-20, 25-18). Voor Limax was het een kans om de eerste grote prijs in de geschiedenis van de club te winnen.

De finale van de damesbeker begint om 16.00 uur. Dan staan ​​Zwolle en Apollo 8 tegenover elkaar. Ook die wedstrijd wordt in Den Bosch gespeeld.

Orion en Limax stonden dit seizoen al vier keer tegenover elkaar. Orion won drie van die duels. De voorgaande wedstrijden kenmerkten zich door spanning, aangezien er meerdere wedstrijden van vijf sets werden gespeeld. Maar maandag was er geen enge wedstrijd.

‘Dit is niet normaal onder deze omstandigheden’

Limax-coach Guido Görtzen omschrijft de nederlaag als “pijnlijk”. Vooral over de derde set van zijn team was hij ontevreden. Ook hij zag dat zijn ploeg niet in de wedstrijd zat: “Bij het serveren zie je bijvoorbeeld dat er geen vertrouwen is. Dan wordt het voor een ploeg als Orion heel makkelijk.”

Collega-trainer Dirk Sparadans van Orion vond dat Limax goed was begonnen. “Maar we bleven kalm. Die jongens hebben het fantastisch gedaan.”

Spardans is vooral blij dat zijn team de afspraken in het bomvolle Maaspoort heeft nageleefd. “En dat is onder deze omstandigheden niet normaal.”

• ONS

openbare orie
  • ONS

openbare limax

In de eerste set was de voorsprong nipt. Limax-aanvaller Leon Meier maakte vooral indruk met harde en krachtige klappen.

Het was echter Orion die in de beslissende fase van de set het verschil maakte. De passes van Limax lieten veel te wensen over en Orion vocht voor elk punt. Kapitein Samuli Kaislasalo dook zelfs over de planken om een ​​bal in het spel te houden. Na een 15-16 achterstand kwam de ploeg van Doetinchem op voorsprong en won de set uiteindelijk vrij eenvoudig met 25-19.

In de tweede set zette Orion die trend voort en nam al snel een voorsprong van twee punten. Limax-coach Görtzen stapte in en bracht spelmaker en international Sil Meijs (wiens broer Alex met Orion op het veld stond) binnen.

Meijs wist oud-international Rob Bontje te vinden en de centrumspits scoorde enkele punten, maar het was niet genoeg om het gat helemaal te dichten. Sterker nog: de kloof werd alleen maar groter.

Uiteindelijk wist Orion de tweede set met 25-20 te winnen. Hoewel Limax één punt meer scoorde dan in de eerste set, was de tweede veel minder spannend.

Orion was ook in de derde set de sterkere ploeg. Het is niet zo dat Limax niets liet zien, maar toen de Limburgers een comeback leken te maken, maakte Orion zijn punt duidelijk.

Limax bleef echter vechten tot het einde van de wedstrijd. Orion was echter simpelweg te sterk, mede dankzij Kaislasalo en Tom Koops, die goed speelden.

Met drie matchpunten serveerde Liam McClusky, die al langere tijd geblesseerd was en speciaal voor het laatste punt was binnengehaald, succesvol voor de overwinning (25-18). “Die laatste dienst was drie/vier maanden werk. Dat gaat niemand mij afnemen”, zegt de Belg, die ook zijn fysiotherapeuten bedankt voor de camera.