Grillig Ajax keert dankzij Akpom – Voetbal International terug naar de top vijf

Een gehavend Ajax versloeg zondagmiddag PEC Zwolle dankzij twee vroege doelpunten. De Amsterdammers faalden opnieuw schone lei gescoord worden in een uitwedstrijd; Dit werd voor het laatst gerealiseerd in het kader van de Eredivisie op 3 september 2023.

Het grillige Ajax keert dankzij Akpom terug naar de top vijf
© Professionele opnamen

Zoek de verdedigers, was de paasboodschap van John van ‘t Schip aan de Ajax-fans. Door de goed uitgeruste ziekenboeg begonnen de Amsterdammers in Zwolle met slechts twee pure verdedigers: Devyne Rensch en Jorrel Hato.

Kristian Hlynsson fungeerde als rechtsback, maar schoof na twaalf minuten op naar links en scoorde 0-1. Nadat het buitenspel van PEC Zwolle te laat werd afgekeurd, maakte de IJslander overtuigend af na een voorzet van Benjamin Tahirovic. In de 24e minuut maakte Brobbey’s invaller Chuba Akpom, die diep doorliep, het tweede doelpunt van Ajax na een steekpass van Mika Godts.

Het lijkt erop dat u één of meerdere social media scripts op VI.nl heeft uitgeschakeld. Dit is de reden waarom sociale berichten en liveblogs niet worden geüpload.

Wijzig hier uw instellingen.

Zonder groots te spelen zat het effectieve Ajax in het roze, al verloren de Amsterdammers thuis tegen een 2-0-voorsprong De blauwe vingers. PEC Zwolle bleef in de loop van de eerste helft aandringen, ook omdat Ajax niet op voorsprong kwam. Mede dankzij enkele ingrepen van doelman Diant Ramaj bereikten de bezoekers ongeschonden de rust, maar ook doordat Bram van Polen vlak voor rust een grote kans miste.

Ook na de onderbreking kreeg PEC Zwolle veel kansen om de gelijkmaker te scoren. In de slotfase overheerste echter de besluiteloosheid en ontbrak het aan vindingrijkheid. Aan de andere kant slaagde Akpom er niet in het duel af te sluiten. De wedstrijd duurde lang totdat Filip Krastev na een leuke actie voor een groot feest zorgde in het MAC³PARK stadion. Kort daarna leek Silvester van der Water de 2-2 te maken, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Zo werd Ajax gered van het déjà vu van de eerste wedstrijd. Sterker nog, het werd dankzij Akpom zelfs 1-3, na een prima voorbereiding van invaller Anton Gaaei. Van Polen leek de spanning even te herwinnen, maar de veteraan stond buitenspel toen hij Ramaj te slim af was.

Door de overwinning stijgt Ajax naar de vijfde plaats, nadat NEC zaterdag de Amsterdammers inhaalde met de overwinning op PSV. De ploeg van Van ‘t Schip vervolgt het seizoen donderdag met een thuiswedstrijd tegen de Go Ahead Eagles. Over precies een week gaat Ajax op bezoek bij Feyenoord. PEC Zwolle staat dertiende en heeft nog geen vaste voet gezet, al heeft Excelsior, nummer zestien, zes punten minder.