Ajax komt in de tweede helft op grote achterstand, maar zegeviert dankzij Chuba Akpom in Zwolle

Ajax boekte zondagmiddag een 3-1 overwinning in Zwolle. Voor de ploeg van John van ‘t Schip stond hij tegenover de blauwe vingers Er was geen probleem, maar in de tweede helft zakten de Amsterdammers flink. De Zwolse ploeg slaagde er echter niet in de stand in evenwicht te brengen, waardoor Ajax de drie punten kon pakken die nodig waren in Zwolle.

Mede door blessures heeft PEC Zwolle de afgelopen twee maanden geen enkele wedstrijd gewonnen. Coach Johnny Jansen, die de nederlaag tegen Fortuna (3-1) omschreef als zijn “slechtste wedstrijd”, had in de wedstrijd tegen Ajax opnieuw Younes Namli te pakken. Ajax verloor twee belangrijke spelers doordat Brian Brobbey en Jordan Henderson geblesseerd raakten. Bovendien kreeg Ahmetcan Kaplan in de laatste wedstrijd tegen Sparta (2-2) een rode kaart, waardoor John van ‘t Schip voor een lastige puzzel stond. Voorin had Chuba Akpom een ​​basisplaats, terwijl Sivert Mannsverk (centrale verdediger), Kenneth Taylor (linksback) en Hlynsson (rechtsback) deel uitmaakten van een gebrekkige verdediging.

De IJslander was in de vijftiende minuut verantwoordelijk voor het eerste doelpunt van Ajax. Met een prachtige pass schakelde Benjamin Tahirovic de Zwolse verdediging uit, waarna het voor hem heel eenvoudig was om de bal af te werken. Ondertussen was PEC alsnog teleurgesteld na de vorige aanval, waarbij een voorzet in de draagarm van Devyne Rensch belandde. Het waren de enige gevaarlijke momenten van de beginfase. De bezoekers uit Amsterdam hadden veelvuldig de bal, maar door een gebrek aan tempo en diepgang kenden de Blauwvingers geen problemen.

Het artikel gaat verder onder de video.

Toen er voor een directe aanval werd gekozen, werd Ajax al snel gevaarlijk. Steven Bergwijn had de stand 0-2 op zijn schoen na een steekpass van Van den Boomen, maar zijn poging werd door Thomas Lam van de lijn getrapt. Toen Godts even later Akpom uitschakelde, was het echter een succes. De bezoekers stonden het balbezit nu grotendeels af aan de thuisploeg, die echter niet zo goed wist wat ze ermee aan moesten. De enige kans voor de Zwolse ploeg ontstond door een uitglijder van Rensch, maar dankzij een oponthoud van Eliano Reijnders kon de 21-jarige verdediger tijdig terugkeren in de wedstrijd.

Meestal circuleerde de bal in de lokale verdediging en door gebrek aan intensiteit waren de acties op één hand te tellen. Na verloop van tijd nam het gevaar toe: Diant Ramaj moest een goed schot van Thomas Lam tegenhouden en de Fin was kort nadat hij werd gegrepen door de Duits-Kosovaarse doelman opnieuw gevaarlijk. De ploeg van Johnny Jansen overtuigde nog steeds niet, maar Ajax leek collectief te hebben besloten om op de zonnige Paasmiddag te gaan genieten van het weer.

In de tweede helft begonnen de bezoekers meer mee te doen, maar PEC Zwolle bleef de betere ploeg. Odysseas Velanas kreeg tweemaal de mogelijkheid om de gelijkmaker te maken, maar miste tweemaal het overzicht op het allerhoogste moment. Bovendien gingen er aan beide kanten verschillende dingen mis: noodzakelijke aannames faalden en veel passen bereikten hun bestemming niet. Rond het uur leek Ajax te beseffen dat de overwinning nog niet voltooid was. De ploeg van Van ‘t Schip herwon het initiatief en had een aantal goede dribbels, maar afgezien van een uithaal van Bergwijn viel er weinig op aan te merken.

Chuba Akpom was twintig minuten voor tijd nog dichtbij, maar zijn poging ging naast. Aan de andere kant stond invaller Apostolos Vellios op het punt PEC weer in de wedstrijd te brengen. Zijn invaller Krastev was effectief: na een lange solo werd hij niet aangevallen en schoot hij vakkundig de bal binnen. Even later dacht Silvester van der Water zelfs de gelijkmaker te kunnen maken voor de herleefde Blauwvingers, maar hij stond buitenspel toen hij een rebound uithaalde. Van het slotoffensief kwam uiteindelijk weinig terecht, want Akpom maakte na een strakke voorzet de stand 1-3. Bram van Polen dacht in de verlenging nog even wat spanning te kunnen bezorgen, maar hij stond enkele millimeters buitenspel.