Vitesse ’22 laat opnieuw punten liggen: 2-1 in Hoofddorp

Castricum – Het eerste elftal van Vitesse 22 kon de drie punten niet meenemen naar Castricum in de tweede wedstrijd tegen het laaggeplaatste SV Hoofddorp. De nummer 12 in het klassement versloeg de nummer 3 met 2-1. Hoofddorpse spits Nigel Compter was de grote man voor de plaatselijke club door twee doelpunten te maken, waarmee hij zijn totaal aan doelpunten in twee ontmoetingen met Vitesse ’22 op drie bracht.

Hij scoorde het belangrijke gelijkspel (1-1) al ver in de extra tijd bij de Puikman op 17 december vorig jaar. Vooral zijn doelpunt in deze slotfasewedstrijd (86′) gaf de ploeg van coach Jorg Smeets hoop de klasse te behouden. Vitesse ’22 had vandaag kunnen spelen om definitief zijn categorie te behouden. De ploeg van Vitesse ’22 baalde na opnieuw een onnodige nederlaag in een uitwedstrijd. Vitesse ’22-coach Arjan de Zeeuw begon deze 18e wedstrijd van de competitie met rechtsbuiten Rik Beentjes op de bank. Terug Robin Stam was net terug van de wintersport en mocht naast Beentjes op de bank zitten. In plaats van Beentjes speelde Marc Blaas als verkapte rechtsbuiten.

Met de wind tegen

Het regende en regende en het sportpark ‘De IJvelden’ was een genot. Vitesse ’22 had in de eerste helft stevige tegenwind en dat is altijd lastig voetballen. De Castricumers stonden vaak onder druk en de achterhoede en het middenveld van Vitesse ’22 hadden tijdens de opbouw van achteren moeite om hun voorhoede in te halen. Vitesse ’22 creëerde weinig kansen. Na bijna een halfuur voetbal forceerde Vitesse eindelijk een corner en het enige schot tussen de palen van Blauw-Zwart kwam van Sil Jonker (34′). Het schot was gericht maar te zacht om langs de Hoofddorpse doelman te komen.

Hoofddorp was veel beter aan de bal en de voorbereiding van de Castricummers was verrassend slecht. Vitesse ’22-spits Mika Mietinnen kwam niet in zijn element (scoring) en staat al enkele weken “droog”. Na afloop van de wedstrijd leek Miettanen zichtbaar geïrriteerd. “Ik heb hard gewerkt, maar heel weinig gecreëerd.” Het zat hem dwars. In de 42e minuut ging het mis, omdat de verdediging “te hoog” stond, profiteerde de rechtsbuiten achter hem enthousiast van een pass achter de rug van Hoofddorp. In de achtervolgingssprint werd de verdediging verslagen en kon de Hoofddorpse aanvaller met een voorzet spits Nigel Compter in stelling krijgen. Laatstgenoemde kon de bal eenvoudig achter de Vitesse ’22-doelman Davy de Back deponeren: 1-0. Joris Veldt, teruggekeerd van een blessure, werd kort daarna uit de wedstrijd gestuurd. De Hoofddorp-speler kreeg vlak voor rust de gele kaart. Voor Joris Veldt was de wedstrijd voorbij. Na de thee ging Robin Stam hem zoeken in de wei.

Tweede helft

Na de pauze begon Vitesse ’22 beter aan het tweede bedrijf. Wij werken er in ieder geval hard aan. Marc Blaas werd vervangen door rechtsbuiten Rik Beentjes (61′) en er zat broodnodig gevaar en diepgang in het Castricummers-spel. Het resultaat was een gelijkspel dankzij een vrije trap van Martijn Kuijs (64′). Door de late reactie van de Hoofddorpse doelman stuiterde de bal in het doel: 1-1. Toen rook Vitesse de overwinning. Fans van Vitesse 22 konden eindelijk meer aanvallend voetbal zien. In de 69e minuut was de beste aanval van Vitesse te genieten. Alleen de Hoofddorp-doelman stond hem in de weg. Vervolgens had Vitesse op voorsprong kunnen komen na een fout van de Hoofddorpse doelman, maar herstelde zich op tijd. Ook spits Mika Mittanen was na een goede combinatie dicht bij een doelpunt.

Maar toen kwam de 87e minuut: na een snelle tegenaanval van de thuisploeg en de spelers van Vitesse ’22 die te ver voor de bal kwamen, wisten de bezoekers verrassend de 2-1 (86′) te scoren. Ook Rick Tolsma leek met een goed schot gelijk te maken, maar de Hoofddorpse doelman nam plotseling zijn rol over. Aanvoerder Milo Cremers kreeg in de slotminuten van de wedstrijd nog een kans, maar kopte in de handen van de doelman. Medelijden. Qua kansen verdiende de ploeg het gelijkspel. Zo kreeg Vitesse “22 punten tegen na een matige prestatie tegen deze degradatiekandidaat.” Bij winst had Vitesse op safe kunnen spelen en Pasen nog aangenamer kunnen beginnen. Nu moeten we de komende zes wedstrijden vechten om definitief veilig te zijn, ook al eindigen we als derde. Drie teams vliegen uit en twee plaatsen zich voor de play-offs.

Vitesse is aankomend paasweekend vrij. De volgende competitiewedstrijd is op 7 april op eigen veld tussen Vitesse ’22 en SV Hillegom, met voormalig Vitesse ’22-speler en coach Thijs Sluijter aan het roer. Tot dan bij De Puikman!

Op de afbeelding:
Vitesse ’22 stond zondag niet aan hun kant en kon niet tot een verdiend gelijkspel komen. (Foto: meegeleverd)