2e divisie D: DHC speelt opnieuw 2-2 gelijk, nu in Berkel

Twee weken geleden, op 9 maart, versloeg DHC de onderaan geplaatste Hillegersberg. DHC stelde zich vervolgens informeel ten doel de volgende drie wedstrijden te winnen, tegen de naaste rivalen HBSS, Berkel en Vitesse Delft. Een compleet rapport!

Tekst: Wicher Schreuders

Vorige week werd het echter thuis tegen HBSS 2-2 en nu uit bij Berkel was het ook 2-2. Dit betekent dat er nog één wedstrijd te winnen is in de three-way series, over veertien dagen – na het Paasweekend – thuis tegen Vitesse Delft. Maar tegelijkertijd werd de noodzaak om een ​​reeks overwinningen te behalen in de volgende vijf wedstrijden alleen maar groter. Overigens was de uitwedstrijd tegen Berkel na de recente 2-2 midweek in het voetbaltoernooi van Haaglanden tegen eersteklasser Die Haghe de derde 2-2 op rij.

voorzichtig schot

Eerste grote kans voor de bezoekers uit Delft na zes minuten. Quinten van Zweden gaf de bal door aan Angelo Groen, die alleen optrad tegen Berkel-doelman Kenzo Abel. In een veelbelovende positie was er niets anders dan een al te voorzichtig schot dat geen probleem opleverde voor Abel. Even later, na tien minuten, naderde Berkel voor het eerst het DHC-doel. Naast het strafschopgebied kende scheidsrechter Bas Oosterlaken (Oudewater) een vrije trap toe aan de thuisclub. Verdediger Rob Vermeer ging achter de bal staan, die hij vervolgens hoog naar de verre paal op het kruispunt stuurde: 1-0. Een doelpunt dat de DHC-spelers deed denken aan de 0-1 van afgelopen dinsdag tegen Die Haghe, toen een hoekschop direct hoog aan de tweede paal werd gescoord.

Zijnet

DHC liet zich echter niet ontmoedigen, maar bleef aanvallen en speelde veel in het veld van Berkel. Er volgden enkele doelpogingen, vooral van Kubilay van Oosten, maar het resultaat was een hoekschop en een bal die iets afweek van het doel. Een goed schot van Giorgen Agostien werd gered door doelman Abel. Na een half uur kalmeerde het Delftse offensief en kon Berkel enkele aanvalspogingen ondernemen. In de laatste maten van de eerste helft was het echter DHC die weer aan de slag ging. Veiligheid Van Oosten passeerde de bal vervolgens vanaf de basislijn voor het doel, maar er was geen teamgenoot aanwezig. Een voorzet van Dominique Ahanhanzo bereikte Van Oosten op rechts, die tot ongenoegen van de Delftse bank en fans in het zijnet schoot. Berkel dacht vervolgens te scoren via Emircan Bagcan, maar leider Bas Oosterlaken had al gefloten voor buitenspel.

Vrede

In de laatste minuut voor rust droeg Van Oosten de bal vanaf het linkermiddenveld het strafschopgebied in, waar Berkels vertrekkende doelman Abel de bal met zijn hand aan de rand van het strafschopgebied of net daarbuiten aanraakte, maar waarna de bal was Quinten van Zweden (foto) arriveerde, die vervolgens kon scoren. Scheidsrechter Oosterlaken liet de wedstrijd doorgaan, zodat de stand 1-1 werd. Of Abel de bal buiten de beruchte lijnen of juist op die lijn aanraakte, had geen invloed op de score, hoewel het mogelijk wel een rode kaart had kunnen opleveren. Hoe dan ook: de ruststand was minimaal 1-1.

Enthousiast

Na de doelpuntenwissel kende DHC een goede start door enthousiast en aanvallend te spelen. Dit werd al snel een doelpunt, na drie minuten. Opnieuw was het Quinten van Zweden, die na een pass van Sinan Ocal alleen voor doelman Abel tevoorschijn kwam en rustig scoorde: 1-2. Voor Berkel was het nu nodig om koste wat kost een gelijkspel af te dwingen, voor DHC was het daarentegen zaak een doelpunt te voorkomen of zelfs de voorsprong uit te breiden. Berkel viel vol enthousiasme aan, DHC zakte steeds verder terug, al maakten DHC-coaches Wim Baggerman en Burak Uyar vanaf de zijlijn duidelijk dat hun spelers zo ver mogelijk van hun eigen doel af moesten blijven. Dat werkte niet, deels vanwege schijnbare angst, deels vanwege Berkels aandringen. Veel grote scoringskansen werden lange tijd niet gescoord, zelfs niet in beide doelpunten. Na bijna een half uur werd invaller Lennart Cok, na een uitstekende 1-2 combinatie met de eveneens ingevallen Bart van den Dool, vervangen door DHC-doelman Oussama Zayzaoui, die daarna kansloos was: 2-2. Toen geloofde Berkel er weer helemaal in, terwijl DHC zich nog meer zorgen leek te maken. Doelman Zayzaoui moest stoppen na een goed schot van Van den Dool en kort daarna deed hij dat ook na een toegekende vrije trap aan de plaatselijke club. DHC kwam in de slotminuten niet verder dan enkele doelpogingen. Invaller Jordan Leite Lopes schoot over, Sinan Ocal zag zijn schot van richting veranderen, Kubilay van Oosten schoot over het doel. Al in de blessuretijd leken de wisselspelers van Berkel, Freek van der Velden en Bart van den Dool, samen gevaarlijk te zijn, maar DHC-doelman Oussama Zayzaoui was de winnaar van deze wedstrijd, terwijl scheidsrechter Oosterlaken had gefloten vanwege een overtreding op Zayzaoui. Dat maakte de stand 2-2.

weinig gebruik

Beide partijen wezen er later op dat de 2-2-stand eigenlijk weinig nut had voor zowel Berkel als DHC. In deze fase van de competitie telt slechts één overwinning voor de vele onderstaande concurrenten, die uiteindelijk drie punten opleveren. De achterliggende speler, Hillegersberg, verloor zwaar van een andere concurrent, HBSS (3-0). Vitesse Delft verloor van Oliveo (2-3), terwijl Neptunus-Schiebroek met 2-1 won van koploper CION. Dit alles betekent dat de spannende strijd om de laagste veilige plaats (8e) zal gaan tussen Neptunus-Schiebroek 17-21, Nieuwerkerk 17-20, HBSS 18-20, Berkel 18-19, DHC 18-18, terwijl Vitesse Delft nu op 18-17, twaalfde in de directe degradatiezone. Laatstgenoemde samen met nummer dertien Hillegersberg met 17-9. De volgende dag vindt na het paasweekend de derby DHC – Vitesse Delft plaats, op zaterdag 6 april aan de Brasserskade. Op dezelfde dag heb je ook HBSS – Berkel. Het wordt dan heel spannend, maar ook de komende dagen. De taak van het DHC blijft zeer moeilijk.