‘VAR wordt een grap’ – Voetbal International

Johnny Jansen moest zaterdagavond op zijn tong bijten. De coach van PEC Zwolle benadrukte (net als zijn aanvoerder Bram van Polen) dat zijn ploeg terecht verloor van Fortuna Sittard, maar een gemiste strafschop in de tweede helft maakte Jansen woedend.

Bij de stand 1-0 maakte Mitchell Dijks een handsbal in eigen gebied. Scheidsrechter Marc Nagtegaal liet echter doorspelen en de VAR vond geen zekerheid dat de bal de hand had geraakt. Hierdoor werd het duel hervat met een hoekschop voor Fortuna, waardoor de stand meteen 2-0 werd. Uiteindelijk werd PEC met 3-1 verslagen.

Een terechte nederlaag, gaf Jansen toe. ‘Zo is het. Maar bij de 1-0 een hand die zo duidelijk is dat er 1-1 van kan worden… Dat is voor mij cruciaal”, klaagde de coach tegen ESPN.

“VAR begint een grap te worden”, vervolgde Jansen. ‘Vorige week werden twee van onze doelpunten afgekeurd tegen FC Volendam, dat slaat nergens op en is heel duidelijk, man. Ik kwam er net achter dat de VAR blijkbaar niet kon vaststellen dat het een strafschop was. Kom op. Ik wil niet de slachtofferrol spelen, maar ik heb vaak ervaren dat het niet klopt.’

Vorige week was vooral het afgekeurde doelpunt van Apostolos Vellios in blessuretijd pijnlijk. Dat zou de winnende treffer tegen Volendam zijn geweest. “Ik heb er ook teksten en uitleg over gehoord, het slaat nergens op”, foeterde Jansen. ‘Ik moet nu echt op mijn tong bijten. Ik ben echt woedend.’