Libertas doet goede zaken in Zwolle

Algemeen

Als coach moet je geduld hebben om de aspecten waar je tijdens de training aan werkt terug te zien in wedstrijden. Hoewel de uitwedstrijd tegen Exstudiantes niet van hoogstaand niveau werd geacht, blikte coach Symen Abe Hoekstra met voldoening terug op enkele momenten uit de wedstrijd. Libertas won de wedstrijd verdiend met 6-3 en stelde daarmee de derde plaats in de Premier League veilig.

Wat waren die momenten die voor een leek misschien minder zichtbaar zijn? Bijvoorbeeld toen niet alleen de bal, maar ook aanvoerder Frida Bremer dreigde door te passen naar Sam Bosma. Een perfect blok voorkwam het ergste. Of de twee doelpunten die Linda Bosma en Silke van der Wal scoorden met een klaring. Ook de tweede goal van Marissa Elzinga hoort in dit rijtje thuis. Jildou Koning viel doelman Alissa Visch alleen aan. Op teken van Elzinga, die achter haar liep, keerde ze de bal terug in plaats van te schieten. Marissa Elzinga zelf leek in de eerste helft op weg naar een echte hattrick. Omdat de scheidsrechter niet floot, terwijl een speler van Exstudiantes geblesseerd op de grond lag, ging hij volhardend door en versloeg Visch voor de derde keer. Onsportief? Absoluut niet! Blessures worden meestal nagebootst. Coach Hoekstra staat erop om in dit soort situaties eerst te scoren en dan te kijken of er echt sprake is van een ernstige blessure. Geef dan je tegenstander een vrije pas om bij de eerste gelegenheid een doelpunt te scoren.

Libertas vond weinig tegenstand in deze partij. Het recept van Exstudiantes was duidelijk. Lange ballen van doelman Alissa Visch naar de aanvallers. Verdedigend kenden Thirza Leistra en doelman Laura Hummel niet veel moeilijkheden. Het gevaar voor de Zwolse ploeg kwam vooral van Jessie Prijs. Kort voor rust scoorde hij 1-3. Maar Lotte Bosma liet Libertas alsnog rusten met een marge van drie doelpunten met een roller.

Na de pauze liet Libertas de teugels even los. Binnen een paar minuten leek alles mis te gaan. Jessie Prijs verraste Laura Hummel voor de tweede keer uit een korte corner en Lauri Weijkamp schoot via Hummel de bal uit een hoekschop in het doel. Linda Bosman en Silke van der Wal maakten met een doelpunt snel een einde aan alle onzekerheid. De Friezen verlieten de stad van de Blauwe Vingers met drie gewonnen punten.